Jump to content

Jakie podłoże dla "trawnika", roślin i kirysków panda

anty1234
 Share

Recommended Posts

Witam. Założyłem sobie dzisiaj swoje pierwsze w życiu akwarium, przewiozłem tak że wodę mam stara "dojrzała" wiec już wszystko pływa. Dokupiłem także 6kirysków panda do swojej obsady. Oprócz kirysków, są jeszcze 1+2 bojowniki i do kupię 12 neonków (60l akwarium).

Podłoże mam żwirek, średnia granulacja, okrągły. Teraz tak, chciałbym posadzić w części trawnik (1/3 akwarium) tworząc go z Heńka małego.

Moje pytanie brzmi :) jakie podłoże będzie najlepsze dla kirysków i na którym wychoduje ładny trawniczek oraz inne większe rośliny

Witam. Założyłem sobie dzisiaj swoje pierwsze w życiu akwarium, przewiozłem tak że wodę mam stara "dojrzała" wiec już wszystko pływa. Dokupiłem także 6kirysków panda do swojej obsady. Oprócz kirysków, są jeszcze 1+2 bojowniki i do kupię 12 neonków (60l akwarium).

1.Z tego co widzę nie przejrzałeś forum tylko od razu coś napisałeś zalałeś akwa i od razu wpuściłeś rybki fatalnie :evil::evil:

2.W każdym temacie każdy pisze by rybki trzymać 2 tygodnie aż akwarium dojrzeje

3.Przywiozłeś starą wodę z jeziora ??

4.Nic nie jest opisane nie zdziwię się jak rybki zaczną ci chorować

5.Z kąd masz wodę

6..Koniecznie dodaj zdjęcie akwarium każdy ci pomoże

7.Jeśli chodzi o roślinki musisz mieć dobre oświetlenie oraz nawóz

Wiec tak. Kupiłem zestaw, używane akwarium 60l grzałka, filtr itp. Rybki które miał ten pan wrzucił mi do woreczków, a ja akwarium wypełnione gdzieś do połowy jego wodą załadowałem do auta. Mówił że to akwarium ma juz 3 lata. Tak dowiozłem sobie wszystko do domu. Dokupiłem po drodze jeszcze te Kiryski Pandy i Bojowniki. W domu dolałem wody do pełna, z tym ze wodę miałem z takiego strumyczka który u mnie płynie (nawet idzie tam rybki spotkać).

Rybki pływaj normalnie :) temperatura 24/25C. Jak myślicie rybka coś bedzie nie tak ?? Bo teraz to jest najwazniejsze... Roślinkami zajmę się jak dokupię jeszcze 24w świetlówkę i przerobie pokrywe

woda ze strumyka dla mnie to był błąd

mogą być tam różne zanieczyszczenia a co za tym idzie choroby

mogłeś odstawić w wiadrze wodę na 24h aby wyparował chlor i taką dolać

ale miejmy nadzieję ze wszystko będzie ok

podłożę jeśli masz pieniądze zainwestował bym w jakieś lepsze typu JBL manado i inne tego typu substraty

samo podłoże nie wystarczy ważne jest jeszcze oświetlenie i przeszłe podawanie co2 i inne nawozy

napisz jakie masz oświetlenie i czy planujesz podawać co2

inni bardziej doświadczeni zaproponują ci dobre podłoże

Jeżeli woda była by nie tak to w jakim czasie rybki zaczną chorować ?? Pytam bo jak narazie nie zauważyłem nic dziwnego... Może oprócz samca bojownika... jest jakiś mało ruchliwy, od czasu do czasu się przemieszcza.

Myślałem o tym Manado... można to podłoże połączyć z żwirkiem ?? chodzi mi że w niektórych miejscach żwirek a w niektórych ten manado oddzielony jakąś siateczką.

Oświetlenie to kłopot, wczoraj czytałem ze na taka trawkę musi być 0.5W/l więc będę musiał dorobić 2 świetlówke t5 o mocy 24w. Pytanie tylko czy wszystko będzie ok jeżeli zamontuje 2 świetlówki: jedna t8 15W druga t5 24w. Swoja droga dorobienie takiego oświetlenia to aż 100zl... Może taniej wyjdzie kupić drugą pokrywę do 60l i wyciągnąć z niej swietlówke i będzie wtedy 30w czyli to 0.5w/l uzyskam.

Co do co2 to też się trochę dowiedziałem i mam zamiar założyć bimbrownie, tylko pierwsze wybiore jakie roślinki będę chodował.

oświetlenie wyjdzie taniej

zamiast świetlówki możesz kupić żarówkę energooszczędną o odpowiedniej barwie, oprawkę i przewód, przełącznik, i zamontować jakoś do swojej pokrywy, wszystko wyjdzie ok 35zł

albo kupić świetlówkę i oprawki i podłączyć do statecznika który posiadasz

na tym forum są porady jak zmodernizować oświetlenie

Z przerobieniem dał bym sobie radę... taka energooszczędna żarówka spełni wymagania ??. 2 swietlówke jak kupie to nie wiem czy zadziała bo ten statecznik musiał by być na 2 lampy (tak na mój rozum). Jest możliwość spiąć dwie świetlówki i podłączyć do statecznika o jednym wyjściu ? nie znam się na elektryce :)

Co do podłoża... jak kiryski zareagują na JBL Manado ??

Jest możliwość spiąć dwie świetlówki i podłączyć do statecznika o jednym wyjściu ?

Tu bym raczej nie kombinował ty bardziej, że napisałeś :

nie znam się na elektryce :)

albo kup statecznik na 2 świetlówki albo dokup jakiś dodatkowy zestaw. Jak dasz większe światło licz się z koniecznością podawania CO2.

liczę się :).

Tu bym raczej nie kombinował ty bardziej, że napisałeś :

Cytuj:

nie znam się na elektryce

Ale nie jestem w tym noga, nie wiem kto bardziej się z nas zna... albo się da albo nie