tomek1313121 Posted July 4, 2011 Share Posted July 4, 2011 Witam nie wiedziałem czy temat dać tu czy w dziale filtracja Więc tak mam pytanie , w najbliższym czasie będę przerabiał filtr wewnętrzny na "mini kubełek" dlatego mam pytanie , gdzieś czytałem ze jako wkład nadaję się zwykła wata i kulki gliniane czy to prawda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted July 4, 2011 Share Posted July 4, 2011 Wata się nadaje, choć mi się wydaje, że te akwarystyczne sztywniejsze są lepsze. I jest to dobry wkład mechaniczny. Jako biologiczny pewnie chodziło ci o wypalaną glinkę czyli keramzyt. Ja go osobiście stosuję i uważam, że spełnia swoje zadanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek1313121 Posted July 4, 2011 Author Share Posted July 4, 2011 te kulki chciałem wykonać sam mieszkam na wsi i koło stawu pod ziemią mam sporo gliny , raczej nie powinno być w niej żadnych zanieczyszczeń bo w tem miejscu się nie nawozi chciałem ukopac gliny, uformować kulki i do piekarnika Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted July 4, 2011 Administrator Share Posted July 4, 2011 O ile pamietam to glinę wypala się w 800 stopniach. Zapomnij o piekarniku, tam można ewentualnie korzenie podsuszyć i tyle. Keramzyt kosztuje grosze. Dosłownie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek1313121 Posted July 4, 2011 Author Share Posted July 4, 2011 dzięki za odpowiedzi temat można zamknąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts