Jump to content

[45l] lub [60l] Dylemat.

anty1234
 Share

Recommended Posts

Witam. Przyznam się ze moja wiedza o rybkach jest mała :) jednak zawsze mi się podobały, dlatego postanowiłem założyć swoje pierwsze akwarium. Mam nadzieje, że mi w tym pomożecie :)

Zastanawiam się czy kupić 45l akwarium czy 60l, myślę że decyzja padnie jak zobaczę co do nich będę mógł włożyć

więc tak, planuje czarne podłoże i czarne tło zewnętrzne, akwarium będzie z przykryciem, naświetlenie i wszystko co będzie potrzebne dostosuje do rybek :)

co powiecie o takiej obsadzie:

8-10 neonków inessa

Bojowniki (parka? chciałbym jak najwięcej :P)

x? otoski

I teraz pytanie czy taka obsada może być w 45l ? czy konieczne 60l ? Jeżeli 60l to coś jeszcze można dołożyć ??

Z góry wielkie dzięki

Z pewnością bierz 60l rybkom będzie wygodniej :D .Jeżeli masz zamiar brać bojowniki to jak na razie kup sobie samca i samice,po nie warz dwa samce w akwarium równa się walka o samice i nie tylko samce mogą po prostu się pozabijać a tego raczej nie chcesz .Jeżeli chodzi o Otoski to kup sobie na razie z 6x.Zawsze jak chcesz możesz sobie kupić więcej neonów będzie ładniej.Daj jakieś fajne roślinki jakieś korzeń i pięknie ;)

Myśle że może być 15 Rafi ;)

Sam miałem w 60l 15 i sie dobrze czuły ciasno im nie było ;)

Zamiast 1+2 bojownik to może 1+1 ramireza lub 1+2/3 prętnik ;)

A bojownik to 1+2/3 ;)

I 6 otosków lub 6 kirysków panda ;)

15 zielonych tak ??

bojownik musi zostać :) mogę mieć w swoim akwarium czerwonego ?? Strasznie mi sie ta ryba podoba.

Wezmę jednak chyba 6 kirysków panda i zrobię jasne piaszczyste podłoże

Ostatecznie:

12/13 Neonków zielonych

1+2 bojowniki

6 kirysków panda

Co wy na to ?? :)

A tak poza tym, żeby oszczędzić nam pytań i niepotrzebnych błędów : viewtopic.php?f=43&t=6354

Z roślin pewnie będziesz miała standard, więc : viewtopic.php?f=5&t=9355

Resztę masz powyżej. ;)

Podłoża raczej nie mieszaj.

Bazalt, ciemny lub jasny piasek. Może być nawet grubsza granulacja.

A tak poza tym, żeby oszczędzić nam pytań i niepotrzebnych błędów : viewtopic.php?f=43&t=6354

Z roślin pewnie będziesz miała standard, więc : viewtopic.php?f=5&t=9355

Resztę masz powyżej. ;)

Podłoża raczej nie mieszaj.

Bazalt, ciemny lub jasny piasek. Może być nawet grubsza granulacja.

Co to ma do tematu? :P

No obsada dobra ;)

Pzdr nie zapomnij poczekać 2tyg :P

Miłego zakładania akwa :P

Mówisz że otoski lepsze... dno będę po prostu samemu częściej czyścić. Jeszcze się zastanowię. Dzięki wszystkim za pomoc :)

Tu nie ma lepsze/gorsze. Weź co wolisz.

To że ryby "czyszczą" dno, to jeden z większych akwarystycznych mitów. Przy prawidłowym karmieniu, pokarm nie zalega na dnie. Kiryski odchodów nie jedzą. Zatem co mają czyścić? Akwarysty i odmulania nie zastąpią.

Z otosami na glony też jest podobnie. W prawidłowo prowadzonym baniaku, glonów nie będzie.

Nie ma konieczności posiadania jakiejś "ekipy czyszczącej", nawet jeśli w jakimś stopniu może ona czasem pomagać. To że takie ryby są niezbędne, jest zakorzenione jeszcze w latach 80tych i 90tych gdzie niezbędnym elementem każdego akwarium był "glonojad".

Także weź - co Ci się bardziej podoba. Nie ma różnicy czy kiryski, czy otoski.

Przy standardowym świetle i podstawowych roślinach, to nie jest konieczne.

Jak dołożysz światła i weźmiesz się za bardziej wymagającą sałatę, to wtedy będzie konieczne, tak samo jak konkretne nawożenie baniaka.

Koszty - patrzysz na zestawy z butlą itd. Dwie alternatywy - bimbrownia i EC. W tak małym zbiorniku sprawia się to równie dobrze, a koszty śmiesznie niskie w porównaniu z typowym zestawem. Bimbrownia która działa 2 tyg to ile - 5zł może maksymalnie. EC też tanio wychodzi. Jednak z tym jest trochę zabawy, butle podłączasz i masz spokój. Raz na pół roku tylko dobijesz CO2 i tyle, bimbrownie co ten tydzień/dwa robi się na nowo, a EC musisz codziennie podawać włosnoręcznie.

Widziałem właśnie temat jak zrobić własną bimbrownie i chyba nawet na początku sobie ja założę, wiem też że światło musi byc odpowiednie :)

Słuchajcie do tego zestawu mogę dołożyć jakieś krewetki ??

12/13 Neonków zielonych

1+2 bojowniki

6 kirysków panda

I takie pytanie... Neony lubią czarne podłoże, natomiast kiryski panda białe piaszczyste tak ? :) Może jakieś propozycje zmiany tych neonów na jakieś inne stadtko ??