schadel Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Witam! Posiadam akwarium 54l (60x30x30) firmy AQUAEL. W pokrywie oświetlenie 1x11W. Myślałam żeby zmienić oświetlenie na mocniejsze. Niestety zupełnie się na tym nie znam. Co byście mi doradzili? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Witam! Posiadam akwarium 54l (60x30x30) firmy AQUAEL. W pokrywie oświetlenie 1x11W. Myślałam żeby zmienić oświetlenie na mocniejsze. Niestety zupełnie się na tym nie znam. Co byście mi doradzili?Jeśli potrzebujesz nowe oświetlenie to proponuję kupić inną świetlówkę. Moc świetlówki zależy od tego czy masz wymagające rośliny i czy ryby które masz lubią dużo czy mało światła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakPla Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Mam identyczne akwarium. zastosowano tu moduł EcoLight 8000K. Ja u siebie zastosowałem drugi taki sam moduł, ale odradzam ci takie rozwiązanie ponieważ te moduły są strasznie problematyczne i awaryjne (mi w ciągu 4 miesięcy spaliły się 3 sztuki ). Ja osobiście się teraz rozglądam za jakimiś T8 45cm 2lub3x15w oczywiście wszystkich na raz nie będę świecić no i chciał bym trochę poeksperymentować z barwą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Mam identyczne akwarium. zastosowano tu moduł EcoLight 8000K. Ja u siebie zastosowałem drugi taki sam moduł, ale odradzam ci takie rozwiązanie ponieważ te moduły są strasznie problematyczne i awaryjneOne są bodajże po 40zł. Półtora roku temu, kupiłem sobie dwa zestawy, meblowe oprawy świetlówkowe. 2x15W, świetlówki 765 w komplecie. Zapłaciłem za nie tyle samo co kosztuje jeden moduł Aquaela. Świecą bezawaryjnie do dziś. Nie zawsze trzeba iść w "akwarystyczne" rozwiązania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
schadel Posted July 7, 2011 Author Share Posted July 7, 2011 dziękuję bardzo za odpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Tutaj jeszcze dochodzi kwestia, czy i jak bardzo chcesz sama majstrować z elektroniką. Przy jednej świetlówce, równie dobrze można dołożyć kompakty, a to też groszowe sprawy. Ogólnie tematów o dokładaniu światła, w tym o dokładaniu do 54l było dużo. Sam w takich pisałem obszerne odpowiedzi, poszperaj w tym dziale i w dziale "oświetlenie". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
schadel Posted July 7, 2011 Author Share Posted July 7, 2011 napisałam dlatego , bo się na tym nie znam... dlatego zbytnio nie chciałabym kombinować. Tak samo jeśli chodzi o koszty, nie chciałabym wydać na to za dużo. Przemyśle jeszcze czy coś dokupie, a jeśli tak to co Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 To jest tak że im bardziej się kombinuje i więcej samemu robi, tym to taniej wychodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
schadel Posted July 7, 2011 Author Share Posted July 7, 2011 tylko najpierw trzeba się na tym znać czyli co Twoim zdaniem byłoby najlepszym rozwiązaniem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Zestawy "podłączam" i działa, to chyba właśnie najtaniej takie moduły. No chyba że są meblowe oprawy z wmontowanymi kablami do podłączenia. Ja musiałem sobie je sam domontować, no prawie sam. Teoretycznie po kosztach, można iść w żarówki energooszczędne. Gwint, kable, włącznik grosze, ale trzeba to poskładać, w IKEI widziałem takie lampki, w elektrycznych też powinny być, gotowe, sam gwint, kabel, no i mała osłonka. To montuje się dopiero w większej lampie w kloszu, ale nie widzę przeciwwskazań żeby takie coś z kompaktem 6500K dać pod pokrywą. Czasem można kupić prawie złożone zestawy oświetleniowe... ale to już lepiej kupić gotowe oprawy. Za 1/4 ceny ma się to samo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts