xardas8891 Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Witam. Po długich obserwacjach ofert sklepowych/aukcjach wybrałem taki zestaw, prosząc o ocenę jego-czy to dobry wybór jak dla początkującego akwarysty??? :zamieszany: -Akwarium wym. 60x23x35 co daje ok. 50l z pokrywą i świetlówką ( zależało mi na tym żeby rybki miały się gdzie rozpędzać) -FILTR Z DESZCZOWNIĄ 300Lh -Grzałka z termostatem 50-75W -Mata pod akwarium -Szczypce do roślin manipulatory -Termometr -SIATKA DO RYB -ŻWIR CIEMNY + mała ilość piasku białego z Malawi - do wyboru: ODMULACZ Z POMPKĄ lub CZYŚCIK I SKROBAK za cenę +/-160zł plus do tego dokupię skały i roślinki co do obstawy myślałem nad: a) (10 neonami inesa) + (1+2xGupik) + (4 krewetkami red cherry) b) lub (2x Pięlegniczka Ramireza) + (5x Otosek) + (5x Kirysek Panda) c) lub (2x Pięlegniczka Ramireza) + (5x Otosek) + (5x neon inesa) czy to dobry pomysł jak uważacie? Z góry dziękuje za pomoc. Mod.Janusz---Na razie ostrzeżenie w formie ustnej--Ale nie piszemy z wciśniętym "Caps Lockiem"--Niezgodne z regulaminem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Co do obsady: wersja C odpada bo neonki to rybki ławicowe więc najlepiej powyżej 10 rybek. Co do sprzętu: dużo zależy od filtra i świetlówek więc podaj dokładnie co to będzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
xardas8891 Posted July 3, 2011 Author Share Posted July 3, 2011 Świetlówka 15W Filtr: HJ-311B WYDAJNOŚĆ FILTRA 300 L/H WYMIARY FILTRA 36 X 44 X 133 MM MOC 2 WATT Ale za miesiąc jak dorobie się pieniążków to zamierzam wymienić na np. VERSAMAX FZN-1 Mod.Janusz---Tutaj już idzie ostrzeżenie,za "Caps Lock" Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Jeśli chodzi o świetlówki to oprócz mocy ważny jest producent i barwa światła. Wpływają one na wybarwienie ryb, zachamowanie wzrostu glonów, wzrost roślin itp. Prawdopodobnie w zestawie masz najzwyklejszą świetlówkę. Te radzę Ci jak najszybciej wymienić. Co do reszty, ok. Cen nie sprawdzałem ale to pewnie zweryfikowałeś sobie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xardas8891 Posted July 3, 2011 Author Share Posted July 3, 2011 A na co wymienić?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Ja wymieniłem na Sylwania viewtopic.php?f=9&t=30291 Zależy jeszcze jakie świetlówki możesz włożyć do pokrywy. Są T5, T8. Są też pokrywy na zwykłe żarówki ale chyba tylko w mniejszych zestawach (takich unikaj). Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Ale za miesiąc jak dorobie się pieniążków to zamierzam wymienić na np. VERSAMAX FZN-1A ja bym Ci polecił FZN-2 bo jedynka może być troszkę za słaba, ale dwójka będzie w sam raz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Świetlówka 15W Filtr: HJ-311B WYDAJNOŚĆ FILTRA 300 L/H WYMIARY FILTRA 36 X 44 X 133 MM MOC 2 WATT Ale za miesiąc jak dorobie się pieniążków to zamierzam wymienić na np. VERSAMAX FZN-1 Nie obiecuj sobie niczego po tym filtrze. Coś podobnego dołączyli do mojego zestawu. Komora filtracyjna jest bardzo mała, a w niej jedna malutka gąbeczka. Wypełnienie komory po brzegi watą polipropylenową powoduje zapchanie i zatrzymanie "pracy" filtra po dwóch dniach. Bardzo słabiutki. Chcesz czekać aż miesiąc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
xardas8891 Posted July 3, 2011 Author Share Posted July 3, 2011 Ewentualnie zastanawiałem się nad kupnem samego zbiornika(60x30x30cm) bez pokrywy + Grzałka z termostatem . AQUAEL 75W + Filtr wewnętrzny Hailea BT-400 + własnej roboty pokrywe z podwieszanym białym oświetleniem http://allegro.pl/oswietlenie-do-akwarium-4-led-6-kolorow-okazja-i1676571225.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Grzałkę nie musisz kupować AQUAEL, ale filtr już tak, bo ten Filtr wewnętrzny Hailea BT-400 to badziewie.... Grzałkę możesz kupić obojętnie jakiej firmy, ale w filtr warto zainwestować. Co do obsady to zrobiłby tak: 1+1 Ramirez 6 Kirysek Panda 10 Neon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 10 Neon Jakich? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 ewentualnie zastanawiałem się nad kupnem samego zbiornika(60x30x30cm) bez pokrywy + Grzałka z termostatem AQUAEL 75W + Filtr wewnętrzny Hailea BT-400 + własnej roboty pokrywe z podwieszanym białym oświetleniem http://allegro.pl/oswietlenie-do-akwarium-4-led-6-kolorow-okazja-i1676571225.html Filterek też słaby. Zobacz na zdjęcia. Malutka gąbeczka i koszyczek na dowolny wkład. Zobacz tu: auaszut na allegro niewielka różnica w cenie w porównaniu BT-400, a ma sporą gąbkę i pojemnik. Pomysł z własnoręcznym zrobieniem pokrywy jest dobry. Jeśli potrafisz i masz dryg do majsterkowania. Oświetlenie chyba jednak niefortunnie dobrałeś. Te diody to raczej jako nocny bajer. Lepsze będzie Aquael EcoLight. Są moduły 7W, 9W, 11W i 24W o różnej barwie. Ja mam 2x24W przykręcone do standardowej pokrywy. Trochę musiałem poziom wody obniżyć - to wada, ale jeśli sam robisz pokrywę, to możesz je tak zainstalować, że będą dostatecznie wysoko nad taflą wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 10 Neon Jakich? Dobrze by było, aby to były Zielone, ale myślę, że Innesa też byłby ok przy takiej długości akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bonio61 Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 I odpuść sobie ten biały piasek z ''''MALAWI'''' to jakaś ściema. Mod.Janusz--Jeszcze jeden taki post nie wnoszący nic do tematu i wlepię ostrzeżenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xardas8891 Posted August 5, 2011 Author Share Posted August 5, 2011 Witam... Akwarium już zrobione(zdjęcia w plikach). Mam pytanie: akwarium jest o wymiarach 60x30x35 jakie rybki się najlepiej czują w takim środowisku?? Od razu mówię że ten filtr napowietrzający na ostatnim zdjęciu jest tylko dodatkowym drugim filtrem... Cena akwarium jak ktoś by pytał wyniosła ok. 150zł niestety na lepsze oprzyrządowanie mnie nie stać( ;( ) z czego: - akwarium 20zł (sam zrobiłem płacąc jedynie za szkło bo silikon miałem) - pokrywa kupiona na bazarze za 35zł była zniszczona + 5zł własnoręcznie naprawiona - roślinki 20 zł - skały/piasek(15kg)/żwir(2kg) ok. 13zł - filtr ten mały nad wulkanem dostałem ten drugi to hanza hj611 użyłem jako deszczownice cena 15zł + grzałka 15zł - wulkan + podświetlenie 25zł kupiony na bazarze - matę pod akwarium wyciąłem z cienkiej maty pod panele Z góry dziękuje za podpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jayix Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Akwarium ładne ale zasłoń ten brzydki filtr jakimś nurzańcem...co do wulkanu z bazaru ja bym nie ufał, może być z nim coś nie tak Ps. A ta barierka to pewnie po to aby ryby Ci nie uciekły? EDIT...Co to za tło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Akwarium zapowiada się ciekawie. Usunąłbym wulkan. Sztuczne akcesoria z reguły szpecą zbiorniki a czasami szkodzą rybkom. Co do obsady to najlepiej pytać w tym dziale viewforum.php?f=100 I ten dział poczytaj viewtopic.php?f=39&t=2140 Link to comment Share on other sites More sharing options...
xardas8891 Posted August 5, 2011 Author Share Posted August 5, 2011 Wulkan jest ok sprawdzałem czy jest obojętny dla środowiska wodnego, ten mały filtr wkrótce zasłonie skałą (chce zrobić taką ścianę z skał która będzie napowietrzać akwarium zasłaniając filtr) Co do tła wpadłem na pomysł wykorzystać okleinę do mebli z Leroy Merlin zapłaciłem chyba 4zł... Link to comment Share on other sites More sharing options...
xardas8891 Posted August 8, 2011 Author Share Posted August 8, 2011 Mam pytanie odnośnie oświetlenia: W tym momencie zamontowana jest świetlówka 15W, zauważyłem że na niej jest woda (parowanie itp.). Moje pytanie brzmi czy jej to szkodzi?? złącza są zabezpieczone pytam o sam świecący środek świetlówki?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted August 12, 2011 Share Posted August 12, 2011 Na pewno jej to nie zaszkodzi. Chociaż będzie dobrze raz na jakiś czas ją przemyć gdy osadzi się na niej kamień. Jeśli masz założone oprawki bryzgoszczelne to świetlówka jest w całości jak najbardziej bezpieczna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted August 13, 2011 Share Posted August 13, 2011 Chociaż będzie dobrze raz na jakiś czas ją przemyć gdy osadzi się na niej kamień.W sumie mnie to niedługo czeka. Mam trochę kamienia na świetlówkach. Masz jakiś sprawdzony sposób /detergent/ na usuwanie osadu z świetlówki? Ze względu na to iż to do akwarium boję się użyć zwykłej chemii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted August 13, 2011 Share Posted August 13, 2011 Trochę octu na szmatkę i trzyj, aż zejdzie. To powinno pomóc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts