maku70 Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Witam serdecznie wszystkich. To mój pierwszy post na forum. Chciałbym bardzo uzyskać kilka porada od bardziej doświadczonych akwarystów. Chciałbym założyć akwarium. Miałem już kiedyś wiele lat temu akwarium ze względów finansowych było wtedy małe. Teraz chciałbym coś naprawdę dużego tak by takie ryki jak skalary czuły się w nim komfortowo. Waham się jeszcze pomiędzy wymiarami 160/60/60 a 200/60/60 lub coś około tego. Co do wymiarów to musi to być rozwiązanie „typowe” dostosowane do dostępnych wymiarów szafek i pokryw oświetleniowych. Pytanie pierwsze. Ze względów wizualnych (miejsce usytuowania, samodzielny mebel na ścianie) bardziej pasowało by mi akwarium profilowane z drugiej strony bardzo zachęcająco wyglądają opisy akwariów ze szkła Opti White. Problem w tym, że jedno z drugim jest nie do pogodzenia. Albo akwarium proste i wtedy może być z tego lepszego szkła albo profilowane ale wtedy już Opti White odpada. No mógłby być jeszcze profil typu trapez ale jakoś nie bardo to do mnie przemawia. Poza tym z szafkami i pokrywami dla tej wielkości trapezu o jakim myślę też chyba nie jest najłatwiej. Czy faktycznie warto się przejmować tym szkłem? Czy Opti White faktycznie jest tego warte? Czy warto zrezygnować z lepszego szkła na korzyść profilu? Następny problem: filtracja. Ponieważ mieszkam w domku podpiwniczonym na parterze wymyśliłem sobie, że wszelkie hałasujące urządzenia zainstaluję w piwnicy (akwarium będzie stało w sypialni stąd między innymi taki pomysł). Żeby zminimalizować wysokość podnoszenia mogę je swobodnie umieścić tam pod stropem. Na pewno nie przekroczę 2m w pionie i wystarczyła by długość orurowania około 3m. Rodzi się jednak jeszcze inny problem/pomysł: żeby przenieść układ filtrujący w piwnicy o jedno pomieszczenie dalej. Wymagało by to ułożenia dodatkowego rurarzu coś ok. 10-15m. korzyść z tego była by taka że było by to umiejscowione w pomieszczeniu wyposażonym w kanalizację, zlew i w przypadku awarii straty były by minimalne a i płukać i czyścić filtry było by łatwiej Czy ma ktoś doświadczenie z tak długim układem doprowadzającym do filtra? Jakie filtry byście polecali w takim przypadku? Z tego co się zorientowałem do tej pory. To filtry zewnętrzne wyposażone są zwykle w swój własny napęd pozbawiony możliwości regulacji przepływu. Czy możecie polecić jakieś bardziej uniwersalne rozwiązanie? Z tego co widzę w ofertach sklepów wymiary o których myślę są raczej górną granicą możliwości filtrów. Dlatego pomyślałem o układzie z dwoma filtrami. Przynajmniej po to by jeden stanowił backup dla drugiego. Co o tym myślicie? Gdybym faktycznie mógł (biorę tu pod uwagę możliwości pompy filtra lub pomocniczej) ułożyć te dodatkowe 15m rurarzu to: Czy lepiej zrobić to tanio i łatwo z plastiku czy z miedzi? Miedź ma jakieś tak właściwości glonobójcze. Ale czy nie są również zabójcze dla ryb? Miedz ma jakiś tam wpływ na właściwości wody. Czy warto się tym przejmować w tym przypadku? Ogrzewanie. Pomyślałem sobie że warto by mieć na wszelki wypadek podwójny system ogrzewania. Jeden w filtrach, drugi np. jako denny (kable grzewcze). Nawet gdyby tak naprawdę na co dzień jeden miał działać ‘non stop” to w razie awarii drugi ustawiony na stopień czy dwa poniżej stanowił by backup dla nadrzędnego. Innymi słowy dążę do zagwarantowania mieszkańcom mojego przyszłego akwarium maksymalnego bezpieczeństwa. Czy macie jakieś propozycje? Uwagi? To tyle z pierwszych pytań. Moim celem na tym etapie jest ustalenie co muszę zagwarantować z punktu widzenia urządzeń i automatyki dla utrzymania tak dużego zbiornika. Docelowo sam fakt instalacji i urządzania zakładam na wrzesień tego roku. A wprowadzanie lokatorów jak tylko uda się dogadać z wymaganymi parametrami wody. Motywem przewodnim wśród lokatorów na pewno będą skalary (miałem kiedyś piękne czarne i bardzo za nimi tęsknię). Myślę jednak, że może lepiej zacząć zarybianie zbiornika o nieco mniejszych rybek co by miały szansę się zadomowić i przetrwać w towarzystwie wprowadzonych później skalarów. Pozdrawiam I z góry dziękuję za wszelkie opinie i rady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 co do akwarium to mogę podpowiedzieć że lepsze jest proste. To tak jak kupno telewizora. Kupisz ten z zaokrąglonym ekranem, czy ten z płaskim Link to comment Share on other sites More sharing options...
maku70 Posted June 30, 2011 Author Share Posted June 30, 2011 Tylko, że tych telewizorów z zaokrąglonym ekranem się już nie produkuje ( z zupełnie innych powodów). A dwa, że przy takim gabarycie profilowane akwarium jako samodzielnie stojący mebel wydaje się sprawiać lepszy – lżejszy wygląd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 W prostym normalnie wszystko wygląda, a profilu to jak patrzenie do słoika Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Absolutnie rury z miedzi odpadają. Miedz jest dla ryb trująca. Co do filtracji to najlepiej zrobić duży sump. Przy takim litrażu nie warto się bawić w kubły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maku70 Posted June 30, 2011 Author Share Posted June 30, 2011 Sump mnie trochę przeraża swoją technologią. Nic to jednak, pozostaje poczytać i pouczyć się jeszcze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Wcale w profil nie patrzy się jak w słoik widok jest tak jak w prostym tyle że pod kontem może być nieco zniekształcony obraz.Kto co lubi.maku70 możesz kupić jeden mocny kubeł unimax może jbl lub eheim są to dobre filtry które mogę polecić.Sump wyjdzie taniej niż kubeł wystarczy ci pompa akwarium ze 100l. gąbki oraz ceramika no i wężyki doprowadzające Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted June 30, 2011 Administrator Share Posted June 30, 2011 Łomatko. Przeczytałem pierwszy post. Oki. wiele jasności tam. Chociaż nie do końca jeszcze Miałbym kilka pytań. Przeczytałem kolejne. Nie wiem czy się załamać czy Was po prostu zbanować. O czym Wy gadacie??? LUDZIE: Myśleć!! MYŚLEEEEĆĆĆĆ !!!!! Bez urazy do założyciela tematu, ale jak widzę pozostałe wypociny to nie mam motywacji aby odpisać. Edit: sorka, musiałem. Sump wyjdzie taniej niż kubeł wystarczy ci pompa akwarium ze 100l. gąbki oraz ceramika no i wężyki doprowadzające Idę zmienić majtki, popuściłem ze śmiechu Link to comment Share on other sites More sharing options...
maku70 Posted June 30, 2011 Author Share Posted June 30, 2011 Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Poczytam jeszcze trochę i się poduczę. Jak na razie po prostu zewnętrzny kubeł zdawał mi się prostszym rozwiązaniem. I łatwiejszym do zastosowania drugiego awaryjnego obiegu. To taka moja bolączka: kiedyś za dzieciaka nie mając zbyt dużo środków finansowych straciłem obsadę akwarium bo głupi brzęczyk nawalił. Akcja działa się dobrych kilkanaście lat temu, była sobota, nie było gdzie szukać ratunku i teraz na każdy aspekt tematu patrzę tak by mieć pod ręką coś co w razie czego będzie mogło ratować. Widziałem wprawdzie bajeranckie rozwiązania kubłów z wyświetlaczami itd. Tylko po co mi takie coś co potrafi niby kontrolować temp wody a ani wysterować ani poprawić tego parametru nie potrafi. Pomyślałem, że są być może takie rozwiązania typu porządny wydajny filtr do tego oddzielna mocna pompa z możliwością regulacji przepływu ale jakoś nic takiego jak do tej pory nie znalazłem. Poczytam sobie jeszcze o sumpie. Może to nie takie straszne. Tylko czy da się zamontować w takim układzie jak sobie wymażyłem? Tzn. piętro niżej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maku70 Posted June 30, 2011 Author Share Posted June 30, 2011 ahaed Skoro masz kilka pytań to proszę zadaj je. Zadałem pytania nie po to by tu bruździć itp. tylko po to by się czegoś dowiedzieć. Jak na razie interesują mnie czysto techniczne aspekty utrzymania tak dużego zbiornika. Utrzymywali takie ludzie kilkanaście/ kilkadziesiąt lat temu więc liczę na to, że rozwój technologii co nieco ułatwił. Zdaję sobie sprawę, że tak jak ze wszystkim innym w tym świecie producenci często "przechwalają" swoje dzieła tak więc szukam opinii wśród potencjalnych/zaawansowanych użytkowników. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Ja do swojego 1600L montuję filtr cisnieniowy i pompę do oczka + cyrkulator. Taniej niż filtry zewnętrzne do akwa,a z wydajnością(deklarowaną) 5000L powinien dać radę,a już w Twoim max 720L na pewno.Nie wiem tylko jak z tymi trzema metrami(późno już i nie chce mi sie sprawdzać),ale myślę że przy odpowiedniej pompie nie będzie problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 ahaed wiem co to sump tyle że mi nie chodziło o niego ale tak wyszło mam nadzieję że bardzo nie popuściłeś w te porty moja wypowiedz była zbliżona do samoróbki filtra zewnętrznego choć z sumpem też ma coś wspólnego. W googlach jest wszystko ku... jego mć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maku70 Posted June 30, 2011 Author Share Posted June 30, 2011 Czy filtr ciśnieniowy oznacza odwróconą osmozę? Trzy metry to byłaby tylko długość rurarzu nie wysokość podnoszenia. To jednak nie to samo choć i jedno i drugie niewątpliwie wpływa na wydajność. Tyle tylko, że takich parametrów próżno szukać w danych podawanych przez producentów. Wiemy też wszyscy ile powinny według producentów palić nasze samochody tyle tylko, że zwykle nijak ma się to do rzeczywistości. Dla tego też pytam wśród doświadczonych użytkowników. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Filtr ciśnieniowy to nie osmoza.To taki kubełek-tyle,że większy do oczek wodnych. Przy odpowiednio mocnej pompie podnoszenie nie będzie problemem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maku70 Posted June 30, 2011 Author Share Posted June 30, 2011 Pytanie tylko: czy zbyt wielkiego „przeciągu” czymś takim rybkom nie zrobię? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Jeżeli dobierzesz odpowiednią pompę to nie zrobisz. Poza tym są takie rzeczy jak deszczownia,możesz np. użyć dwóch połączonych co zmniejszy ciśnienie wypływającej wody,a przy okazji bardziej dotleni wodę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maku70 Posted June 30, 2011 Author Share Posted June 30, 2011 Ok. To brzmi sensownie. Czy są pompy z płynną regulacją przepływu? Domyślam się, że może to być problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Moja Aquael-a ma regulacje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts