Jump to content

unimax vs inne

Filip91
 Share

Recommended Posts

Witam ! Mam pytanie odnośnie filtracji , które niektórym może wydawać się bardzo dziwne ale jednak mnie ono męczy. Chodzi o to iż mam kubeł unimax 250 czyli dość dobry filtr aczkolwiek mam pewne obawy , że kiedyś coś pójdzie nie tak i woda się jakoś przez niego wyleje na zewnątrz( mieszkam na 4 piętrze) . Pytanie moje takie czy mógłbym zastąpić go np 2xturbo1100 lub coś podobnego ? Zbiornik 120x50x60. Obsada 6 ryb o wielkości ok.10cm

• Administrator

Uszczelki wazeliną.

Pewnie mnie zaraz pojadą, ale używałem technicznej :P

Baaardzo cienka warstwa. Tak aby tylko były nasmarowane.

To nie klemy w akumulatorze, że dajesz jej ile popadnie. Troszke na koniec palca i po prostu "odświeżyć" uszczelkę i tyle.

Do tego nie za częste wypinanie węży, złączy itp. To wszystko wpływa na trwałość filtra.

Zresztą kubełek powinien być tak dobrany aby go rozbierać raz na pół roku, raz na rok lub nawet raz na 2 lata.

Dlatego też nie ma co wymyślać z wkładami:P

Dwa filtry zamiast jednego to głupi pomysł. Dwa razy większe prawdopodobieństwo, że coś się zepsuje lub rozszczelni.

Żeby do filtra zaglądać rzadziej polecam założyć na wlot gąbkę. U siebie kubła nie tykam już ponad rok i jest ok. Gąbkę tak jakoś co miesiąc muszę płukać.

Dwa filtry zamiast jednego to głupi pomysł. Dwa razy większe prawdopodobieństwo, że coś się zepsuje lub rozszczelni.

Żeby do filtra zaglądać rzadziej polecam założyć na wlot gąbkę. U siebie kubła nie tykam już ponad rok i jest ok. Gąbkę tak jakoś co miesiąc muszę płukać.

Ja tak samo postąpiłem i myślę że to jest bardzo dobry sposób na utrzymanie czystego i sprawnego kubła :D