pilzi Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Kupiłam 3dni temu bojownika. Umieściłam go tymczasowo w szklanej kuli. Niestety, przez przeciąg w domu woda bardzo się ochłodziła, a rybka straciła kolory - z pięknej zieleni stał się brązowo - czerwony. Jestem bardzo niespokojna, proszę o odpowiedzi jak mu pomóc, próbowałam wodę z akwarium mieszać z wrzątkiem i wlewać z powrotem, woda trochę się ociepliła, ale co dalej? Czy są szanse żeby przeżyła? Czy wrócą jej dawne barwy? Błagam o szybką pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Wujek google prawdę Ci powie. http://www.superakwarium.pl/przeziebienie-id605.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Chcesz zabic rybkę ? Wrzątek ? ? Po pierwsze kup normalne akwarium 25l kosztuje ok. 20 zł więc jest naprawdę tanie. Po co kupowac rybkę skoro się nie ma odpowiednich warunków. Gdy zdobędziesz akwarium kup grzałke i po sprawie. Na dworze jest gorąco a w domu tak samo. Temperatura nie spadnie do takiego poziomu żeby rybka zdechła. Nie dolewaj gorącej wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Ja sprzedaję akwa 25l i grzałkę itp. Sprzedam je za ok 25 zł. SPAM takie uwagi kieruj na pw ostrzeżenie .ECIK-GFC Link to comment Share on other sites More sharing options...
starlett Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 miałam bojownika, w dosyć malym akwarium, i najlepiej postawić je pod lampkę np. na biurku. Ja tak robiłam i miałam swojego 2,5 roku. Tylko kiedy temperatura jest zbyt wysoka zacznie szykować się do tarła i budować gniazdo z bąbelków na powierzchni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 miałam bojownika, w dosyć malym akwarium, i najlepiej postawić je pod lampkę np. na biurku. Ja tak robiłam i miałam swojego 2,5 roku. Tylko kiedy temperatura jest zbyt wysoka zacznie szykować się do tarła i budować gniazdo z bąbelków na powierzchni Aha czyli według ciebie jak masz bojownika w małym akwarium i postawisz mu lampkę na biurku to będzie dłużej żył ?! :zamieszany: Gdyby bojownik miał odpowiednie akwarium, i odpowiednią opiekę to by długo żył, 3lata nawet A jak będzie miał wysoką temperaturą dajmy na to 50C to też ci tarło zrobi ? Na powierzchni ? Czyli co wyjdzie z akwarium i wybuduje sobie gniazdo na powierzchni ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
starlett Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 miałam bojownika, w dosyć malym akwarium, i najlepiej postawić je pod lampkę np. na biurku. Ja tak robiłam i miałam swojego 2,5 roku. Tylko kiedy temperatura jest zbyt wysoka zacznie szykować się do tarła i budować gniazdo z bąbelków na powierzchni Aha czyli według ciebie jak masz bojownika w małym akwarium i postawisz mu lampkę na biurku to będzie dłużej żył ?! :zamieszany: Gdyby bojownik miał odpowiednie akwarium, i odpowiednią opiekę to by długo żył, 3lata nawet A jak będzie miał wysoką temperaturą dajmy na to 50C to też ci tarło zrobi ? Na powierzchni ? Czyli co wyjdzie z akwarium i wybuduje sobie gniazdo na powierzchni ? Chyba masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Mój bojownik żył prawie 3 lata i nigdy nie był chory. A trzymała go często pod lampką, zwłaszcza zimą. Gniazdo buduje na powierzchni wody z wypuszczanych z ryjka bąbelków. Następnym razem pomyśl chwilke zanim kogos skrytykujesz, ja na pewno nie wlewałam swojemu bojownikowi wrządku do akwarium! Link to comment Share on other sites More sharing options...
starlett Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 aha, i od lampki woda nie podgrzeje się aż do 50 stopni C! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted June 30, 2011 Administrator Share Posted June 30, 2011 Stoi na stole ogromna kula Ciężka, ogromna i pokarm z niej spływa - Tłusta oliwa. Stoi i sapie, dyszy i dmucha, Zimno z otwartego weń okna dmucha: wiuuuuw--jak powiało puff- jak zawialo Już ledwo sapie, już ledwo zipie, A jeszcze własciciel w nią wiatrem wciąż sypie Bojki do niej podoczepiali Wielkie i ciężkie, z żelaza, stali, I slimaków pełno w każdej roślinie A w jednej niecienie, a w drugiej glonów kolonie A w trzecim siedzą same grubasy, A czwarty wagon pełen bananów, A w piątym stoi sześć fortepianów, W szóstym pompka, o! jaka wielka! Pod każdym kołem żelazna belka! W siódmym dębowe korzenie i liście, W ósmym słoń, niedźwiedź i dwie lisice, W dziewiątym - same "kolorne" żwirki W dziesiątym - muszle, kamienie z morza A tych wagonów jest ze czterdzieści, Sam nie wiem, co się w nich jeszcze mieści. Lecz choćby przyszło tysiąc atletów I każdy zjadłby tysiąc kotletów, I każdy nie wiem jak się natężał, To nie udźwigną - taki to ciężar! Nagle - gwizd! Nagle - świst! Para - buch! Koła - w ruch! Najpierw powoli jak żółw ociężale Ruszyła maszyna po szynach ospale. Szarpnęła ryby powoli, z mozołem, I kręci się, kręci się koło za kołem, I biegu przyspiesza, i gna coraz prędzej, I dudni, i stuka, łomoce i pędzi. A dokąd? A dokąd? A dokąd? Na wprost! Po torze, po torze, po torze, ......... Aż tak do choroby. Chyba reszty nie muszę dopisywać Zastanawiam się czy zostawić ten temat czy dać do go żartu dnia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Pora zakończyć ten paranormalny temacik więc i go zamykam. Masakra jak bardzo się jeszcze zryłem czytając takie rzeczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted June 30, 2011 Administrator Share Posted June 30, 2011 O nieeee Wybacz kolego. Ja ten temat otwieram. Nie po to się tyle napisałem, aby mi teraz ktoś zamknął stronę w tej powieści. Doceń trochę zaangażowanie piszących tutaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 hahahaha ahaed PS: do pilzi po co ci 2 takie same tematy viewtopic.php?f=6&t=34470 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted July 1, 2011 Share Posted July 1, 2011 Ahaed, ale poezja, no, no jaki talent się znalazł na naszym skromnym forum . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts