Jump to content

akwarium w szkole

Recommended Posts

Witam,

po raz pierwszy piszę na tym forum, choć sporo już poczytałam.

Doświadczenie akwarystyczne skromne, a w porównaniu z bywalcami tego forum prawie żadne - to stare dzieje: dom - niewielkie akwarium gdy dzieci były małe i praca - szkoła.

Zawsze mi się marzyło piękne akwarium w szkole (uczę biologii). Warunki nie bardzo na to pozwalały.

Teraz jestem przed generalnym remontem sali, będą nowe meble. Planuję akwarium częściowo zabudowane w meblach tak aby uczniowie nie mieli dostępu bez kontroli - nasi gimnazjaliści lubią czasem poeksperymentować (szafki pod akwarium i nad nim będą robione na zamówienie, zamykane na klucz tak, aby pokrywa była niewidoczna).

Chciałabym wszystko dobrze zaplanować. Częściowo wiem, co chcę :) - akwarium 200 lub 240 l, dużo zieleni, obsadę dobiorę zgodnie z Waszymi sugestiami (już poczytałam) - ale to dalsza sprawa. Teraz muszę się zdecydować na konkretne zakupy. Mam na rozruch (bez ryb) ok 1000 zł.

Po przejrzeniu różnych ofert najbardziej optymalny wydaje mi się zakup takiego zestawu

Policzyłam ceny pojedynczych elementów - kupowane oddzielnie daje kwotę ok 100 zł wyższą. Oczywiście z zestawu wyrzucę zamek i tło, ale nie wiem, czy pozostałe elementy są ok, czy raczej też coś trzeba wymienić.

I tu potrzebowałabym Waszej pomocy. Warto, czy nie. Czy np te dwie świetlówki w pokrywie będą wystarczające?

Chciałabym, żeby to działało bez zabawy w majsterkowicza.

I potrzebowałabym pewnie jeszcze jakiś czasowy wyłącznik światła. Czy ktoś może mi coś polecić?

Projekt mebli tutaj

Będę wdzięczna za wszelkie uwagi i rady, no i postaram się pokazywać jak nam idzie...

pozdrawiam

Co do akwarium to wybrał bym 240L - można 200L ale później się będzie żałować, że się nie wybrało 240L.

Co do akwarium z twojego linku:

Wymienił bym filtr zewnętrzny na jakiś markowy (EHEIM), a nie chiński ( podobno traci swoją wydajność ten model )

I teraz co do świetlówek, zależy jakie to ma być akwarium, jeżeli np.: roślinne no to trzeba by uzyskać minimum: 160W - najlepiej T5, a jesli np Malawi no to myślę żeby wystarczyło, dodatkowo jeśli to ma być roślinne to potrzebna będzie butla CO2,

Jeśli to jest szkoła i nie jesteś w niej cały czas to można zrobić zautomatyzowane akwarium tzn.:

Światła samo włącza się np.: o 8:00 a wyłącza o 18:00 - Potrzebny wyłącznik czasowy (najlepiej elektryczny)

Można też zastosować Komputer pH na którym ustawia się np.: aby zawsze było pH = 6.8 i jeśli przekroczy tą wartość to uruchamia podawanie CO2. - To akurat do roślinnego jest b.dobre

No i oczywiście karmienie, rybką nie stało by się raczej nic złego w czasie weekend ( 2 dni ), ale już można się martwić z większym weekendem np 4-5dni - wtedy można zastosować automatyczny karmnik, ustawia się go aby podawał jedzenie np: o 8:30 i o 17:30..

- Ale takie zautomatyzowanie to troszkę przerośnie koszty 1000zł ( sam komputer ok. 700-900zł ) - ale karmnik i wyłącznik/włącznik światła to ok. 70-100zł - To bym kupił na 80%.

Ja odniosę się jedynie do tej automatyki. Uważam, że to zbędne i szkoda na to pieniędzy, które lepiej przeznaczyć na porządny filtr. Zgodzę się jedynie co do oświetlenia - taki automatyczny włącznik czasowy to faktycznie fajna sprawa a koszt niewielki - w każdym sklepie ze sprzętem elektrycznym - koszt koło 20 PLN. Co do karmienia to lepiej nieco przegłodzić niż przekarmić, a w szkole zawsze jest jakiś woźny, stróż. Innym rozwiązaniem może być pokarm w tabletkach.

Uważam, że w szkole nie ma co robić akwarium roślinnego (CO2, wydatki na prąd, nawożenie), a malawi tez nie ma co, bo autorka tematu chciała dużo zieleni a to się wyklucza. Najlepiej oświetlenie standardowe i rośliny mało wymagające:

viewtopic.php?f=5&t=9355

Nie trzeba nawozić zbyt dużo, potrzebują niewiele światła i nie trzeba co tydzień grzebać i robić przycinki.

Martwi mnie jeszcze szafka. Jak będzie można manipulować w akwarium od góry? No chyba że półka nad akwarium będzie zdejmowana. Po drugie przy takim litrażu przydałoby się pionowe wzmocnienie w dolnej szafce pod akwarium. Całość może ważyć nawet 300kg, więc lepiej mieć pewność.

Coś nie jestem przekonany do tego zestawu za ponad 700zł . Akwarium i pokrywę kup w zoologicznym , będziesz pewniejsza , że akwarium nie miało żadnych przejść w czasie wysyłki . Jeśli chodzi o filtr to ja osobiście wybrałbym coś markowego , nie musi to być od razu EHEIM ale Tetra ex 1200 w zupełności wystarczy . Grzałka w tamtej ofercie to chińskie badziewie , kup np. firmy Aquael , Tetra lub Jager , co do mocy to 200w wystarczy . Fabryczne oświetlenie w pokrywie wystarczy ci na początek dla roślin mało wymagających , jak dojdziesz do wniosku , że chcesz mieć akwarium roślinne to coś pokombinujesz . Wyłącznik czasowy dostaniesz w każdym markecie budowlanym koszt ok. 35zł .

Prowadzę jako uczeń 3 akwaria po 180l. Robię to przez 2 lata. Teraz idę do klasy maturalnej także nie będę miał czasu i sposobności by obsługiwać te akwaria. Z ręką na sercu mogę powiedzieć że akwarium w szkole prowadzi się zupełnie inaczej niż w domu z powodu jednego podstawowego czynnika jakim jest czas. U siebie w zaciszu domowym mamy dużo czasu wszystkie materiały mamy pod ręką w szkole natomiast jest inaczej. Dlatego proponuję założenie akwarium z roślinami małowymagającymi jak anubias lub mikrozorium do tych roślin dać umiarkowane oświetlenie. Teraz jest sezon na mateczniki także anubiasy i mikrozoria można zakupić w takiej formie. Opłaci się. Akwarium można zapchać (oczywiście z pomysłem) różnego rodzaju kamieniami (łupkami) lub korzeniami. Są teraz wakacje także przed założeniem akwarium można

jeszcze znaleźć samemu dużo drewna i je odpowiednio spreparować.

Co do podmian wody w szkole:

- Radzę zaopatrzyć się w dwa baniaki po około 20 l (takie na wodę mineralną). Będą one służyć do spuszczania wody.

Lejemy do baniaków i wylewamy do sedesu.Z własnego doświadczenia powiem że wtedy spuszcza się wodę szybko i bez problemowo (rozlana woda itd)

- Co do nalewania to najlepiej mieć tyle baniaków 5l (nie te po wodzie mineralnej, tylko takie z twardszego plastiku po wodzie destylowanej) ile wynosi cała podmianka czyli np. podmiana 50 l to 10 baniaków. Najlepiej zalewać je dzień przed podmianą żeby wyparował z nich chlor. Chociaż warto się zapoznać czy woda w okolicy jest nim w ogóle uzdatniana u mnie wody nie chlorują także nalewam wodę jeszcze szybciej poprzez podłączenie węża ogrodowego do kranu i wsadzenie bezpośrednio drugiego końca do akwarium.

- Przy pracach porządkowych warto zaopatrzyć się w dużą ilość szmat, ręczników itd poza tym zagospodarować miejsce na rzeczy potrzebne do obsługi akwarium.

Kto będzie opiekował się akwarium ? osoba dorosła czy młodzież ?

Chętnie podzielę się moim doświadczeniem co do prowadzenia akwarium w szkole na PW.

Dziękuję za rady - każdy post czytam bardzo dokładnie.

Tak sądziłam - nie będzie prosto z tym zestawem. Wychodzi na to, że większość sprzętu w zestawie to taka raczej niższa półka. Świetnie, że można oprzeć się na doświadczeniach innych (w tym sprzęcie kompletnie nie jestem na czasie), a nie eksperymentować kosztem ryb, czy choćby bezsensownego inwestowania ograniczonej kasy. Też uważam, że lepiej dołożyć, ale mieć coś pewnego.

Proszę więc o dalsze rady.

Podsumowując: rezygnuję z kupna zestawu. Kupię akwarium 240l, pokrywę ze świetlówkami T8 2x 30 (to chyba może być jak w zestawie) i do tego: filtr zewnętrzny Tetra ex 1200, grzałka Jager 150W, wyłącznik czasowy.

Rośliny cieniolubne... Coś wybiorę - uwielbiam jak w akwarium są zdrowe rośliny.

Pozostaje jeszcze wybór napowietrzacza, odmulacza, karmnika automatycznego... a co z CO2? Proszę jeszcze dalej o pomoc. I podłoże - chyba żwirek, raczej nie biały no i tak, żeby łatwo go było czyścić. O czym zapomniałam?

Mandy, szafki pod i nad akwarium będą robione wg projektu- ta dolna na pewno wzmocniona, a górna nie będzie miała półki na spodzie tylko znacznie wyżej - myślę, że 40 cm nad akwarium wystarczy, a i tak pólka będzie ruchoma, więc w razie czego można ją wyjąć.

Sergiusz, Twoje rady są bardzo cenne i na pewno będę Cię jeszcze pytać o wiele spraw :) Chciałbym włączyć uczniów w prowadzenie akwarium, a na ile będą samodzielni to się okaże...

A co do miejsca zakupu - w najbliższym sklepie zoologicznym takie samo akwarium jest droższe o 100 zł, a i tak muszą je dowieźć z hurtowni.

Przeglądałam już oferty różnych sklepów internetowych - wszystkie jakoś daleko od Tychów...

pozdrawiam

ciekawe, na ile przekroczę planowaną kwotę na rozruch....

CO2 przy roślinach cieniolubnych zbędne. Odmulacz najtańszy najlepszy (nie tam żadne bateryjne, czy te zbierające syfki do woreczka), odmulanie i tak najlepiej przeprowadzić przy okazji podmian wody.

Jako podłoże najlepiej jakiś żwirek o nieostrych krawędziach, bo pewnie będą ryby denne. Do tego kulki gliniano-torfowe z nawozem dla roślin powinny wystarczyć, szczególnie pod kryptokoryny trzeba je dać.

A do filterka od razu mówię nie bawić się w żadne węgle aktywne i zeolity, bo potem więcej kłopotu z tego niż pożytku, a takie wkłady lubią wciskać ludziom przy okazji zakupu filtra. Wystarczy jako wkłady mechaniczne gąbka (pewnie będzie w zestawie z filtrem), ewentualnie wata, a jako biologiczny ceramika lub tańszy zamiennik keramzyt z ogrodniczego (za 4 l zapłaciłam 8 zł ;) ) a swoje zadanie spełnia.

Sergiusz, Twoje rady są bardzo cenne i na pewno będę Cię jeszcze pytać o wiele spraw Chciałbym włączyć uczniów w prowadzenie akwarium, a na ile będą samodzielni to się okaże...

Uważam siebie za akwarystę i robiłem akwaria bezinteresownie. Oporządzałem akwaria zawsze na lekcjach biologii. No i niestety rok biologii w plecy. Za każdy spr bez pisania dostawałem 4. Moja biolożka ma władzę w szkole i nie boi się takiego przekrętu. Trochę mnie to motywowało do pracy. Co do wyznaczenia uczniów. Wyznacz dwie najbardziej odpowiedzialne osoby, które są zawsze w szkole i nie tylko bezmyślnie wykonują polecenia ale także dają coś od siebie w pracę :).Jak ktoś łasy jest na korzyść z pracy przy szkle, odrazu mu podziękuj. Nigdy ale to przenigdy nie pozwalaj przypadkowym osobom bez wyraźnej konieczności ruszać coś przy akwarium. To wprowadz niepotrzebny chaos i może spowodować niepotrzebny wypadek. Co do filtra zewnętrznego widzę wybrałaś Tetrę ex1200. Powiem tak kubeł jest najlepszym zakupem filtra dla akwarysyty ale nie tego, który ma akwarium w szkole :D. W placówkach jakimi jest szkoła podczas nawet najmniejszych awarii jest odcinany dopływ prądu. Jest ryzyko że takie coś stanie się w Twojej szkole i kubły mają to do siebie że przestną pracować. Z własnego doświadczenia proponuję do szkolnego akwarium dużą kaskadę (np.Penn Plaxa) a najlepiej prosty filtr wewnętrzny z gąbką, trochę będzie szpecił akwa ale nie będzie tak ryzkowny w użyciu jak kubełek. No nie wiem co mogę jeszcze napisać mam dużo doświadczeń pozytywnych jak i negtywnych. Wielkim plusem jest to że ty jako osoba dorosła, nauczyciel sama się w to angażujesz. U mnie było trochę inaczej. Jeżeli masz jakieś pytania to postaram się na nie jeszcze odpowiedzieć lub coś dopowiedzieć od siebie.

• Administrator

Więc mamy 1000pln tak?

Oki.

Zacznijmy od doboru osprzętu:

- zbiornik z pokrywą 120x40x50h około 400pln: http://aukcja.interia.pl/akwarium-120x4 ... 71437.html

- filtr : około 250pln http://aukcja.interia.pl/filtr-kubelkow ... 56911.html

- grzałka 150W z termostatem + termometr szklany + siatka do ryb + folia do wyklejenia pokrywy + wyłącznik czasowy + przedłużacz : około 150pln całość

Więc mamy sprzęt.

Akwarium standardowe, więc nie ma problemu z kupnem go, dobraniem pokrywy itp

Co problemów z kubłem podczas braku prądu, to pierwsze słyszę. Kubeł pracuje w obiegu zamknietym. Brak prądu to tylko brak prądu. Nic się nie wyleje, nic się nie zapowietrzy. Bo i nie ma takiej możliwości przecież. Porządny kubeł da lepszą filtrację, rzadsze zaglądanie do zbiornika itp. I takie tam inne ;p

Pokrywa. Wykleić folią i tyle. To starczy spokojnie do mchów, anubiasów, zwartek i wielu innych roślin. Nie słuchaj o dokładaniu świetlówek. Wtedy zaczyna się problem z lepszym podłożem, nawożeniem konkretnym, podawanie co2 itp. A to już bywa czasochłonne trochę.

Pomijam fakt ferii lub wakacji. Wtedy to nie chciałbym widzieć tego zbiornika :P

Więc pokrywę zostawiamy bez żadnych przeróbek oprócz wyklejenia jej folią.

Grzałka i reszta. Czasami im tańsze takie rzeczy to tym lepsze ;) Grzałka ma mieć termostat i tyle. Firma nie jest już tak ważna.

Pozostała szafka.

Hmmm....czas goni a nie wiem jak się za to zabrać.

Najlepiej będzie jak ją rozrysuję.

Proszę wtedy zwrócić uwagę na łączenia płyt! Głownie chodzi o płytę pod zbiornikiem. Ona MUSI opierać się na bokach szafki!! Nie może być wkręcone pomiędzy nie!!

To tyle na teraz. Idę rozrysowac tą szafkę, potem dopisze do niej co i jak.

Należę do tych pierwszych :)

Mam wodę w sali. W czasie remontu zamontują mi kranik pod zlewem, schowany w szafce, a więc będzie można podłączać węża...

Zlecenie na meble jest już u stolarza - meble 45 cm głębokości, więc akwarium zmieści się bez problemu, szafka pod akwarium ma być wzmocniona i wytrzymać ciężar ponad 300 kg...

pzdr

No to teraz podłoże.

Czytam i sprawdzam w sklepach...

Proszę o podpowiedź - sensowny stosunek jakości do ceny.

I wariant:

żwirek - konkretnie jaki najlepszy? ten?

Ile kilogramów(Nie będę wozić z rzeki i płukać czy gotować) +

kulki gliniano - torfowe (wyliczyłam, ze musiałabym ich zakupić co najmniej ze 20 opakowań po 35 sztuk) i starczają na ok 3 miesiące...

II wariant

ziemia ogrodowa (taka uniwersalna do kwiatów doniczkowych?)

żwirek (jw)

III wariant (chyba najdroższy)

AquaBasis (2 -3 cm)

Manado (5-6 cm)

IV - jakieś inne koncepcje?

żwirek mógłby być ciemny, podoba mi się bazaltowy ale chyba jest za ostry...

pzdr

pozdrawiam

Wariant nr. III najlepszy.

Choć możesz zrobić wariant nr. IV:

- kulki gliniano-torfowe

- ziemia ogrodowa bez torfu 3-4 cm.

- moskitera

- drobny grys bazaltowy 3-4 cm.

Albo wariant nr. V:

Tylko AS II+. Nie wiem ile kilo. Chyba wyjdzie 3 albo nawet 4 worki po 5,4 kg. Ten wariant jest najdroższy. Oczywiście jest droższe podłoże jak ADA ale lepiej o tym więc nie mówić.

W sumie te też mi się podobają:

http://allegro.pl/zwir-kwarcowy-czyszczony-1-3mm-promocja-i1705479467.html

http://allegro.pl/zwir-rzeczny-egzotyczny-1-3mm-promocja-cenowa-i1705479459.html

Czy taka granulacja 1-3 mm jest ok?

Jak już wybiorę podłoże to chyba na razie nie będę was męczyć. Wyjeżdżam. Ale na koniec wakacji na pewno znów o coś będę pytać :)

pzdr

No to teraz podłoże.

Czytam i sprawdzam w sklepach...

Proszę o podpowiedź - sensowny stosunek jakości do ceny.

żwirek mógłby być ciemny, podoba mi się bazaltowy ale chyba jest za ostry...

pzdr

pozdrawiam

Mam bazalt frakcji 2-5mm i nie jest on ostry,a wygląda zajefajnie,a poza tym jest odpowiedni dla roślin.Do tego kulki gliniano-torfowe,ale tylko w okolice korzeni roślin-nie 50szt. na to akwa.

Wariant nr. III najlepszy.

Albo wariant nr. V:

Tylko AS II+. Nie wiem ile kilo. Chyba wyjdzie 3 albo nawet 4 worki po 5,4 kg. Ten wariant jest najdroższy. Oczywiście jest droższe podłoże jak ADA ale lepiej o tym więc nie mówić.

Rafi pamiętaj że to akwarium do szkoły jest ;) Takie podłoże to już wyższa szkoła jazdy :lol:

Mi tam by było szkoda dawać takie podłoże na standardowe oświetlenie. To podłoże stosowane jest przeważnie w akwariach roślinnych,a skoro wiemy że nie będziemy mu poświęcać tak dużo czasu jak byśmy mieli je w domu.Więc ta opcja mija się z celem :zamieszany:

• 2 months later...

Po dłuższej nieobecności - wakacje, zbieranie informacji, kompletowanie sprzętu, urządzanie... jestem i mogę wreszcie pokazać kilka fotek z mojej pracowni i akwarium.

Zdjęcia robione komórką, więc jakość taka sobie, ale w najbliższych dniach zabiorę aparat, zasłonię rolety i mam nadzieję na lepsze zdjęcia.

Wszystko hula od ponad 2 tygodni, robiłam testy - poza NO2 (niewiele, ale trochę jest) reszta ok, więc sądzę, że od przyszłego tygodnia będę wprowadzać ryby.

Pojawiło się trochę glonów, robiłam już 2 podmiany wody. Mam nadzieję, że kosiarki sobie z nimi poradzą.

Są małe ślimaczki - na razie zbieram je ręcznie (był fajny materiał do obserwacji mikroskopowych dzisiaj na zajęciach kółka biologicznego)

Na ile to możliwe, proszę pooglądajcie i jak coś nie tak to piszcie... a, pewnie zmienię tło na jednolite...

Co do obsady to jak zwykle będę wdzięczna za pomoc.

Na razie plan mam taki: kosiarki 4, otoski 3-4, rozbora klinowa 20, neonki czarne 25 (te gatunki chcę na pewno, nie wiem tylko, czy te ilości będą ok)

może:

gurami mozaikowe 5-7

krewetki red chery - warto?

barwniaki? (chce przynieść uczeń, bo ma dużo młodych, ale nie jestem przekonana)

gupiki ? (jak wyżej)

co jeszcze?

pozdrawiam

Akwarium niezłe, fajnie jakby w mojej szkole coś takiego stworzyli...

Nie wiem jak wielkie to akwarium, ponieważ nie przeczytałem poprzednich tematów. No ale zauważ, że te gupiki i ,,barwniaki'' po niedługim czasie także się nieźle rozmnożą w Pani akwarium. Ale oczywiście, moim zdaniem, jeśli kilka będzie, o wiele ładniej by to wyglądało.

Tylko potem może być przerybienie.

Ale oczywiście, decyzja końcowa Pani.

Share

• Create New...