Trufl Posted June 28, 2011 Share Posted June 28, 2011 Aloha, z tego co przeczytałem to Okrzemki występują w akwariach stabilizujących się, u mnie widać coś takiego: Akwarium ma już ponad pół roku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted June 28, 2011 Share Posted June 28, 2011 Hmm to są zielone glony to chyba zielenice. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted June 28, 2011 Share Posted June 28, 2011 Chyba okrzemki u mnie w malawi mam ich sporo a mam dobrą filtrację itp. Nawet jak masz stabilne akwarium to zdarza się że się pojawią. AsFeron ty zielenic chyba nie widziałeś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted June 28, 2011 Author Share Posted June 28, 2011 Chodziło mi o brązowy nalot na podłożu, żwirek bowiem jest czarny, swoją drogą na szybie wywali czasem trochę zielonego ale z tym radzę sobie czyścikiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted June 28, 2011 Share Posted June 28, 2011 AsFeron ty zielenic chyba nie widziałeśZdziwiłby się. Na kamieniach są okrzemiki, ale na szybach już zielone glony zastępują je/ No no Erni-lee nie widzisz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
waterfloyd Posted July 2, 2011 Share Posted July 2, 2011 Witam. Nie jestem jakoś specjalnie doświadczonym akwarystą (mam akwarium ok. pół roku), ale w końcu chyba udało mi się zapanować nad glonami. Brązowy nalot w świerzym akwarium, to zazwyczaj okrzemki. Łatwo je rozpoznać po specyficznym zapachu krzemionki. Już po ustąpieniu okrzemków i z grubsza wygranej bitwie z glonami zielonymi zaczął pojawiać u mnie się brzydki brązowy osad o mulistym zapachu, głównie na żwirku i na szybach akwarium w ich dolnej części. Nie wiem co to, ale na pewno nie okrzemki. Osad jakby "wychodził" ze żwirku na szybę. Akwarium zaczynało przypominać jezioro eutroficzne z niedoborami tlenu. Wcześniej nie napowietrzałem akwarium. Napowietrzenie miał zapewnić ruch wody + roślinki. Po mechanicznym wyczyszczeniu akwarium z brązowego nalotu przy podmianie wody i zastosowaniu natleniania problem brązowego osadu zniknął zupełnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted July 2, 2011 Author Share Posted July 2, 2011 Dzięki za uwagę, faktycznie od pewnego czasu przykręciłem napowietrzacz i zaraz to zmienię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts