Jump to content

Moje parametry wody

rafalo24x
 Share

Recommended Posts

Witam mam zbiornik 240l.

Filtracja fluval 305 24h

Podłoże JBL Manado

Co2 butla

obsad:

ok.30 neon inesa

20 tęczanek neonowych

4 kosiarki

10 kirysków

ok 10 zbrojników niebieskich

a teraz parametry

ph 7,5

kh 10

No2 0

No3 25

i tu jest właśnie proble nie mogę sobie dać rady z no3 żeby obniżyć podmieniam wodę,akwarium mam dość zarośnięte,ryb chyba nie przekarmiam(karmione raz dziennie)Testy na ph i kh robiłem kropelkowymi,a no3 i no2 paskowymi jbl,ponoć nie są zbyt dokładne ale coś tam odwzorowują.Jak zbić to no3?

NO3 jest jak najbardziej ok dla ryb. Nie widzę potrzeby go zbijać, a nawet jakbyś chciał bardzo to:

- podmiany, ale musisz wiedzieć ile NO3 ma kranówka.

- mniejsze karmienie ryb.

- uważanie z nawozami.

- zwiększenie ilości zielska, w tym takiego szybko rosnącego.

Jednak tak jak pisałem, ten parametr jest ok. Gorzej byłoby gdyby NO3 było nie wykrywalne, wtedy trzeba by było jakoś sensownie nawozić.

Paskowe testy są nie dokładne, czyli mogą być nie prawdziwe. Stąd taka niska cena testów paskowych. A kropelkowe są drogie i za to dokładne. Kiedyś na paskowym mi pH wyszło 8, a na kropelkowym 7,2 ;)

Pozdro... :D

• 1 month later...

Dokupiłem kilka testów,wcześniejsze wyniki były z testów paskowych.Głównie chodzi mi o po4 i fe,o żelazie pisze na instrukcji od0,2 do 0,5 czyli u mnie takie minimum,w teście są jakieś kapsułki do zwiększenia stężenia podać je?

ph-7,5

kh-10

no2-0

no3-20

po4-2,0

fe-0,25

testy zoolek kropelkowe.

• 2 months later...

Podczepię się tutaj z Kranówką bo właśnie zacząłem się martwić.

Kiedyś się nie martwiłem bo miałem paskowe i glony czasami też ;p

JBL pasek

NO3 jest jakieś lekko różowe chyba ok 10 mg/l

NO2 0 mg/l

GH >21 d

KH 6d - 10d

JBL Kropelki

KH 12 d

GH 18d

PH 7,5-8 też dziwnie widać kolory musze kupić te bardziej dokładne bo te są z 3,0-10,0

NH4 0,05 ppm

NO2 0,025-0,05 ppm (ciężko dopasować kolory)

NO3 40-80 ppm (ciężko dopasować kolory) bo w tym plastiku do porównania jest raczej kolor podobny do 80 ppm Mocno naciągane, Jak pod światło słoneczne wezmę tabele z wynikami i próbkę to wygląda na 40 ppm

Dziś jak będę na stacji to wezmę destylkę bo jest napisane że można rozcieńczyć i wtedy podam wynik no3 nowy

Martwi mnie to bardzo bo przy 80 ppm to wlewając wodę do akwa to glon murowany jak się zaczyna problem od 50 ppm

Już nie mówiąc jak będę miał jakieś Rybcie, bo na kilka miechów wystartuje tylko z roślinami.

Jak by było jak na paskowym 10-20 ppm to spoko niby taki nawozik nie będę narzekał na braki ale teraz dół czy zbijać to jakimiś preparatami (chemia) czy jak będzie busz to rośliny to przerobią.

No i jak z tą twardością czy takie GH KH może być czy raczej za duże. Mówimy tu pod rośliny na razie nie myślę o rybach jedne na pewno jakie będą to ramirezy ale i tak najpierw chce busz.

Proszę o pomoc Bo zasadzam się na akwarium wszystko wylalam wycackam i wiedzę ciągle zgłębiam czytam co nie miara i nie mam zamiaru aby pojawił się choć by jakiś mały glonik bo go spale :twisted:

Nie no wiem nie uniknione ale nie chce mieć Czarnobyla.