Jump to content

[45l] Ogólne- "Transformers"

k j
 Share

Recommended Posts

Hej!

Jest to moje pierwsze, w miarę poważne akwarium. Na początku przez własną głupotę popełniłem kilka błędów które staram się eliminować, szczególnie przy obsadzie jednak nie planuję jej wymieniać ponieważ pod koniec wakacji planuję postawić 112l i już mam rozplanowane co i jak żeby było dobrze, jeśli zbrojniki za dużo urosną to je oddam,ale mam nadzieję że wytrzymają te 2 miesiące, mają po 4cm. Generalnie myślę że idzie mi co raz lepiej. Proszę o porady i konstruktywną krytykę

Tło: Fioletowa Ściana

Podłoże: Żwirek+Piasek

Oświetlenie:

14W, 6500K 0,31w/l

Grzałka 50W

Filtr HJ-722 600l/h(podobno)

Temperatura: 27C

Flora:

Moczarka Kanadyjska

Ceratopteris thalicroides

Mech Jawajski

I jedna do identyfikacji

Ozdoby:

Łupina kokosa,

Coś ala korzeń.

Fauna:

5x Zwinnik Czerwonousty

5x Razbora Henegli

4x Kardynałek Chiński

2x Zbrojnik Niebieski(jeszcze małe)

12x Red Cherry

Zdjęcia:

Na początku była tragedia...:

Dołączona grafika

Teraz jest chyba trochę lepiej:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wiem że mało wody, ale za dużo wylałem ostatnim razem, wieczorem będzie dolewka,

Termometr przesunę za jakiś czas na boczną ścianę.

Moim zdaniem moczarka nie pasuje w środkowej części zbiornika, lepiej by wyglądała gdzieś z tyłu. Może przesadź ją przed filtrem, żeby nie było go widać najlepiej w jednej kępie. Poza tym masz praktycznie same rośliny na 3 plan (oprócz mchu). Gdy przesadzisz wszystkie rośliny na swoje miejsce to pokaże się kokos i ten korzeń, bo narazie to trochę bałagan tam masz :)

Rośliny posadzone "w cały świat" :zamieszany: Totalny bałagan. Lepiej jest sadzić w większych kępach jednego gatunku. Moczarką zasłoniłeś korzeń zamiast go wyeksponować. Pogrupuj rośliny i obsadź tył. Ta niezidentyfikowana to chyba heteranthera. Przy odpowiednim prowadzeniu można z niej zrobić drugi plan, którego brakuje. A jak nie to może jakieś microsorium, anubias na drugi plan.

Ja ci proponuję,zanim zaczniesz grzebać,żebyś pooglądał baniaki w galerii.Może znajdziesz jakąś inspirację.Poza tym będziesz wiedział o co chodzi z planami w baniaku,rozjaśni ci się w głowie na temat ustawienia ozdób itp.Na razie dalej bajzelek masz.Moczarkę to na dzień dobry wywal do tyłu.Rośnie bardzo szybko i jak nic za chwilę zasłoni ci wszystko.Pomyśl nad tym.

Całkiem możliwe, że jedna z nich to rogatek, ale do ludwigi nie jestem przekonana, może daj jakieś lepsze zdjęcia samych roślin z przybliżenia.

Zrób tak jak mówisz z tymi roślinami, ale jak będziesz przenosił kokos i korzeń to nie dawaj go centralnie na środku tylko bardziej z lewej lub prawej (zobaczysz jaki efekt bardziej Ci przypadnie do gustu), będzie wyglądać naturalniej. Mchy możesz kupić, ale nie masz za bardzo do czego ich przyczepić. Więc najpierw zaopatrz się w jakiś ładny korzeń (zobacz w dziale Giełda na forum, może wpadnie Ci coś w oko), a potem dopiero mchy :)

Edit: Może podobają Ci się trawniczki?

Więc tak, Ceratopteris thalicroides dałem do tyłu na 3 plan, drugi plan starałem się zrobić z Rogatka i Moczarki, korzeń z kokosem dałem na lewo a po prawej stronie jest trochę wolnej przestrzeni(jakieś niskie roślinki, coś ala trawka byle zbrojniki mi nie wykopały, mam kępke Glossostigma elatinoides ale sadziłem dwa razy i za każdym wpadały i po 2-3dniach nic nie było)

Zdjęcia dam wieczorem bo teraz to bez sensu.

Masz fatalną obsadę... Albo razbora albo kardynałek albo zwinniki... A do tego jeśli kardynałek to zdecydowanie niższa temperatura...

Nawet jak będziesz je przerzucał do większego akwarium to lepiej wygląda jedna ławica niż 3 pseudo-ławice (5szt to nie ławica).

Masz ładne światło :)

Teraz jest tak, brakuje mi roślinki na pierwszy plan(specjalnie zostawiłem wolne miejsce po prawo), poczekam aż zarośnie 3 plan i powinno być okej. W planie mam zrobić bimbrownie, teraz daje Easy Life- Easy Carbo

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na razie przy takiej ubogości roślinek ja proponuję ale to tylko luźna sugestia. Jak chce Ci się grzebać to daj te rośliny z tyłu (dobrze że posłuchałeś się przedmówców) do jednego rogu obok filtra i do drugiego rogu. Bardziej zagęść potem przy wzroście zapełnij tył. Będzie fajnie wyglądało z tym piachem. Pusto na pierwszym planie i alejka na środku do tyłu :)

Zwinniki pójdą do 112, Razbory zostaną w tym a kardynałki do oddania :) Zrobiłem duży błąd ale za jakiś czas go naprawię.

mądrze :)

teraz zostań na EC, a potem kup sobie butlę... z bimbrownią jest dużo roboty, wcale nie jest tanio (cukier), czasem śmierdzi, i nie da się zbytnio regulować (każde mocniejsze przyblokowanie kończyło się u mnie prędzej czy później eksplozją)... a jak się wyleje na podłogę to masz tydzień szorowania :P gorzej jak kola ;)

poczytaj sporo o butlach. można teraz już cały zestaw skompletować sobie za nieduże pieniądze :)

zabierasz się z głową za akwarystykę to przemyśl sobie to :)

oczywiście spróbuj sobie bimbrowni (żeby mieć własny pogląd), ale ja bym radził na akwa bez ryb na początek... możesz wtedy przesadzić bezpiecznie, a przy okazji zobaczysz jak działa błyskawicznie co2 :)

• 1 month later...

W planach mam wywalenie wszystkich roślinek i pozostawienie mchu, i dokupić jeszcze kilka rodzajów. Podłoże wymienie na JBL Manado(ma ktoś może pomysł jak to zrobić żeby nie usuwać rybek ze zbiornika?) i dokupię CRki. Czekam tylko na przyjście nowego akwa i szafki. Zdjęcie świeżo po grzebaniu i w dodatku w dzień, jutro dam lepsze.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

No raczej bez wyciagniecia rybek nic nie zdzialasz, zreszta po co je stresowac. Ja na czas ,,prac,, przekladam ryby do duzego ciemnego wiadra(oczywiscie wyczyszczonego,wyparzonego) wkladam roslinke i podlanczam pompke powietrza. Zaoszczedzisz czasu i nie bedziesz sie bal ze sie cos stanie rybka.

• 2 months later...