Jump to content

Restart - Tylko że inny - Prosze o pomoc.

Recommended Posts

Cześć, w tym tygodniu zamawiam świetlówkę 24W (6200, 6500 lub 6800K, ewentualnie 8500K - 10 000K) na RoślinyAkwariowe lub w zoologu zależy czy w zoologu będą mieli, dodatkowo udało mi się wygrać bon na rośliny w RA ( rośliny akwariowe ) wiec od razu pomyślałem zmiana aranżacji, patrze po tych roślinkach które sobie mam wybrać padło na invitro podobno najlepsze tanie są i dobre takie opinie dostałem od pracowników RA i kilku osób z forum itp.

Wybrałem sobie roślinę łodygową, ale myślę mam 50zł a w puszcze invitro jest b. dużo sadzonek wiec może wybiorę sobie trawnik i pierwsza myśl trawnik mi się nie uchowa na żwirku kwarcowym wiec pomyślałem aby kupić Amazonie New ( jeszcze nie kupiona ) i zrobić zmianę aranżacji, nie jestem jakimś bogaczem i 100zł na 9L Amazoni nie wydam, wiec padł plan na 3 czy tam 4L za 50zł, wiem że to mało ale dopytałem się i można zrobić tak: wysypać na spód akwarium żwirek kwarcowy ok. 2cm z przodu i do 4cm z tyłu i na to przysypać amazonię - zrobić to tak, aby nie było widać żwirku...

Problem jest taki: mam już akwarium zalane ale pomyślałem aby zrobić coś takiego, przygotować sobie dość spory pojemnik na wody ok. 15L lub więcej ( najlepiej więcej jak znajdę ) odlać wodę ok. 40-50% do tego pojemnika ( odlać wodę z akwarium ) zamontować tam filtr wpuścić ryby, do innego pojemnika lub tego samego pojemnika jak jest miejsce odlać resztę wody z akwarium, wyczyścić akwarium itp aby nie było brudne i wymyć żwirek woda z akwarium i wsypać do akwarium (ok. 2cm z przodu i do 4cm z tyłu), następnie wsypać amazonię new zalać wodą ( tą z tego pojemnika co wcześniej odlałem ) ok 60% tej wody ( z 5-10cm naleje i posadzę roślinki i dopiero resztę ) i 40% świeżej wody odchlorowanej , ustawić na maksymalną moc filtr i napchać go watą aby wyczyścił pyłki ( jeśli takie będą ), przez 4-5H będę sprawdzał jakie jest pH ( tylko taki mam ) w tym wiadrze z rybami będzie dodatkowy filtr później odłowię ryby z wiadra i wpuszczę do akwarium.

Czy to jest dobry pomysł, nic się nie stanie rybką, w czasie jak będą w wiadrze i później w akwarium ?

Samo ustawianie itp to zajmie mi ok. 30mint-1.5h, ale mam zalać ok. 60-70% wody z akwarium i reszty świeżej wody i później mam włożyć dodatkowy filtr do akwarium ( zamiast gąbki ma być wata ) i ma się przez kilka godzin czyścić ( bez rybek, pytałem się na RA - bo tam kupuję amazonię i powiedzieli mi że musi się ok. 3-5h woda filtrować, wiem że się tam pytałem ale chce znać więcej opinii, bo nie chce mieć trupów z obsady )..

Mam w między czasie patrzeć na pH i filtr dodatkowy też będzie chodził w pojemniku z rybkami.

Wiec myślę, że całość zajmie maksymalnie. 3-4H

Samo ustawianie itp to zajmie mi ok. 30mint-1.5h, ale mam zalać ok. 60-70% wody z akwarium i reszty świeżej wody i później mam włożyć dodatkowy filtr do akwarium ( zamiast gąbki ma być wata ) i ma się przez kilka godzin czyścić ( bez rybek, pytałem się na RA - bo tam kupuję amazonię i powiedzieli mi że musi się ok. 3-5h woda filtrować, wiem że się tam pytałem ale chce znać więcej opinii, bo nie chce mieć trupów z obsady )..

Mam w między czasie patrzeć na pH i filtr dodatkowy też będzie chodził w pojemniku z rybkami.

Wiec myślę, że całość zajmie maksymalnie. 3-4H

Rybką nic się nie stanie nawet jak będą tam przez 4 godziny musi być filtracja i napowietrzanie,ruch tafli wody to to samo.Co do amazonii masz trochę za słabe oświetlenie,ale przy tej wersji może uda Ci się wystartować,to bardzo wymagające podłoże lepiej dużo o nim poczytaj.Rybki możesz wpuścić nie wcześniej zanim woda się nie wyklaruje a ile to zajmie tylko szklana kula może powiedzieć,zresztą sam będziesz widział.

Rybką nic się nie stanie nawet jak będą tam przez 4 godziny musi być filtracja i napowietrzanie,ruch tafli wody to to samo.

Napowietrzanie będzie z filtra SunSun HJ-311B (ruch tafli - deszczownia ) - Mały filtrek jest dojrzały.

Co do amazonii masz trochę za słabe oświetlenie,ale przy tej wersji może uda Ci się wystartować,to bardzo wymagające podłoże lepiej dużo o nim poczytaj.

Chodzi mi oto, że ja bym nie zmieniał podłoża, ale chce posadzić sobie trawnik ( może z małego Heńka ) i kilka roslinek np Rotala, wiec raczej nie przyjmie się na żwirku kwarcowym ( no chyba, że wystarczą kulki nawozowe np: http://allegro.pl/nawoz-kulki-glin-torf-gratisy-promocja-i1687475664.html ), napoczątku padł pomysł na AquaSubstrate II+ ale pomocnik z RA ( roślinyakwariowe ) powiedział mi że nie wpuszczę od razu ryb, tylko muszę poczekać z 2-4dni i powiedział że tylko New Amazonia i Oliver można teoretycznie od razu ryby wpuszczać ( jeszcze Oliver mówi że po 24h nawet.. ) wiec padło na New Amazonia...

A o jakich problemach mówisz, mi się wydaje że mam dość dobre oświetlenie ;)

Po 1: To jest restart, nie reset :roll: .

Po 2: ADA i bimbrownia? Powodzenia ;)

1. Spoko - mój błąd jak mi się uda to poprawię

2. Wiem, że jest to wyzwanie, ale nie bimbrownia typu 1410, tylko z kwasku cytrynowego wiec trwać będzie dłużej i nie tak, że po 3-4dniach straci swoją moc..

A może Ty Ahaed doradzisz coś z podłożem: Żeby kupić podłoże i wciągu do 4-5H wpuścić rybki i nic im nie było ?

Dzieki za odpowiedzi i pozdrowienia :)

• Administrator

Doradzę Ci tyle, że jak nie masz porządnego co2, to nie zabieraj się za dobre podłoża.

Bimber obojętnie jaki daje sie do normalnego akwarium. A nie tak gdzie jest potrzebne idealne dawkowanie, stabilność oraz możliwość podawania większej ilości co2 w razie potrzeby.

To da Ci tylko i wyłącznie butla.

Każda bimbrownia ma skoki. Czy to 1410 czy kwasek. Bez róznicy.

Skoki co2 na podłożach ADA?

Spytaj się kogoś kto miał to podłoże i skończyła mu się butla.

Próbować możesz. Nikt Ci nie broni ;)

Jak teraz sobie myślę to chyba wolałbym spróbować na samym EC niż na jakiejkolwiek bimbrowni :P

• Administrator

AS II

Tutaj masz szybki restart na to podłoże. Jak dobrze wszystko ogarniesz to ryby możesz dać po około 6-12h.

Ja to Kaśce (Mei) dyktowałem. Coś tam dopisano, także warto przeczytać cały temat.

ps: nie udzielam porad na PW. Sorka ;) Jest to w moim podpisie widoczne ;)

Szukasz odpowiedzi, szukaj lub pytaj na forum. Tu mozna znaleźć wszystko. Tylko trzeba poświęcić czas na to ;)

gg - No to jak mi tak radzicie to nie biorę amazoni :)

ahaed - Na pewno dobre będzie to podłoże czy może inne - tak żeby nic się rybką nie stało, bo ja nie mam naprawdę żadnego zastępczego akwarium jedynie jakiś pojemnik - jutro pojadę do sklepu do obczaję jakieś większe wiaderka ( pojemniki )..

No dobrze, myślałem że zrobisz wyjątek z tym pw :).

Share

• Create New...