AliBaba Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Cześć, w tym tygodniu zamawiam świetlówkę 24W (6200, 6500 lub 6800K, ewentualnie 8500K - 10 000K) na RoślinyAkwariowe lub w zoologu zależy czy w zoologu będą mieli, dodatkowo udało mi się wygrać bon na rośliny w RA ( rośliny akwariowe ) wiec od razu pomyślałem zmiana aranżacji, patrze po tych roślinkach które sobie mam wybrać padło na invitro podobno najlepsze tanie są i dobre takie opinie dostałem od pracowników RA i kilku osób z forum itp. Wybrałem sobie roślinę łodygową, ale myślę mam 50zł a w puszcze invitro jest b. dużo sadzonek wiec może wybiorę sobie trawnik i pierwsza myśl trawnik mi się nie uchowa na żwirku kwarcowym wiec pomyślałem aby kupić Amazonie New ( jeszcze nie kupiona ) i zrobić zmianę aranżacji, nie jestem jakimś bogaczem i 100zł na 9L Amazoni nie wydam, wiec padł plan na 3 czy tam 4L za 50zł, wiem że to mało ale dopytałem się i można zrobić tak: wysypać na spód akwarium żwirek kwarcowy ok. 2cm z przodu i do 4cm z tyłu i na to przysypać amazonię - zrobić to tak, aby nie było widać żwirku... Problem jest taki: mam już akwarium zalane ale pomyślałem aby zrobić coś takiego, przygotować sobie dość spory pojemnik na wody ok. 15L lub więcej ( najlepiej więcej jak znajdę ) odlać wodę ok. 40-50% do tego pojemnika ( odlać wodę z akwarium ) zamontować tam filtr wpuścić ryby, do innego pojemnika lub tego samego pojemnika jak jest miejsce odlać resztę wody z akwarium, wyczyścić akwarium itp aby nie było brudne i wymyć żwirek woda z akwarium i wsypać do akwarium (ok. 2cm z przodu i do 4cm z tyłu), następnie wsypać amazonię new zalać wodą ( tą z tego pojemnika co wcześniej odlałem ) ok 60% tej wody ( z 5-10cm naleje i posadzę roślinki i dopiero resztę ) i 40% świeżej wody odchlorowanej , ustawić na maksymalną moc filtr i napchać go watą aby wyczyścił pyłki ( jeśli takie będą ), przez 4-5H będę sprawdzał jakie jest pH ( tylko taki mam ) w tym wiadrze z rybami będzie dodatkowy filtr później odłowię ryby z wiadra i wpuszczę do akwarium. Czy to jest dobry pomysł, nic się nie stanie rybką, w czasie jak będą w wiadrze i później w akwarium ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 A jakie masz ryby? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AliBaba Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 Neon; Mieczyk; Gupik; Danio; Kirys; Krewetka red cherry Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Zajdź jak największy pojemnik na wodę z akwarium napowietrzanie i filtracja musi być,grzałka raczej nie (jest ciepło). Ile Ci to zajmie 1-2 godziny?Rybką nic nie powinno się stać przy takiej obsadzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AliBaba Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 Samo ustawianie itp to zajmie mi ok. 30mint-1.5h, ale mam zalać ok. 60-70% wody z akwarium i reszty świeżej wody i później mam włożyć dodatkowy filtr do akwarium ( zamiast gąbki ma być wata ) i ma się przez kilka godzin czyścić ( bez rybek, pytałem się na RA - bo tam kupuję amazonię i powiedzieli mi że musi się ok. 3-5h woda filtrować, wiem że się tam pytałem ale chce znać więcej opinii, bo nie chce mieć trupów z obsady ).. Mam w między czasie patrzeć na pH i filtr dodatkowy też będzie chodził w pojemniku z rybkami. Wiec myślę, że całość zajmie maksymalnie. 3-4H Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Ali jak dokładnie nazywa się ta amazonia?Jakie masz światło i czy masz co2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AliBaba Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 http://sklep.roslinyakwariowe.pl/podloz ... 12847.html -Amazonia New(II) Światło: 0.65w/l. CO2: bimbrownia ( kwasek ) + Easy Cabro ( ewentualnie Aqua Art ) - Docelowo butla. Nawożenie: Fe , Potas i inne - Docelowo EI. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Samo ustawianie itp to zajmie mi ok. 30mint-1.5h, ale mam zalać ok. 60-70% wody z akwarium i reszty świeżej wody i później mam włożyć dodatkowy filtr do akwarium ( zamiast gąbki ma być wata ) i ma się przez kilka godzin czyścić ( bez rybek, pytałem się na RA - bo tam kupuję amazonię i powiedzieli mi że musi się ok. 3-5h woda filtrować, wiem że się tam pytałem ale chce znać więcej opinii, bo nie chce mieć trupów z obsady ).. Mam w między czasie patrzeć na pH i filtr dodatkowy też będzie chodził w pojemniku z rybkami. Wiec myślę, że całość zajmie maksymalnie. 3-4H Rybką nic się nie stanie nawet jak będą tam przez 4 godziny musi być filtracja i napowietrzanie,ruch tafli wody to to samo.Co do amazonii masz trochę za słabe oświetlenie,ale przy tej wersji może uda Ci się wystartować,to bardzo wymagające podłoże lepiej dużo o nim poczytaj.Rybki możesz wpuścić nie wcześniej zanim woda się nie wyklaruje a ile to zajmie tylko szklana kula może powiedzieć,zresztą sam będziesz widział. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AliBaba Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 Rybką nic się nie stanie nawet jak będą tam przez 4 godziny musi być filtracja i napowietrzanie,ruch tafli wody to to samo.Napowietrzanie będzie z filtra SunSun HJ-311B (ruch tafli - deszczownia ) - Mały filtrek jest dojrzały. Co do amazonii masz trochę za słabe oświetlenie,ale przy tej wersji może uda Ci się wystartować,to bardzo wymagające podłoże lepiej dużo o nim poczytaj.Chodzi mi oto, że ja bym nie zmieniał podłoża, ale chce posadzić sobie trawnik ( może z małego Heńka ) i kilka roslinek np Rotala, wiec raczej nie przyjmie się na żwirku kwarcowym ( no chyba, że wystarczą kulki nawozowe np: http://allegro.pl/nawoz-kulki-glin-torf-gratisy-promocja-i1687475664.html ), napoczątku padł pomysł na AquaSubstrate II+ ale pomocnik z RA ( roślinyakwariowe ) powiedział mi że nie wpuszczę od razu ryb, tylko muszę poczekać z 2-4dni i powiedział że tylko New Amazonia i Oliver można teoretycznie od razu ryby wpuszczać ( jeszcze Oliver mówi że po 24h nawet.. ) wiec padło na New Amazonia... A o jakich problemach mówisz, mi się wydaje że mam dość dobre oświetlenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted June 27, 2011 Administrator Share Posted June 27, 2011 Po 1: To jest restart, nie reset . Po 2: ADA i bimbrownia? Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
AliBaba Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 Po 1: To jest restart, nie reset . Po 2: ADA i bimbrownia? Powodzenia 1. Spoko - mój błąd jak mi się uda to poprawię 2. Wiem, że jest to wyzwanie, ale nie bimbrownia typu 1410, tylko z kwasku cytrynowego wiec trwać będzie dłużej i nie tak, że po 3-4dniach straci swoją moc.. A może Ty Ahaed doradzisz coś z podłożem: Żeby kupić podłoże i wciągu do 4-5H wpuścić rybki i nic im nie było ? Dzieki za odpowiedzi i pozdrowienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted June 27, 2011 Administrator Share Posted June 27, 2011 Doradzę Ci tyle, że jak nie masz porządnego co2, to nie zabieraj się za dobre podłoża. Bimber obojętnie jaki daje sie do normalnego akwarium. A nie tak gdzie jest potrzebne idealne dawkowanie, stabilność oraz możliwość podawania większej ilości co2 w razie potrzeby. To da Ci tylko i wyłącznie butla. Każda bimbrownia ma skoki. Czy to 1410 czy kwasek. Bez róznicy. Skoki co2 na podłożach ADA? Spytaj się kogoś kto miał to podłoże i skończyła mu się butla. Próbować możesz. Nikt Ci nie broni Jak teraz sobie myślę to chyba wolałbym spróbować na samym EC niż na jakiejkolwiek bimbrowni Link to comment Share on other sites More sharing options...
AliBaba Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 No węgiel w płynie też będzie, no sam już teraz nie wiem co mam zrobić ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Lepiej nie bierz tego podłoża jak nie masz butli.Kup manado np. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted June 27, 2011 Administrator Share Posted June 27, 2011 AS II Tutaj masz szybki restart na to podłoże. Jak dobrze wszystko ogarniesz to ryby możesz dać po około 6-12h. Ja to Kaśce (Mei) dyktowałem. Coś tam dopisano, także warto przeczytać cały temat. ps: nie udzielam porad na PW. Sorka Jest to w moim podpisie widoczne Szukasz odpowiedzi, szukaj lub pytaj na forum. Tu mozna znaleźć wszystko. Tylko trzeba poświęcić czas na to Link to comment Share on other sites More sharing options...
AliBaba Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 gg - No to jak mi tak radzicie to nie biorę amazoni ahaed - Na pewno dobre będzie to podłoże czy może inne - tak żeby nic się rybką nie stało, bo ja nie mam naprawdę żadnego zastępczego akwarium jedynie jakiś pojemnik - jutro pojadę do sklepu do obczaję jakieś większe wiaderka ( pojemniki ).. No dobrze, myślałem że zrobisz wyjątek z tym pw . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted June 27, 2011 Administrator Share Posted June 27, 2011 Kup AS II z ADA nie dasz rady. Sorka nie ta wiedza jeszcze ps: nie ma wyjątków na PW Link to comment Share on other sites More sharing options...
AliBaba Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 http://sklep.roslinyakwariowe.pl/podloza/gotowe-granulaty-roslin/aquasubstrate-brazowy-granulat-54kg/607l-p-4561.html- To podłoże ? I po nalaniu 60(70)% wody z starego akwarium + 40(30)% świeże wody ( odchlorowanej 24h ) ile muszę czekać przed wpuszczeniem ryb ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts