Kajolica1 Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Witam. Dziś zauważyłam narośl u jednego z 6 Neonków Inessa. Pojawiła się najprawdopodobniej dziś lub wczoraj, wcześniej jej nie widziałam. Neonek jest wychudzony, ale nie wykazuje apatii. To podstawowe informacje o akwarium. Akwarium 72l Wymiary to 60x30x40 Zbiornik został założony na początku tego roku. Dojrzewał ok. 3 tygodnie. Filtr: Turbofilter 350 Jest włączony cały czas. Obsada: 6 Neonów Inessa 6 Kirysków Spiżowych 2 Platki 3 Gupik + 5 ślimaków Świderków Rośliny: Bardzo mało ponieważ kiepskie oświetlenie i nie chcą rosnąc 2 Cabomby i jeszcze kilka nieznanych roślin. Nazwy mam gdzieś zapisane, ale niewiem gdzie. CO2 w płynie EasyCarbo, brak nawozów. Grzałka + termometr. Pokarm Tropicala + żywy ( ochotka ) Niestety nie znam parametrów. Robiłam niedawno paskowe i wyszły jakieś głupoty. Narazie brak funduszy na lepsze testy :zamieszany: Temperatura w akwarium to 25 - 27 stopni. Podmiany wody i czyszczenie filtra co tydzień lub troche rzadziej. Objawy zauważyłam dzisaj tylko u jednej rybki. Niestety nie udało mi się zrobi zdjęcia moje rybce więc daje z internetu. Rybka jest nadal w akwarium ( w sitku dla rybek ) W internecie znalazłam informacje że to może byc "rakowatośc" i że rybka zdechnie. Proszę o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Moim zdanie są dwie opcje: naderwany kawałek ciała lub nowotwór. Jeśli to ta pierwsza opcja to rybka może przeżyć. Jeśli druga to nie ma szans na odratowanie. I jak najszybciej wypuść ją z tego sitka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 To nie jest naderwany kawałek ciała. Wygląda jak guz albo narośl. No to ma pływac z innymi rybami ? Żeby wszystkie się zaraziły ? Jeśli jest to nowotwór to nie można już pomóc rybie ? Jakieś lekarstwo ? Nie trzeba jej przenieśc do innego akwarium ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
195miki97 Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Ja bym ją przeniósł do innego aqua i wkropił parę kropeleczek preparatu ( dokładnie nie_wiem jakiego jak ale ja używałem z tetry chyba,w zoologicznym powinni ci doradzić. Gost: Pisownia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
niger1317 Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Moim zdanie są dwie opcje: naderwany kawałek ciała lub nowotwór. Jeśli to ta pierwsza opcja to rybka może przeżyć. Jeśli druga to nie ma szans na odratowanie. I jak najszybciej wypuść ją z tego sitka. Co do trzeciej linijki wypowiedzi się nie zgodzę. Na tej stronce można znaleźć np: http://www.superakwarium.pl/nowotwory-ryb-id660.html i wiele innych wypowiedzi na temat leczenia takich i innych narośli. Jeśli się nie boisz to odetnij żyletką narośl i przepędzluj miejsce w którym była narośl jodyną. Dalej postępuj tak jak podane jest w linku powyżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 Czyli mam rybce zrobic taką kąpiel ? "roztwór macierzysty: 0,1 g jodu i 10 g jodku potasu w 100 ml wody destylowanej" Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Więc wprowadzam poprawkę, szanse na odratowanie są bardzo małe. Taka kąpiel będzie odpowiednia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 A skąd wziąc jodek potasu itd ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
niger1317 Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Z allegro np. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted June 28, 2011 Author Share Posted June 28, 2011 A czy jest jakiś preparat / lek który może pomóc oprócz tej kąpieli ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted June 29, 2011 Author Share Posted June 29, 2011 Widzę że już raczej mi nikt nie pomoże.. Można zamknąc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
niger1317 Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 Widocznie wypowiadający się wcześniej wyczerpali swoją wiedzę w tym temacie :zamieszany: . Podano Ci jakieś informacje - co Ty z nimi zrobisz to już twoja sprawa. Gdyby ktoś znał lekarstwo na raka nie proponował by kąpieli w botwince chyba. To co ludzie wiedzieli to Ci napisali. I bez focha proszę.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted June 29, 2011 Author Share Posted June 29, 2011 No pytam się bo może ktos zna tylko wcześniej nie napisał. Nie focham się tylko nie otrzymałam odpowiedzi na moje pytanie więc pomyślałam że już nikt nie jest w stanie mi pomóc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts