Ciapol Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Witam, przedstawiam moje akwarium. Pierwsze od paru lat, znów wróciło zainteresowanie akwarystyką. Miało być Iwagumi, ale chyba nie wyszło. :aniol_diabel: Więc niech jest Hmm... Akwarium: 50x30x30 Profilowane Oświetlenie: 2x Aquel Deco Light 11W Filtracja: Aqua Clear 20 -wkład ceramiczny Ogrzewanie: Chwilowo brak 25/26C(w razie czego jest Elite 50W) Podłoże: JBL Manado Flora: Rotala sp. 'Green' Eleocharis Parvula Flame Moss Fauna: Brak Dekoracja: Korzenie 26.06.2011 Start - Oświetlenie 12h + 1ml Easy Carbo Na dzień dzisiejszy brak testów ;( 01. 02. 03. 04. Po głowie chodzi plan, kupić jakieś krewetki + stado ławicowych rybek Mam nadzieje że forumowicze mi w tym doborze pomogą, Dziękuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Jak dla mnie wygląda prosto, ale ma w sobie to coś. Ja osobiście widziałbym w nim http://www.superakwarium.pl/razbora-klinowa-id467.html te rybki i krewetki red chery. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Akwarium naprawdę fajnie wygląda Chętnie bym w nim widział neonki innesa i Krewetki crystal red Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Jestem laikiem, akwarium mi się bardzo podoba, na moje niewprawne oko czuć kogoś z pomysłem. Ty chyba nie potrzebujesz pomocy w doborze, widać, że wiesz co robisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Witam, przedstawiam moje akwarium. Pierwsze od paru lat, znów wróciło zainteresowanie akwarystyką. Miało być Iwagumi, ale chyba nie wyszło. :aniol_diabel: Więc niech jest Hmm... Akwarium: 50x30x30 Profilowane - I żałuje, wolałbym proste. Oświetlenie: 2x Aquel Deco Light 11W Filtracja: Aqua Clear 20 -węgiel aktywny -wkład ceramiczny Ogrzewanie: Chwilowo brak 25/26C(w razie czego jest Elite 50W) Podłoże: JBL Manado Flora: Rotala sp. 'Green' Eleocharis Parvula Fauna: Brak Dekoracja: Skamieniałe drzewo 26.06.2011 Start - Oświetlenie 12h + 1ml Easy Carbo Na dzień dzisiejszy brak testów ;( 01. 02. 03. 04. Po głowie chodzi plan, kupić jakieś krewetki + stado ławicowych rybek Mam nadzieje że forumowicze mi w tym doborze pomogą, Dziękuje. Ochy i achy zostawmy na później,po co masz węgiel w filtrze?On tylko wyciągnie co się da z wody,zastosować go możesz po leczeniu wlaniu jakiś medykamentów a skoro baniak jest świeży to nie widzę sensu go używać.Korzeń to niestety nie jest,wygląda jak klocek do kominka,pliss zamień go na jakiś rozgałęziony i obsadź końcówki mchem.Ogólnie,ładnie się zapowiada będę śledził ten temat.Jeśli przeszkadza Ci profil możesz akwarium obrócić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Z tym obróceniem akwa to też miałem to na myśli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arrakis Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Ciekawie się zapowiada, bo wygląda niestandardowo. Na tym "klocku" można by coś posadzić. A w ogóle to trzeba poczekać, aż się rozrośnie i wtedy kombinować. Trzymam kciuki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Póki zbiornik jest świeży proponuję elośka przesadzić na przód będzie się lepiej prezentował i się rozrośnie. Korzeń rozgałęziony w centrum na końcach odsadzony mchem,christrmas,willow. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciapol Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 Jednak pomocy każdy potrzebuje, węgiel aktywny jest w filtrze bo dostałem go w raz z nim, nie wiedziałem że ma takie działanie. No to już go wyrzucam a dołożę jeszcze jeden wkład gąbkowy. Klocek czy nie ładnie się prezentuje w akwarium. Jak na zwykły klocek jest bardzo ciężki! Nad korzeniem się rozglądam, lecz nic fajnego nie znalazłem. Jutro mam dostać mech Flame Moss to można go lekko udekorować. Co do obrócenia akwarium, nie wpadłem na ten pomysł. No ale niech tak już zostanie. Można w takim małym litrażu, trzymać dwa rodzaje krewetek? Cherry Red i Crystal Red? Co do ryb myślałem na Razbora Galaxy? Razbora Klinowa też jest ładna. Zobaczymy co z tego Hmm wyjdzie. Na razie niech dojrzewa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magd0s Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Twoje oświetlenie nie jest za słabe? Spełnia Twoje oczekiwanie? Bo wychodzi niecałe 0,5w\l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciapol Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 Twoje oświetlenie nie jest za słabe? Spełnia Twoje oczekiwanie? Bo wychodzi niecałe 0,5w\l Chwilowo ciężko mi na to pytanie odpowiedzieć, zobaczymy z czasem. Zawsze mogę dokupić jeszcze jedną lampe. Tylko czy potem nie będzie za mocno? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Twoje oświetlenie nie jest za słabe? Spełnia Twoje oczekiwanie? Bo wychodzi niecałe 0,5w\l Na przyszłe mchy starczy choć Flame Moss do pięknego i bujnego rozrostu zastosować trzeba dużego oświetlenia wraz z podawaniem C02. madOs ma rację. Rotala i Elocharis potrzebują też większego światła. Co do obsady na razbory klinowe akwa jest za małe. Może neonki zielone też c się spodobają albo bystrzyki Amandy.Nie wiem czy galaxy będą się nadawać bo mimo że są małe potrzebują dużo miejsca. (zapomniałem już....) EDIT: Twoje oświetlenie nie jest za słabe? Spełnia Twoje oczekiwanie? Bo wychodzi niecałe 0,5w\l Chwilowo ciężko mi na to pytanie odpowiedzieć, zobaczymy z czasem. Zawsze mogę dokupić jeszcze jedną lampe. Tylko czy potem nie będzie za mocno? W sensie dla ryb czy dla roślin? Dla ryb nie za bardzo. Jak będziesz podawał CO2 to może być dużo światła. Im to nie zaszkodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magd0s Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Twoje oświetlenie nie jest za słabe? Spełnia Twoje oczekiwanie? Bo wychodzi niecałe 0,5w\l Chwilowo ciężko mi na to pytanie odpowiedzieć, zobaczymy z czasem. Zawsze mogę dokupić jeszcze jedną lampe. Tylko czy potem nie będzie za mocno? Nie, nie będzie za mocne. Jak byś dodał 3-4 to można by się obawiać wysypu glonów, tak to będzie w porządku. Rotala, żeby rosła zielona musi mieć więcej oświetlenia, co do tej drugiej rośliny nie wiem, nie miałam z nią styczności. Twoje oświetlenie nie jest za słabe? Spełnia Twoje oczekiwanie? Bo wychodzi niecałe 0,5w\l Na przyszłe mchy starczy choć Flame Moss do pięknego i bujnego rozrostu zastosować trzeba dużego oświetlenia wraz z podawaniem C02. madOs ma rację. Rotala i Elocharis potrzebują też większego światła. Co do obsady na razbory klinowe akwa jest za małe. Może neonki zielone też c się spodobają albo bystrzyki Amandy.Nie wiem czy galaxy będą się nadawać bo mimo że są małe potrzebują dużo miejsca. (zapomniałem już....) magd0s, a nie mad0s tak na przyszłośc;) A Razbory Espei? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 magd0s, a nie mad0s tak na przyszłośc;) Oj tam, oj tam Zdarza się. A Razbory Espei? Do 45 litrów też bym ich nie dawał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magd0s Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 A Razbory Espei? Do 45 litrów też bym ich nie dawał. A Razbory Boreańskie, albo Hengela? Nic innego mi już nie przychodzi do głowy. Albo parka Ramirezek, lub bojownik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KubaWe Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Jak zobaczyłem zdjęcie odrazu pomyślałem, że ładnie będzie wyglądać stadko http://www.superakwarium.pl/razbora-gal ... id826.html i krewetki RC. Akwarium podoba mi się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Bojek i borneańskie jak najbardziej (ale oczywiście nie razem). Na ramizerki i Espei też za małe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciapol Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 Czyli śmiało można dodać jeszcze jedną 11W Decolight czy może wybrać DecoLight DUO Plant 2x 11W. Tylko czy nie przesadzimy. Glony to zmora a tego chyba nikt nie chce. Wszystkie rybki jaki polecacie są ładne. Czyli tak: Razbora Galaxy Razbora Boreańska Razbora Hengela Bystrzyk Amandy W jakiej ilości 6-8 ? oczywiście wybiorę tylko jeden gatunek Bojowniki odpada, jakoś ta ryba nie przemawia do mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Śmiało możesz dać nawet możesz dać o barwie 8500K specjalnie dla roślin bo te dwie to pewnie 6500K. Co do glonów pomyśl o jakimś CO2. Glonów nie będzie a rośliny będą lepiej rosły. Z tych 4 razbora Hengela się nie nadaje. Co do reszty to pasuje. Twój wybór które wybierzesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 ja bym brał bystrzyka amandy i 10000K - jak znajdziesz taką klocek bym postawił pionowo podoba mi się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 ja bym tu widział krewecie i endlerki:D Nie wiem jak by z bojownikiem tutaj , bo mógł by zjadac krewecie w tak malym zbiorniku, a mi sie wydaje ze z 10 endlerek i bojownik by weszlo:D ale jak mialbys wybierac miedzy bojkiem a endlerkami ja bym wziąl endlerki:D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpro Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Warto zastanowić się nad razborami klinowymi. Pamiętaj że to rybka stadna minimum 6. sztuk. Nie rośnie duża więc będzie się mieć dobrze w tym akwarium i z tego co pamiętam nie przepada za mocnym oświetleniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Mpro ta propozycja już była... To akwarium jest odrobinę za małe dla razbory klinowej... Poza tym ryby ławicowe wyglądają dobrze od +-12szt. ... Więc do tego akwa jak najmniejszy gatunek niepotrzebujący zbyt wiele miejsca do pływania... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 ja bym tu widział krewecie i endlerki:D Nie wiem jak by z bojownikiem tutaj , bo mógł by zjadac krewecie w tak malym zbiorniku, a mi sie wydaje ze z 10 endlerek i bojownik by weszlo:D ale jak mialbys wybierac miedzy bojkiem a endlerkami ja bym wziąl endlerki:D Endlerki pięknie wyglądają i są niewielkie. Ale do tego akwa chyba kolorystycznie nie będą pasować, raczej na dyskotekę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryboku321 Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 Piękne akwarium, bomba Ja bym dał endlerki i krewetki amano. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts