seb87 Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Jest to moje pierwsze akwarium. Nigdy wcześniej nie interesowałem się akwarystyką, więc uważam, że jak na początkującego idzie mi nie najgorzej i podoba mi się moje akwarium, chociaż wolę, gdy ocenicie Wy O akwarium: - 54 litry profil - standardowa pokrywa z oświetleniem 15W + odbłyśnik (12h na dobę) - podłoże JBL Manado a pod nim substrat - łupek + skała hodowlana - ryby: 14x bystrzyk czarny, 4x otosek, 4x kirys panda, parka ramirez - filtr zewnętrzny kaskadowy FZN2 (gąbka zredukowana do połowy obiętości i dodana ceramika) - zwykła grzałka nastawiona na 26 stopni (i tak jest 24) No i chyba tyle. Akwarium ma jakiś miesiąc, 2,5 tyg. minęło od wrzucenia ryb. Na razie nie ma chorób, glonów itp. Jest OK! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Jak na początkującego to całkiem, całkiem muszę przyznać. Ale są błędy typowo początkującego. Chodzi tu głównie o obsadę. Na bystrzyki czarne akwa za małe. Zapomniałem już czy można trzymać w tym akwa 2 gatunki denne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muffin Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Jak na początkującego to bardzo dobrze, zobaczymy jak rośliny się rozrosną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k j Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Podoba mi się, może jakiś mech na kokosy i trawniczek z przodu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Ok, ale obsada nie do końca dobra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Jak już piszesz litraż, to baniak 60x30x30 profilowany ma ok 48litrów, jak kiedyś liczyłem. 54l ma takie akwarium, bez profilowanej szyby, bo teraz bo bokach masz 25cm szerokości, a 30cm tylko na środku. Wystrój, taki sobie jak na początek, sztuczna skałka razi, jeden kokos by wystarczył, mało zielska, ale skupmy się na rzeczach innych niż aranżacja. Widać że poczytałeś przed założeniem baniaka i to się liczy. Wystrój, jak zawsze z czasem pójdzie do przodu pewnie. Nie podoba mi się że jest tyle ryb. Spora ławica, ok, ramirezy ok, ale łączenie kirysków i otosków w tym litrażu przy 16 innych rybach... Lepiej dla nich byłoby gdybyś miał 6 sztuk tego, albo tego, a nie po 4 obu gatunków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Pierwsze akwarium a wygląda ładnie poza tym co koledzy napisali z tyłu masz hygrophilę polyspermę u mnie strasznie rozkrzewiła zajmując połowę zbiornika przycinka co miesiąc niezbędna jak chcesz mieć bardzo zarośnięty zbiornik to dobrze wybrałeś kwestia odpowiedniego przycinania i będzie pięknie. Skałkę i większy kokos bym wyrzucił z akwarium zyskasz więcej dna dla kirysków(takie bym widział na dnie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seb87 Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 Oo, ile postów. Dzięki bardzo za pozytywne opinie. Jeżeli chodzi o obsadę : myślałem, że bystrzyki będą OK, pisałem tu na forum kilka razy o planowanej obsadzie i nikt nie zwrócił mi wtedy uwagi odnośnie bystrzyków..., ale jak na mój gust jest im dobrze Co do kirysów i otosów to faktycznie tu chyba popełniłem błąd i zamienię cztery otosy na dwa kirysy. Skałka jest fajna, bardzo realistyczna, ale kupując na allegro myślałem, że będzie ciemniejsza, a okazała się taka jasna i faktycznie nie do końca pasuje. Chyba faktycznie ją wywalę ... ale dwa kokosy zostawię, bo ładnie razem wyglądają i dam na nie mech, jak sugerował "kj". Hygrophilą polyspermą chciałbym mieć zasłoniętą całą połowę tyłu, żeby nie było widać za bardzo tła, które zbyt pięknie nie jest , no i oczywiście trzeba będzie przycinać. Akwarium powinno być 54 litry, bo jako 54 litry kupowałem .... mam przynajmniej nadzieję, że to 54 a nie mniej Dziękuję za wszystkie sugestie i oceny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 myślałem, że bystrzyki będą OKI moim zdaniem są OK, choć preferuje neony, ale co kto lubi. Skałka jest fajna, bardzo realistyczna, ale kupując na allegro myślałem, że będzie ciemniejsza, a okazała się taka jasna i faktycznie nie do końca pasuje. Chyba faktycznie ją wywalęTu jest dodatkowo ta kwestia, że może być nie całkiem obojętna dla parametrów wody... Akwarium powinno być 54 litry, bo jako 54 litry kupowałem .... mam przynajmniej nadzieję, że to 54 a nie mniej Powinno - ale nie ma. To częsty "myk" przy sprzedaży profili. Nawet profilowany baniak Diversy nazywa się "54" choć w rzeczywistości tyle litrów nie ma. Akwa miałoby 54l gdyby było prostopadłościanem o wymiarach 60x30x30. To akwa ma najprawdopodobniej mniej, bo 60x30x25[po bokach] i 30 na środku. To ok 48l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k j Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Ja bym przyciął trochę tą moczarke(po prawej), bo Ci z akwarium wyskoczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seb87 Posted June 29, 2011 Author Share Posted June 29, 2011 Z tą moczarką to problem mam bo ciągle marnieje i nie chce się ukorzenić, wypływa co jakiś czas. Podobno to mało wymagająca roślina.... Najlepiej rosną te dwie po środku, nic im od początku nie dolega i szybko się rozrastają. PS może wywalę skałkę i jakiś korzeń niewielki wrzucę? jakby to wyglądało ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k j Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 Jaka warstwa podłoża(cm)? Bo jak na moje oko to za mało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seb87 Posted June 29, 2011 Author Share Posted June 29, 2011 hmmm podłoża to mam właśnie dużo, na zdjęciu nie widać, jest 5-6 cm ( nie ma mnie w domu i nie mogę zmierzyć) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k j Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 Albo jest obcięte dno akwa, albo ja mam jakieś omamy wzrokowe :zamieszany: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seb87 Posted July 2, 2011 Author Share Posted July 2, 2011 Jest obcięte jeżeli kogoś interesuje - wywaliłem skałkę i kokosy i dodałem korzeń, mam nadzieję, że jest lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted July 2, 2011 Share Posted July 2, 2011 Po wstawieniu korzenia i wywalniu skałki jest lepiej.Całkiem ładne akwarium jak na początkującego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pazur Posted July 2, 2011 Share Posted July 2, 2011 Moczarki nie obcinaj, one rosną tylko do tafli wody. Zostaw ją tak jak jest, rozrośnie się na boki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seb87 Posted May 25, 2012 Author Share Posted May 25, 2012 po niecałym roku akwarium wygląda tak : Trochę łyso jeszcze jest, bo wyrzuciłem dużo roślin walcząc z glonami. Ostatecznie odkryłem, że miałem przewlekły brak fosforu w akwarium. Wyrzuciłem JBL Manado, zepsuło mi mnóstwo krwi, uparcie zatwardzając wodę. Mam nadzieję, że widać jakieś postępy ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted May 25, 2012 Share Posted May 25, 2012 Bardzo fajne. Świetny jest ten korzeń! Ładnie zarosło, dałabym tylko coś wyższego z tyłu po lewej stronie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts