beatrix11 Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Jakie kupic podłoze do akwarium 72l akwarium roślinne piach żwir czy co ? Dziękuje (kupie Rogatek sztywny) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Jakie kupic podłoze do akwarium 72l akwarium roślinne piach żwir czy co ? Dziękuje (kupie Rogatek sztywny)A jakie rybki tam masz ?? To już według ciebie zależy. Możesz kupić grys bazaltowy, żwir rzeczny, lub...Manado... Link to comment Share on other sites More sharing options...
troja1410 Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Zależy jakie rybki jak wyżej kolega napisał i od tego jakie roślinki.Niektóre są bardzo wymagające a inne będą rosły przyczepione do korzenia(anubias).Wszystko zależy od tego co chcesz mieć w akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatrix11 Posted June 26, 2011 Author Share Posted June 26, 2011 Obsada ok. 20 gupików 3x kosiarka 1x kirysek spiżowy 1 maly zbrojnik glonojad Rośliny Rogatek sztywny (kupie rogatka) Mech reszty nie zanm nazw Ozdoby 2 Piaskowce kamienie z dziurkami 1 korzeń Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Obsada ok. 20 gupików 3x kosiarka 1x kirysek spiżowy 1 maly zbrojnik glonojad Rośliny Rogatek sztywny (kupie rogatka) Mech reszty nie zanm nazw Ozdoby 2 Piaskowce kamienie z dziurkami 1 korzeń Kosiarka - za małe akwarium masz na nie Kirysek - rybka stadna dokup 4 -5 Glonojad - Za małe akwarium minimum te 100l, ale ile ma cm ? Jak jeszcze mały ( 4-5cm ) to chwilowo może być , aczkolwiek podaj wymiary tego akwarium Do glonojadów, kirsyków i kosiarek odradzał bym Grys Bazaltowy. Moje kiryski straciły przez niego swoje wąsy. Po prostu taki grys ma ostre krawędzie. Może żwir rzeczny ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatrix11 Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 interesują mnie takie podłoża co ładniej wygląda i by pasowalo do mojego akwarium Planowana obsada 1+1 P.Ramireza okolo 10 neon czarny okolo 6 samców gupik 5 kirys panda lub spiż i narazie kosairki 1 podloze http://allegro.pl/jbl-manado-10l-natura ... 46967.html 2 pdoloze http://allegro.pl/najbielszy-piasek-kwa ... 30103.html Rośliny planuje duzo rogatka narazie moje pytanie odnosi sie czy JBl manado dobże wyglada i czy kladzie sie samo JBL czy cos pod nie na nie dziekuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioSuro Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Polecam manado - pod manado substrat Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatrix11 Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 Ok manado ale czemu na opakowaniu pisze 10L a nie 10 kg czy ono jest lekkie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioSuro Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Ok manado ale czemu na opakowaniu pisze 10L a nie 10 kg czy ono jest lekkie ? Manado jest bardzo lekkie, przez pewien czas będziesz musiała wyławiać to co nie utonie, ale naprawdę warto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatrix11 Posted June 28, 2011 Author Share Posted June 28, 2011 co zrobic z tym manado aby mozna bylo go wlozyc do akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted June 28, 2011 Share Posted June 28, 2011 co zrobic z tym manado aby mozna bylo go wlozyc do akwariumPrzydało by się wypłukać Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatrix11 Posted June 28, 2011 Author Share Posted June 28, 2011 a syszalem ze zalac gorącą wodą na 5/10 minut to prawda i co zrobic zeby ono nie wyplywalo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted June 28, 2011 Share Posted June 28, 2011 a syszalem ze zalac gorącą wodą na 5/10 minut to prawda i co zrobic zeby ono nie wyplywalo.No tak na opakowaniu tak pisze. Czyli przepłukać ( gorąca woda ). Z tym co wypływa to chyba nic nie zrobisz. Ja jak miałem manado to po wypłukaniu trochę tego wypłynęło, z ciekawości czy zatonie zostawiłem tak, po tygodniu nie opadło więc wyłowiłem, ale to było dosłownie kilkadziesiąt kuleczek Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatrix11 Posted June 28, 2011 Author Share Posted June 28, 2011 aha dzieki narazie w swoim baniaku mam czarno bialy żwir i narybek gupika jakbym mial zmieniac na manado to co mam zrobic z tymi malutkimi gupikami jak je zlapac przeciez trzeba wylewac wode i wszystko wyjmowac zeby zmienic podłoze dzieki i gdzie moge trzymac ryby co mam teraz na czas dojrzewania wody po raz 2 dzieki!!! ... jeszcze 1 czy 10L wystarczy na akwarium 72l bede kladl samo manado wymiary 60x30x40 :aniol_diabel: ... 5. Zasady pisania postów i tematów: 5.1. Posty niewnoszące nic do dyskusji oraz nadmierne stosowanie znaków interpunkcyjnych, jak i emotikonek są niedopuszczalne. // Atreyu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted June 28, 2011 Share Posted June 28, 2011 aha dzieki na razie w swoim baniaku mam czarno bialy żwir i narybek gupika jakbym mial zmieniac na manado to co mam zrobic z tymi malutkimi gupikami jak je zlapac przeciez trzeba wylewac wode i wszystko wyjmowac zeby zmienic podłoze dzieki i gdzie moge trzymac ryby co mam teraz na czas dojrzewania wody po raz 2 dzieki!!! ...[/color] jeszcze 1 czy 10L wystarczy na akwarium 72l bede kladl samo manado wymiary 60x30x40 :aniol_diabel: Dobrym sposobem jest wyłowienie gupików siatką, ale jak wiadomo nie jest to łatwe, szczególnie jak małe rybki chowają się między kamienie itp. Najlepszym sposobem było by spuszczenie wody tak aby zostało jej z 10cm, zgarnięcie wszystkich kamieni na jedną stronę akwarium ( tak żeby z lewej strony były kamienie a z prawej pusto ) i z tej pustej strony wybrać ryby siatką Co do ilości podłoża. To polecam ten kalkulator http://sklep.roslinyakwariowe.pl/kalkulator-podloza.php Lecz z mojego doświadczenia wiem że ja na swoje 60L zużyłem 7,5KG i miałem około 5cm to u ciebie 10 starczy i będziesz miał około 4cm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts