Jump to content

Recommended Posts

Witam na forum!

Posiadam akwarium 60l. Mam w zbiorniku bojownika syjamskiego i 4 neony inessa. Planuje dokupić 2 samice bojownika i 2 neony.Mam prośbę, chodzi o kupno nowych rybek, moglibyście polecić mi jakieś w miarę popularne rybki, które pasowały by do litrażu oraz obsady. Chciałbym także wiedzieć czy da rade aby zamieszkał u mnie jakiś glonojad.

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pomoc!

Ja na twoim miejscu odpuściłbym Bojowniki.

Dokupił neonek do 10 sztuk minimum, na dno dał Kiryski Pandy LUB Pigmeje 6 sztuk i może np. Parkę Ramirezów?

Może zamiast glonojadów i kirysków daj 6 sztuk Otosków.

Nie ma jakiś mniejszych zbrojników, które dało by rade aby znalazły się w akwa? Zależy mi na tym bardzo ponieważ po dłuższym czasie mam problem z dziwnymi glonami, które pod wodą są koloru czarnego. Trzeba je usuwać ręcznie, a to wcale nie jest takie łatwe ponieważ bardzo mocno trzymają się roślin, a nawet osiadają na kamieniach!

Jeśli masz problem z glonami to otoski powinny w tym w miarę pomóc, ale to większość zależy od tego jak będziesz prowadził akwarium.

Poszukaj sobie na forum, bo jest tu parę tematów o glonach.

Jeśli Ramirezy to wgl Bojki bym odpuścił.

Czyli podsumowując

1x Bojownik

10x neon inessa

2x pielęgniczka ramireza

6x otoski

Czy to nie będzie za dużo jak na mój litraż? Nie chce aby rybki się męczyły w ścisku między sobą.

Powinno być ok, chociaż ja nie wiem czy będzie dobre połączenie Bojka z Ramirezami.

Grzegrzółka dobrze ci podpowiada jeśli chodzi o obsadę,chociaż kiryski lamparcie zamieniłabym na pandy.Są mniejsze,bardziej odpowiednie do twojego zbiornika.Co do "czarnych" glonów to jest na to sposób.Też je miałam i już prawie wyginęły.Napisz mi co i jak na PW to ci wytłumaczę co masz zrobić.Gwarancja sukcesu 90%.Nie będę pisać w temacie,bo reszta mnie "zje na surowo".

Z własnego doświadczenia wiem,że pandy zazwyczaj nie przekraczają długości 5cm,choć jest to też uwarunkowanie osobnicze.Ostatnio udało mi się zmierzyć samicę z podstawowego stada (jest u mnie rok) i według linijki ma 5,2cm długości,a to moja największa samica.Co do lamparcich nie mam wiedzy praktycznej,a teoretyczna,wiadomo-nie zawsze jest równa prawdzie.W każdym razie,co by nie mówić,jestem dalej za obsadą podaną przez Grzegrzółkę. :)

Share

• Create New...