sany100 Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Witam na forum! Posiadam akwarium 60l. Mam w zbiorniku bojownika syjamskiego i 4 neony inessa. Planuje dokupić 2 samice bojownika i 2 neony.Mam prośbę, chodzi o kupno nowych rybek, moglibyście polecić mi jakieś w miarę popularne rybki, które pasowały by do litrażu oraz obsady. Chciałbym także wiedzieć czy da rade aby zamieszkał u mnie jakiś glonojad. Z góry dziękuje za odpowiedzi i pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
robak_bdg Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Glonojad potrzebuje co najmniej 100l. Neony to ryby stadne tak jak pisałeś że do 4 dokupisz z 2. Może być trochę mało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Ja na twoim miejscu odpuściłbym Bojowniki. Dokupił neonek do 10 sztuk minimum, na dno dał Kiryski Pandy LUB Pigmeje 6 sztuk i może np. Parkę Ramirezów? Może zamiast glonojadów i kirysków daj 6 sztuk Otosków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sany100 Posted June 26, 2011 Author Share Posted June 26, 2011 Nie ma jakiś mniejszych zbrojników, które dało by rade aby znalazły się w akwa? Zależy mi na tym bardzo ponieważ po dłuższym czasie mam problem z dziwnymi glonami, które pod wodą są koloru czarnego. Trzeba je usuwać ręcznie, a to wcale nie jest takie łatwe ponieważ bardzo mocno trzymają się roślin, a nawet osiadają na kamieniach! Link to comment Share on other sites More sharing options...
troja1410 Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Na likwidację glonów żadne rybki nie pomogą,trzeba zlikwidować przyczynę.To temat o obsadę więc do tego litrażu najlepsze będą otoski jak już było wspomniane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sany100 Posted June 26, 2011 Author Share Posted June 26, 2011 Czy otoski i ramirezy są łatwo dostępne w sklepach? Chyba odpuszczę sobie samice bojownika tak jak radzicie, najwyżej samiec będzie czuł się trochę samotny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Jeśli masz problem z glonami to otoski powinny w tym w miarę pomóc, ale to większość zależy od tego jak będziesz prowadził akwarium. Poszukaj sobie na forum, bo jest tu parę tematów o glonach. Jeśli Ramirezy to wgl Bojki bym odpuścił. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sany100 Posted June 26, 2011 Author Share Posted June 26, 2011 Problem w tym, że bojownika już mam i jest do rybka od której zaczynałem przygodę więc trochę się z nią zwiazałem , poza tym nie miałbym co z nim zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sany100 Posted June 26, 2011 Author Share Posted June 26, 2011 Czyli podsumowując 1x Bojownik 10x neon inessa 2x pielęgniczka ramireza 6x otoski Czy to nie będzie za dużo jak na mój litraż? Nie chce aby rybki się męczyły w ścisku między sobą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamelg Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Może być , możesz dodać jeszcze 5 neonów inessa . Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Czyli podsumowując 1x Bojownik 10x neon inessa 2x pielęgniczka ramireza 6x otoski Czy to nie będzie za dużo jak na mój litraż? Nie chce aby rybki się męczyły w ścisku między sobą. Powinno być ok, chociaż ja nie wiem czy będzie dobre połączenie Bojka z Ramirezami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Zaproponuję obsadę która wg.mnie będzie odpowiednia. 12 neonów innesa na dno 6 kirysków lamparcich bojownik samiec Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Grzegrzółka dobrze ci podpowiada jeśli chodzi o obsadę,chociaż kiryski lamparcie zamieniłabym na pandy.Są mniejsze,bardziej odpowiednie do twojego zbiornika.Co do "czarnych" glonów to jest na to sposób.Też je miałam i już prawie wyginęły.Napisz mi co i jak na PW to ci wytłumaczę co masz zrobić.Gwarancja sukcesu 90%.Nie będę pisać w temacie,bo reszta mnie "zje na surowo". Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Pandy i lamparcie dorastają prawie do tych samych rozmiarów z tym że długość pand jest oszacowana do 6 cm rosną a lamparcie około 6 cm dla przykładu moje są dorosłe i mają nie więcej jak 5 cm,pozadrawiam.Nie drażnię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted June 28, 2011 Share Posted June 28, 2011 Z własnego doświadczenia wiem,że pandy zazwyczaj nie przekraczają długości 5cm,choć jest to też uwarunkowanie osobnicze.Ostatnio udało mi się zmierzyć samicę z podstawowego stada (jest u mnie rok) i według linijki ma 5,2cm długości,a to moja największa samica.Co do lamparcich nie mam wiedzy praktycznej,a teoretyczna,wiadomo-nie zawsze jest równa prawdzie.W każdym razie,co by nie mówić,jestem dalej za obsadą podaną przez Grzegrzółkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts