ricken Posted June 24, 2011 Share Posted June 24, 2011 Witam, ostatnio zrobiłem bimbrownie i miałbym do Was 2 pytania. 1. Czy lepiej zrobić dyfuzor z drzewem lipowym czy dozować przez filtr (przez rurke do napowietrzania)? 2. Ile mam to podawać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AliBaba Posted June 25, 2011 Share Posted June 25, 2011 1. Najlepiej dyfuzor, ustawiony jak najniżej w akwarium. 2. Jako że masz bimbrownie to 24H, przy wysokociśnieniowej możesz podawać tylko w czasie świecenia lub cały czas, chyba że ci chodziło przez jaki okres masz podawać CO2, jak już zaczniesz to lepiej abyś podawał już później cały czas bo możesz mieć problemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ricken Posted June 25, 2011 Author Share Posted June 25, 2011 "przy wysokociśnieniowej" tzn? Ja zabardzo nie ogarniam w tym temacie, więc jeśli było by można to jakos prościej mi to wytłumaczyć Może tak: 1 bąbelek na ile sekund? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biały Posted June 25, 2011 Share Posted June 25, 2011 "przy wysokociśnieniowej" tzn? znaczy z butli (zestaw butla, reduktor itd.) a Ty masz "bimbrownię". Link to comment Share on other sites More sharing options...
ricken Posted June 25, 2011 Author Share Posted June 25, 2011 No właśnie, też tak myślałem Może być 1 bombelek na 4 sek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioSuro Posted June 25, 2011 Share Posted June 25, 2011 Myślę, że 1 bąbelek co 4-5 sekund będzie optymalnie przy Twoim litrażu, a i tak powinieneś być bardzo czujny, zwłaszcza na samym początku chodzenia bimbrowni. Uważnie obserwuj zachowanie ryb, jeśli zauważysz objawy przyduchy - ryby zaczną pływać przy powierzchni, w skrajnych przypadkach zaczną kłaść się na boki, pływać brzuchami do góry. Ilość bąbelków zależna jest także od ilości posiadanych roślin - im ich więcej tym więcej możesz dać CO2. Ja w swoim baniaczku miałem niestety przyduchę, bimbrownia zbyt mocno zastartowała i kilka ryb padło Link to comment Share on other sites More sharing options...
ricken Posted June 25, 2011 Author Share Posted June 25, 2011 Najpierw zaczne od 1 bombelek na 5 sek później wrazie czego podniose. Wielkie dzięki za pomoc A miałbym jeszcze 1 pytanie. Jak by pływały przy powierzchni zacząć napowietrzanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioSuro Posted June 25, 2011 Share Posted June 25, 2011 Najpierw zaczne od 1 bombelek na 5 sek później wrazie czego podniose. Wielkie dzięki za pomoc A miałbym jeszcze 1 pytanie. Jak by pływały przy powierzchni zacząć napowietrzanie? Tak, jakby co - wyłączasz bimbrownię, dajesz napowietrzenie, w skrajnych przypadkach robisz podmiankę wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AliBaba Posted June 25, 2011 Share Posted June 25, 2011 Jak by pływały przy powierzchni zacząć napowietrzanie?Możesz stosować napowietrzacz, ale wystarczy aby filtr mocniej poruszał taflą wody Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts