Jump to content

Montaż tła diversa

zibi6
 Share

Recommended Posts

Biorę się przez weekend za pierwszy restart akwarium.

Mam już szafkę, nowy żwirek i tło strukturalne. Zdecydowałem się na tło diversa amazonka http://www.diversa.info.pl/prod_395_tlo ... 80x40.html

Pewnie montowaliście już takie lub podobne tło.

Zakładam że sprawa jest banalna ale żeby nic nie popsuć to wolę się upewnić.

Czy tło przed zamontowaniem powinno być umyte/wypożone czy coś w ten deseń?

Tło kleimy zwykłym silikonem akwarystycznym czy czymś innym?

Z umyciem małe piwo.

Gorzej z klejeniem bo tył tła ma mało punktów stykowych z szybą. Dodatkowo ma po bokach siatkę którą nie wiem czy zawinąć do tyłu czy do przodu. Jak do przodu to będzie trochę szpetnie, jak do tyłu - być może ryby będą miały prześwit by wpłynąć do tyłu.

mycie ok,,poza tym silikon akwarystyczny, boczne siatki szybko się przecierają wiec można później wzmocnić siatką na styropian,,poza tym ,,,,filtracja musisz mieć ją na bardzo dobrym poziomie i oczywiście za tłem...

siatkę do tyłu , kleisz nie do tylnej szyby lecz do dołu i góry akwa

filtracja musisz mieć ją na bardzo dobrym poziomie i oczywiście za tłem...

Tylko za tłem? Mam zamiar zamontować filtr kubełkowy więc odpływ i dopływ mogę dać albo za albo przed tło, wydaje mi się że lepiej przed tło.

siatkę do tyłu , kleisz nie do tylnej szyby lecz do dołu i góry akwa

Do tyłu to ok ale jak przykleić do dołu i góry akwarium, siatka na to nie pozwala.

Jak to zrobić mając jeden filtr kubełkowy? Zamontować na wylocie filtra jakiś rozdzielacz i część przefiltrowanej wody skierować za tło?

Trochę na forum postów przeczytałem ale o tym nigdy nic nigdzie :/

ja mam za tłem 2 wloty wody, a od strony akwa 2 wyloty,,1 kubełek i jeden na pompie co2 ---poz tym za tłem mam wyłożony na dnie materiał filtrujący (ZEOLIT MINERALNY) przyklejałem tło do dna akwarium ale przede wszystkim do górnej belki wzmacniającej

Więc teraz pytanie, czy przy wylocie z filtra masz deszczownicę ?

Chyba tak. Na razie używam jeszcze starego filtra wewnętrznego ale lada moment kupuję kubełkowy i w nim prawdopodobnie jest deszczownica.

To jest najzwyklejsze tło wewnętrzne ja u siebie wkładałem bezpośrednio do akwarium nic nie myłem ani nie przyklejałem do szyby niczym i się trzyma ładnie.Samo wciśnięcie w podłoże podtrzymuje tło

No wcisnąłem między żwirek a górną szybkę i dosypałem z dołu żwirkiem. Dla pewności przykleiłem punkty styczne silikonem do szyby. Powinno być dobrze. Tylko ta siatka jakaś taka.

Sorry że tak późno odpisuję.

Zdjęcie zrobię ale dopiero jak będę miał wolne w pracy, czyli pewnie dopiero we wtorek.

Co do filtra. Kupiłem go w końcu. Zdecydowałem się na Fluval 205. Niestety nie ma w nim deszczownicy. Jest tylko Dysza wylotowa. Z intrukcji obsługi wynika iż powinna być zamontowana ok 7,5cm poniżej lutra wody. Trochę szkoda bo chciałem umieścić ją ciut nad aby zrobić miniwodospadzik z jednej części tła.

Czy w takim razie można zamontować dyszę wylotową za tłem? Rura ssącą umieściłbym chyba przed tłem w miejscu gdzie najwięcej opada pokarmu. To dobry pomysł?