zibi6 Posted June 24, 2011 Share Posted June 24, 2011 Biorę się przez weekend za pierwszy restart akwarium. Mam już szafkę, nowy żwirek i tło strukturalne. Zdecydowałem się na tło diversa amazonka http://www.diversa.info.pl/prod_395_tlo ... 80x40.html Pewnie montowaliście już takie lub podobne tło. Zakładam że sprawa jest banalna ale żeby nic nie popsuć to wolę się upewnić. Czy tło przed zamontowaniem powinno być umyte/wypożone czy coś w ten deseń? Tło kleimy zwykłym silikonem akwarystycznym czy czymś innym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamelg Posted June 24, 2011 Share Posted June 24, 2011 Nie montowałem takiego tła , ale na twoim miejscu umyłbym je pod prysznicem , tylko bez używania żadnych środków chemicznych i przykleiłbym je na sylikon akwarystyczny . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted June 24, 2011 Author Share Posted June 24, 2011 Z umyciem małe piwo. Gorzej z klejeniem bo tył tła ma mało punktów stykowych z szybą. Dodatkowo ma po bokach siatkę którą nie wiem czy zawinąć do tyłu czy do przodu. Jak do przodu to będzie trochę szpetnie, jak do tyłu - być może ryby będą miały prześwit by wpłynąć do tyłu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majkim Posted June 24, 2011 Share Posted June 24, 2011 mycie ok,,poza tym silikon akwarystyczny, boczne siatki szybko się przecierają wiec można później wzmocnić siatką na styropian,,poza tym ,,,,filtracja musisz mieć ją na bardzo dobrym poziomie i oczywiście za tłem... siatkę do tyłu , kleisz nie do tylnej szyby lecz do dołu i góry akwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted June 25, 2011 Author Share Posted June 25, 2011 filtracja musisz mieć ją na bardzo dobrym poziomie i oczywiście za tłem...Tylko za tłem? Mam zamiar zamontować filtr kubełkowy więc odpływ i dopływ mogę dać albo za albo przed tło, wydaje mi się że lepiej przed tło. siatkę do tyłu , kleisz nie do tylnej szyby lecz do dołu i góry akwaDo tyłu to ok ale jak przykleić do dołu i góry akwarium, siatka na to nie pozwala. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted June 25, 2011 Share Posted June 25, 2011 Ale za tłem musisz mieć dobry przepływ wody, bo będą się za nim tworzyć związki szkodliwe dla twoich rybek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted June 25, 2011 Author Share Posted June 25, 2011 Jak to zrobić mając jeden filtr kubełkowy? Zamontować na wylocie filtra jakiś rozdzielacz i część przefiltrowanej wody skierować za tło? Trochę na forum postów przeczytałem ale o tym nigdy nic nigdzie :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 Więc teraz pytanie, czy przy wylocie z filtra masz deszczownicę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majkim Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 ja mam za tłem 2 wloty wody, a od strony akwa 2 wyloty,,1 kubełek i jeden na pompie co2 ---poz tym za tłem mam wyłożony na dnie materiał filtrujący (ZEOLIT MINERALNY) przyklejałem tło do dna akwarium ale przede wszystkim do górnej belki wzmacniającej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted June 26, 2011 Share Posted June 26, 2011 To jest najzwyklejsze tło wewnętrzne ja u siebie wkładałem bezpośrednio do akwarium nic nie myłem ani nie przyklejałem do szyby niczym i się trzyma ładnie.Samo wciśnięcie w podłoże podtrzymuje tło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted June 26, 2011 Author Share Posted June 26, 2011 Więc teraz pytanie, czy przy wylocie z filtra masz deszczownicę ?Chyba tak. Na razie używam jeszcze starego filtra wewnętrznego ale lada moment kupuję kubełkowy i w nim prawdopodobnie jest deszczownica. To jest najzwyklejsze tło wewnętrzne ja u siebie wkładałem bezpośrednio do akwarium nic nie myłem ani nie przyklejałem do szyby niczym i się trzyma ładnie.Samo wciśnięcie w podłoże podtrzymuje tłoNo wcisnąłem między żwirek a górną szybkę i dosypałem z dołu żwirkiem. Dla pewności przykleiłem punkty styczne silikonem do szyby. Powinno być dobrze. Tylko ta siatka jakaś taka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 To jak będzie deszczownica to git A mógłbyś zrobić zdjęcie tej siatki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted July 2, 2011 Author Share Posted July 2, 2011 Sorry że tak późno odpisuję. Zdjęcie zrobię ale dopiero jak będę miał wolne w pracy, czyli pewnie dopiero we wtorek. Co do filtra. Kupiłem go w końcu. Zdecydowałem się na Fluval 205. Niestety nie ma w nim deszczownicy. Jest tylko Dysza wylotowa. Z intrukcji obsługi wynika iż powinna być zamontowana ok 7,5cm poniżej lutra wody. Trochę szkoda bo chciałem umieścić ją ciut nad aby zrobić miniwodospadzik z jednej części tła. Czy w takim razie można zamontować dyszę wylotową za tłem? Rura ssącą umieściłbym chyba przed tłem w miejscu gdzie najwięcej opada pokarmu. To dobry pomysł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted July 2, 2011 Share Posted July 2, 2011 Dobrze by było gdybyś zainwestował w deszczownicę. To na prawdę nie duze koszty. A wylot z deszczownicy lub dyszy możesz dać spokojnie 1cm pod powierzchnią wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted July 3, 2011 Author Share Posted July 3, 2011 Ale deszczownicę to się chyba daje nad powierzchnię wody a nie pod? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Lub równo z taflą wody tak, żeby woda lekko falowała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted July 5, 2011 Author Share Posted July 5, 2011 A mógłbyś zrobić zdjęcie tej siatki ?Tak wygląda siatka z tła diversa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted July 5, 2011 Share Posted July 5, 2011 Zawiń ją do tyłu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted July 5, 2011 Author Share Posted July 5, 2011 Ale to już jest zawinięte do tyłu. Bardziej się już nie da bo by się siatka oderwała. Poza tym patrząc z frontu nie widać tej siatki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted July 5, 2011 Share Posted July 5, 2011 Ryba, żeby przepłynąć za tło musiałaby się baardzo przepychać. Więc zostaw tak jak jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted July 6, 2011 Author Share Posted July 6, 2011 Tak uczynię Już bardziej prawdopodobne jest że sobie przeskoczy bo poziom wody jest równo z górą tła. PS. Zerknij na mój kolejny post /inny dział bo dotyczy filtracji mimo iż problem wynikł z tłem/ viewtopic.php?f=8&t=34633 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts