biker56 Posted June 23, 2011 Share Posted June 23, 2011 Witam wszystkich ! Przedstawiam się jako początkujący akwarysta mimo, iż w przeszłości zakładałem kilka razy akwarium. Proszę o pomoc, radę bądź sugestie w sprawie obsady ryb w moim akwarium. Akwarium 160 L. 40#40#100, wyposażone w filtry wew. i zew. Podam gatunki ryby które biorę pod uwagę aby umieścić w moim akwarium a Was proszę o wydania opinii dotyczącej proporcji gatunków bądź ich zmianę. 1. neon czarny lub czerwony, kardynałki, 2. pielęgniczka ramireza, 3. barwniak czerwonobrzychy, 4. pyszczaki Aulonocara Fire Fish, 5. kirysek pstry lub spizowy, 6. kosiarka, 7. zbrojnik niebieski, 8. brzanka sumatrzańska, Z podanych gatunków ryb najbardziej przpadły mi do gustu pyszczak Aulonocara Fire Fish i barwniak czerwonobrzuchy. Pytanie czy te dwa gatunku mogą być razem i w jakich proporcjach, ale to pytania pozostawiam na forum. Nie ukrywam, że zastanawiałem się również nad obsadą tylko jednego gatunku ryb np. tylko pyszczaki. Może ktoś zapyta dlaczego akurat ten gatunek pyszczaków ... ,ponieważ bardzo przypad mi do gustu z powodu pęknego ubarwienia i spokojnego temperamantu. Z niecierpliwością czakam na Wasze opinie i uwagi ... Pozdrawiam, Jacek ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patuu97 Posted June 23, 2011 Share Posted June 23, 2011 kosiarka,za mały zbiornik Z podanych gatunków ryb najbardziej przpadły mi do gustu pyszczak Aulonocara Fire Fish i barwniak czerwonobrzuchy. Pytanie czy te dwa gatunku mogą być razemWydaje mi się, że lepiej nie. Zdecyduj się na pyszczaki lub barwniaki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted June 23, 2011 Share Posted June 23, 2011 Albo znajdziesz dobre wytłumaczenie co zdjęcie starego merca, robi na forum akwarystycznym, w tym temacie, albo daje ostrzeżenie. Już przemilczę to że fotka niezgodna z regulaminem wymiarowo, a temat w złym dziale. Przenoszę. Do tematu: - jakie konkretnie filtry, jakie wkłady? - jakie parametry wody. Poczytaj choć minimum o wymaganiach proponowanych przez Ciebie ryb. Jak psyki, to pyski, nie pielęgniczki z AP, albo zbrojniki. Wymagają kompletnie innych parametrów wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted June 23, 2011 Administrator Share Posted June 23, 2011 Masz małe koła w tym mietku. Dałbym tam 18-19 cali. Do tego powinien być delikatnie obniżony. Szyby za jasne. A co co pytałeś tak ogólnie? AAAAaa.... Peszek. Kolega Atreyu zabrał Cię pod "swoje skrzydła". Podziękuj mu na Pw za to. Bo ja jestem gorszy od niego, a juz się przymierzałem do tego tematu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biker56 Posted June 23, 2011 Author Share Posted June 23, 2011 Przepraszam za zdjęcie Mercedesa, tak wyszło ... Jeżeli kolega uważa,że moje koła "BRABUSA" (17-stki) są za małe, no cóż ... - ale jeżeli Twoje hobby jest zmienianie koła zapasowego co 100 km na naszych polskich drogach, to uważam, że na niczym innym się nie znasz jak na akwarystyce. "Stary" nie znaczy, że jest do d... , jestem przekonany, że gdyby mój "Mesio" był zaparkowany obok Twojego 3 lub 5 - cio latka to Twoja panna spojrzałaby na mojego - sory za słowa ironi i uszczypliwości !! Przyznam się, że spodziewałem się większej wyrozumiałości i sugestii w pomocy mojej skromnej osoby, a nie odsyłaniem mnie działu: filtry, wkłady itp. Dziękuje za komentarz koleżance z Żyrardowa - masz racje, coś trzeba wybrać ... pozdrawiam ! Pragnąłem za pośrednictwem Waszego forum zamienić kilka słów, spostrzeżeń, uwag, a znalazłem ze strony administaratora/administartorów słowa krytyki i nie potrzebnych uwag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted June 24, 2011 Administrator Share Posted June 24, 2011 - ale jeżeli Twoje hobby jest zmienianie koła zapasowego co 100 km na naszych polskich drogach, to uważam, że na niczym innym się nie znasz jak na akwarystyce. Kto powiedział, że jeżdżę po polskich drogach Pragnąłem za pośrednictwem Waszego forum zamienić kilka słów, spostrzeżeń, uwag, a znalazłem ze strony administaratora/administartorów słowa krytyki i nie potrzebnych uwag. My tez tego pragniemy. Ale popatrz sam. Posta teraz napisałeś, starego nie edytowałeś. Zdjęcie merca dalej tam jest. Niestety ale bywa tutaj "urwanie głowy" tematami, postami itp. A bardzo często zwrócenie uwagi po prostu nie pomaga. Edytuj fotkę w pierwszym poście, to potem posprzątam w tym temacie pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted June 24, 2011 Share Posted June 24, 2011 Ok wystarczy tego dobrego! Zdjęcie z pierwszego posta usunęłam. Teraz każda kolejna wzmianka o czymkolwiek innym niż obsadzie i będę dawała ostrzeżenia wszystkim po kolei. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted June 25, 2011 Share Posted June 25, 2011 40#40#100Mam rozumieć, że akwarium ma 40 dł 40 szer i 100 wysokości? Co do obsady: 1. neon czarny lub czerwony, kardynałki, 2. pielęgniczka ramireza, 3. barwniak czerwonobrzychy, 4. pyszczaki Aulonocara Fire Fish, 5. kirysek pstry lub spizowy, 6. kosiarka, 7. zbrojnik niebieski, 8. brzanka sumatrzańska Pyszczaki bym radził Ci odpuścić... Kiryski 6 sztuk - Pstre czy Spiżowe to sam wybierz :aniol_diabel: :aniol_diabel: Zbrojnik Niebieski lub Kosiarki. Jeśli zbrojnik to może parka, jeśli Kosiarki to stadko 5 sztuk. Trzeba wybrać też pomiędzy Ramirezami a Barwniakami. Poleciłbym RAmirezy, bo Barwniaki są dość bardzo agresywne podczas tarła. Brzanki bym Ci odradził, bo są też agresywne. Może zamiast nich Neonki lub Razbory? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KubaWe Posted June 25, 2011 Share Posted June 25, 2011 Może Brzankarium. Stadko Brzanek, tak z 15 + ew.Kiryski na dno lub Zbrojnik. Klimaty korzenno-rośline. Chyba, że wolisz Malawi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts