Bartoj Posted June 23, 2011 Share Posted June 23, 2011 Witam Chciałbym się dowiedzieć czy butla 1.5kg z Co2 wystarczy do napowietrzenia akwarium 300l? Chce stworzyć jak najtańszy komplet Co2 do akwarium. Co jeszcze potrzebuje do tej butli oprócz wężyka i dyfuzora? Ile kosztuje nabicie takiej butli? Pozdrawiam Bartoj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted June 23, 2011 Share Posted June 23, 2011 Chciałbym się dowiedzieć czy butla 1.5kg z Co2 wystarczy do napowietrzenia akwarium 300l?Nie, ponieważ butla CO2 nie napowietrza. Natomiast jak chodzi o zaopatrzenie wody w dwutlenek węgla, tak - tak samo jak 0.5kg i 5kg. Rozmiar butli nie jest ważny, to działa tak samo. Mała butla po prostu starczy na mniej. Ile kosztuje nabicie takiej butli? Jakieś grosze. 10-15zł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted June 23, 2011 Share Posted June 23, 2011 trochę mała taka butla kosztuje około 10 zł potrzeba jeszcze reduktor zaworek zwrotny ( przeciw zwrotny żeby woda się nie cofnęła z baniaka) licznik bąbelków zaworek precyzyjny możesz sprawić sobie elektrozawór żeby nie bawić się z odkręcaniem/ zakręcaniem butli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartoj Posted June 23, 2011 Author Share Posted June 23, 2011 Mała butla po prostu starczy na mniej ok a na ile mniej więcej? ile dawać bąbelków na sekundę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafalo24x Posted June 24, 2011 Share Posted June 24, 2011 mi starcza w akwarium 240l na jakieś 3,4 miesiące nabicie tak jak u mnie to koszt 8zł,a jeśli chodzi o bąbelki to ja słyszałem że jeden na sekunde,ale to i tak wszystko musisz wypraktykować samemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartoj Posted June 24, 2011 Author Share Posted June 24, 2011 mi starcza w akwarium 240l na jakieś 3,4 miesiące a po ile godzin dziennie ci chodzi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gupik 200343 Posted June 24, 2011 Share Posted June 24, 2011 Ile? Ok. 10h (w dzień, byle nie w nocy) Ja tak robię i jest wszystko ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafalo24x Posted June 25, 2011 Share Posted June 25, 2011 mi się załącza o godzinie 7 rano a gasi o 20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartoj Posted June 25, 2011 Author Share Posted June 25, 2011 A gdy macie włączone Co2 to filtry wyłączone macie? A w nocy już normalnie filtr? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted June 25, 2011 Share Posted June 25, 2011 A gdy macie włączone Co2 to filtry wyłączone macie? A w nocy już normalnie filtr? Filtra nie powinno nigdy wyłączać, a jeśli już trzeba - to najlepiej nie dłużej niż na 30 minut. Podczas podawania CO2 należy normalnie filtrować wodę. Regularne wyłączanie na noc to pewne: - zatrucie ryb amoniakiem. - przyducha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts