Pandar Posted June 23, 2011 Share Posted June 23, 2011 Witam, W moim 112L akwarium wczoraj dołożyłem do filterka Aquael fan2 kubełek JBL e900. Docelowo chciałbym filtr wewnętrzny wyjąć z akwarium mam więc pytanie ile czasu trzymać oba filtry razem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted June 23, 2011 Share Posted June 23, 2011 Nie musisz ich razem trzymać. Pożyteczne bakterie znajdują się też w wodzie i w podłożu. Kwestia krótkiego czasu jak zasiedlą się w nowym filtrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biały Posted June 23, 2011 Share Posted June 23, 2011 Ja bym potrzymał kilka dni oba filtry (zaleca się chyba 2 tygodnie ale pewien nie jestem). U mnie po przesiadce też na JBL e900 padły trzy brzany sumatrzańskie nie wiem czy to zbieg okoliczności (jeżeli tak to dziwny) czy skutek zbyt szybkiej zmiany filtra. Filtry po prostu zamieniłem stary wyciągnąłem a nowy podłączyłem. Teraz na pewno pojechałbym na dwóch filtrach chociaż kilka dni tym bardziej, że to nic nie kosztuje (jedynie kilka Wat prądu). Uważam, że pośpiech w akwarystyce jest nie wskazany. Życzę zadowolenia z nowego filtra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pandar Posted June 23, 2011 Author Share Posted June 23, 2011 Dzięki za odpowiedzi, na pewno z tydzień potrzymam, zastanawiałem się tylko czy to wystarczy bez większego uszczerbku na parametrach wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davinczi Posted June 23, 2011 Share Posted June 23, 2011 wypłucz tylko gąbkę starego filtra na nowe wkłady JBL-a żeby "zaszczepić" bakterie. Z parametrami nic nie powinno się stać, tylko karm ostrożnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted June 23, 2011 Share Posted June 23, 2011 Trzymaj razem tydzień. Większość bakterii jest jednak na dobrze natlenionych złożach filtracyjnych, ew. upchnij gąbkę z fana do kubła. Też rozwiązanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts