Jump to content

Dziwne zachowanie molinezji

Recommended Posts

Witam serdecznie:)

1,5 miesiąca temu skompletowałam akwarium, około 5 tygodni dojrzewało do rybek :) 5 dni temu wpuściłam tam 3 czarne molinezje (samczyki) i 3 złote (samiczki). Na środku akwarium jest przypominająca korzeń kryjówka z kilkoma większymi otworami i grotą. Przez 4 dni wszystko było ok, a wczoraj po południu jedna złota molinezja zaczęła się tam chować. Ucieka w najciemniejszy kąt, trudno ją tam dostrzec. Gdy któraś ryba próbuje tam wpłynąć, to ją przepędza. Dzisiaj z pieczary w zasadzie nie wychodzi, tylko na jedzenie. Ale nie zauważyłam przy tym, żeby była osłabiona, żwawo się porusza, chętnie je pokarm, wygląda też w porządku. Akwarium stoi na osobnej szafce z dala od drzwi, więc wątpię, by się bała zamieszania wokół. Czym może być spowodowane jej zachowanie?

Akwarium ma 88 litrów, temperatura wody to 26,5 stopnia, woda jest stale filtrowana i napowietrzana. Przez okres, kiedy były w nim same rośliny, wymieniałam ok. 30-40% wody raz w tygodniu, następnie dodawałam preparaty zawierające florę bakterii nitryfikacyjnych oraz Esklarin, zgodnie z ulotkami producentów. Po 2-3 dniach od wpuszczenia rybek zauważyłam maleńkiego ślimaka, więc go wyciągnęłam stamtąd, na następny dzień podmieniłam jakieś 30% wody (oczywiście odstanej, z Esklarinem). Rybki karmię 4-5 razy dziennie małymi porcjami urozmaiconym pokarmem: Red Mico, Tetra pro colour oraz tropical. Testy wody na początku były słabe, po preparatach się poprawiły i teraz są w normie (mam na myśli pH, azot).

Nie chciałabym przerybić akwarium, zresztą samce wydają się mało zainteresowane samiczkami... ganiają się we własnym towarzystwie, nie podpływają do samiczek. Zresztą, to chyba i tak nie rozwiązuje mojego problemu...?

pH i azot jest w normie dla molinezji, sprawdzałam wartości, twardość też odpowiednia. Odpowiedni poziom Cu i Fe zapewniają miejskie wodociągi, od momentu zalania akwarium w porządku ;)

Tylko że poza apatycznym zachowaniem, chowaniem się w zakamarkach i przeganianiem rybek, to nie ma absolutnie żadnych objawów. Jak już pisałam, zjada chętnie, wygląda prawidłowo, oddycha w takiej samej częstotliwości jak inne rybki. Nie chudnie, nie ma żadnych obrzęków, plamek, czy wytrzeszczu.

Gdyby chodziło o samca, to pomyślałabym, że to może przez zdominowanie terytorium przez większego osobnika, ale tu chodzi o samiczkę.

Share

• Create New...