Jump to content

włsnoręcznie zbudowane akwarium 60l

jedenascie111
 Share

Recommended Posts

Szyba 0,4mm nie za cienka ??

Ja w 54L mam 0,6mm :zamieszany:

Ja mam 168l, o długości ponad metra i też mam 0,6cm. :zamieszany: :D

Grubość szyb w standardowych baniakach jest brana z małym zapasem. 4mm w takim akwarium to nie problem, choć zastosowanie grubszej szyby tutaj nie zwiększyłoby dużo kosztów. Podziwiam jednak chęć do samej budowy takiej konstrukcji. Taki baniak można mieć za +/- 50zł z gwarancją producenta że się nie rozpadnie. Klejony własnoręcznie baniak to ryzyko... chyba że masz jakieś większe doświadczenie w tej dziedzinie. Nie tyle w samym szkle i klejeniu go - ale w budowie baniaków.

Poza tym fajnie gdybyś opisał coś więcej o projekcie. Raczej głupio by było gdyby temat był tylko i wyłącznie reklamą filmu na YT. :P

Ono ma taką wodę żółtą czy to tylko taka żarówka/świetlówka ??

;)

wina świetlówek i woda też jest do wymiany ;D

edit:

Ja mam 168l, o długości ponad metra i też mam 0,6cm. :zamieszany: :D

Grubość szyb w standardowych baniakach jest brana z małym zapasem. 4mm w takim akwarium to nie problem, choć zastosowanie grubszej szyby tutaj nie zwiększyłoby dużo kosztów. Podziwiam jednak chęć do samej budowy takiej konstrukcji. Taki baniak można mieć za +/- 50zł z gwarancją producenta że się nie rozpadnie. Klejony własnoręcznie baniak to ryzyko... chyba że masz jakieś większe doświadczenie w tej dziedzinie. Nie tyle w samym szkle i klejeniu go - ale w budowie baniaków.

Poza tym fajnie gdybyś opisał coś więcej o projekcie. Raczej głupio by było gdyby temat był tylko i wyłącznie reklamą filmu na YT. :P

szyby jak już pisałem 4mm, klejone klejem silikonowym montażowym Pattex fix all (stosowano na budowlance do klejenia szkła, betonu, itp.) Do tego cała konstrukcja jest wzmocniona kątownikami aluminiowymi.... jako tło zastosowałem zabudowę z płyty pilśniowej pomalowanej na czarno w przyszłości chcę tam posiać jakieś trawiaste rośliny... Pokrywa wykonana z kartonu żywicy, włókna szklanego i szyb okiennych... całośc wymaga solidnego wykończenia póki co działa ;)