pablo112 Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 Powszechnie ludzie stosują kulki gliniano-torfowe z dodatkami nawozów. A co myślicie, żeby zamiast torfu i nawozów dać ziemie z ogrodu? Z wyszukanych informacji dowiedziałem się tylko o kulkach z torfem, nikt chyba nie stosował kulek z ziemią. A Wy macie jakieś z tym doświadczenia? Chciałbym wzbogacić nawożenie o takie kulki i nie wiem czy to jest bezpieczne dla moich podopiecznych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 Kulki z ziemią nie zawierają szczególnych substancji odżywczych takich jaki torf posiada dodatkowo glina wzbogaca w minerały a dodawanie nawozów do tych kulek które można zrobić samemu nie jest potrzebne.Bezpieczne jest dla ryb jeśli nie ma w tym torfie lub glinie nawozów sztucznych.Ja szukałem czystej gliny w kopalniach piachu szarej podobno najlepsza a potem kopałem sam torf w lasach no i wszystko mieszałem dodając trochę wody potem formowałem odpowiedniej wielkości kulki i do piekarnika ale nie koniecznie można na słońce je wystawić ale to dłużej trwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo112 Posted June 21, 2011 Author Share Posted June 21, 2011 Erni-lee: Czyli mogę zrobić kulki tylko z gliny i torfu? Dobrze rozumiem? Takie kulki będą miały wartość odżywczą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted June 21, 2011 Share Posted June 21, 2011 Edytowałem post możesz owszem ale jak torf kupujesz w sklepie uważaj aby nie zawierał nawozów sztucznych tylko czysty torf czy ziemię torfową Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo112 Posted June 21, 2011 Author Share Posted June 21, 2011 Wielkie dzięki! Już dowiedziałem się wszystkiego (temat można zamknąć) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts