Jump to content

Welon - biała powiększająca się rana

Recommended Posts

Witam,

jakiś czas temu na boku mojego welona pojawiła się rana, jakby odstająca łuska. Myślałam, że to uszkodzenie mechaniczne, ale to nie znika, a wręcz robi się większe, jakby puchnie, jest białe. Ryba nie ma żadnych innych objawów.

Czy to może być jakiś wrzód? Jak to leczyć? Dołączam zdjęcia, aparat kiepski, więc nie są one najlepszej jakości. Z góry dziękuję za pomoc.

Akwarium 126l, dwa welony, tymczasowo filtr Aqua-Szut Turbo 550 (poprzedni miał awarię), podmiany co tydzień 30/40%, roślin brak gdyż zostały zeżarte.

post-9706-13685164479328_thumb.jpg

post-9706-13685164479668_thumb.jpg

post-9706-13685164479937_thumb.jpg

Miałem coś podobnego u moich welonków(również w 126l),według mnie może to byc początek pleśniawki(tak było u moich welonków),odmul dno,zobacz czy nie ma tam rzadej pleśni resztek roślin,czy jedzenia,jeśli nawet nie znajdzieszz to dla dobra welona przenieś go do innego akwa(jeśli masz) na kwarantanne ;)

Akwarium jest czyste, regularnie podmieniam wodę, karmię niewiele, nic tam nie gnije. Nie mam drugiego takiego dużego akwarium, żeby ją przenieść, a poza tym co samo przeniesienie da? To nie jest sposób leczenia. Drugiej nic się nie dzieje.

Share

• Create New...