diabloo132 Posted June 20, 2011 Share Posted June 20, 2011 Akwarium: 40x25x25h= 25l. Oświetlenie: żarówka energooszczędna ok. 30w. Filtr: aquaszut supermini 280, 260l/h. Grzałka: Na razie brak. CO2: brak. Fauna: 3xkarliki szponiaste (dokupie jeszcze 2/3) bojownik. Flora: anubias, rogatek, mały heniek, bakopa karolińska. Podłoże: Filtus Gold egzotyczne podłoże. Pokarmy Tropical spirulina super forte, tropical betta, ochotka. Chemia: tropical aqua plant, tropical aquaflorin, tropical ferro-aktiv. później dodam jeszcze kilka zdjęć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciek418 Posted June 20, 2011 Share Posted June 20, 2011 Zdjęcie się nie wyświetla ;/ @edit Jakoś strasznie pusto w akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted June 20, 2011 Share Posted June 20, 2011 1. Zdjęcie w poście się nie wczytuje. 2. Prawie brak roślin. 3. Kompakt 30W w takim akwarium, bez CO2, z małą ilością roślin i przy byle jakim nawożeniu nawozami Tropicala? Już pędzą w twoją stronę całe stada glonów. Dodatkowo ta żarówka energooszczędna jaką ma temperaturę barwową? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faggo Posted June 20, 2011 Share Posted June 20, 2011 Pusto dosadź roślin poza tym zapowiada się świetne 25l.Ah jeszcze jedno odczekałeś minimum 2 tygodnie że wpuściłeś rybę i żabki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
diabloo132 Posted June 20, 2011 Author Share Posted June 20, 2011 Tak odczekałem, a rośliny jeszcze dojdą może coś zaproponujecie z roślin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted June 20, 2011 Share Posted June 20, 2011 Zanim pojawią się nowe rośliny, zmniejsz oświetlenie. 11W 6500K by wystarczyło, ew 14-20, ale to już przy dozowaniu CO2 i jakimś konkretniejszym nawożeniu. Teraz światła jest za dużo i wydaje mi się że barwa też nie najlepsza. Przedobrzyć w kwestii oświetlenia też można. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
diabloo132 Posted June 20, 2011 Author Share Posted June 20, 2011 Światło zmienie.Na osiedlu jest kiepski sklep elektryczny i właśnie nie było takich jak piszesz. edit: postaram się zrobić jeszcze bimbrownie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muffin Posted June 20, 2011 Share Posted June 20, 2011 Koniecznie więcej roślin i jakieś schronienie. A bimbrownia to mało roboty, powodzenia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted June 20, 2011 Share Posted June 20, 2011 przekarmiłeś ja do takiego 25l z bojkiem dałem kiedyś 24W, ale 3 kompakty po 8. tyle, że full roślin, co2 i kulki... hulało bez glonów... do czasu jak przez 2 dni nie zauważyłem, że bimbrownia nie daje... jeden wielki glon... reasumując, możesz mieć tyle światła, ale koniecznie zapełnij roślinami (piszę tylko z własnego doświadczenia, więc mogę się mylić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
diabloo132 Posted June 27, 2011 Author Share Posted June 27, 2011 Podeślecie jakieś linki z tą żarówką, bo nigdzie nie moge znaleść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Przykładem na tragiczne skutki zbyt mocnego oświetlenia jest moje 25l. Żarówka 20W i tragiczny wysyp nitek. Co z tego, że miała barwę 6500K. Bez CO2 i nawozów zrobił się istny armagedon glonowy. Teraz mam zwykłe 11W o ciepłej barwie i jest o niebo lepiej. Żarówki o barwie zimniej jest bardzo ciężko dostać bynajmniej u mnie. Tutaj brakuje roślin. Przydał by się też jakiś korzeń/skałki. Trochę mchu i jakieś drobnolistne. Ja zawsze polecam najas i rotalę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Wydaje mi się, że mylicie żarówki ze świetlówkami kompaktowymi... Przy mocnym świetle bez co2 to prawie zawsze jest wysyp glonów diablo, chcesz zamawiać przez internet? Jeśli miałbym zamawiać to osobiście zamówiłbym oprawy meblowe t5 8w. Mam w 45l 3 takie i dają radę. U Ciebie wystarczyły by dwie. Koszt w granicach 20zł (chyba 17zł płaciłem) za sztukę już ze świetlówką... Jedną wymieniłem na 6500 a dwie zostały i powiem, że jak się "wyświeciły" po dwóch dniach, to te które były z oprawami dają ładniejsze światło ale można też w tym rozmiarze (t5 8w) dostać philips aquarelle i w ogóle byłoby super, tyle że to kolejne wydatki (też w granicach 20zł, ale za samą świetlówkę oczywiście). Nie są to typowo "bryzgoszczelne" oprawy, ale dają radę przy niewielkim uszczelnieniu silikonem (delikatnie z zewnątrz)... Nie stwierdziłem wilgoci nigdy w środku... Jeśli jednak chcesz kompakty to ja używałem philips genie 8w. http://www.google.pl/search?q=philips+genie+8w edit: kupuj tylko świetlówki z wysoką cyferką z przodu - philips genie - 827 ... 27 - 2700K (światło dość żółte), ale dzięki temu 8 - Ra 80 - świetnie oddające barwy, więc ogólnie wygląda dobrze w akwarium lepsze 827 niż 565 - to drugie "wali" zielenią okropnie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts