Szpenio78 Posted June 17, 2011 Share Posted June 17, 2011 Witam Mam straszny problem z okrzemkami i w żaden sposób nie mogę sobie już z nimi poradzić Zaciemniałem baniak i nie przestawałem podawać C02. Trwało to jakieś 4 dni i znikły ale po kilku dniach znowu się pojawiły Czy ktoś może zna jakiś środek chemiczny na to cholerstwo a może jakiś lepszy sposób aby się tego pozbyć nie lejac chemi? Będę wdzięczny Dodam że baniak ma 260l 60cm wysoki Oświetlenie 2x39w 6500K i 2x 39w 8500K Testy KH 12 GH 12 PH 7,2 NH4 0,05 NO2 0,01 NO3 5 PO4 0,1 FE 0,4 W szukajce nic ciekawego nie znalazłem wiec proszę mnie nie ganić Dzięki z góry za każdą pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
ricco Posted June 17, 2011 Share Posted June 17, 2011 A jestes pewien ze to okrzemki? Moze daj jakas fote bo ja mam przeczucie ze masz cos innego. A ile ma baniak od zalania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szpenio78 Posted June 17, 2011 Author Share Posted June 17, 2011 A jestes pewien ze to okrzemki? Moze daj jakas fote bo ja mam przeczucie ze masz cos innego. A ile ma baniak od zalania? ricco, masz do mnie parę metrów wiec możesz podejść i zobaczyć Fotki nie zrobię dobrej swoim aparatem ale jestem pewien że to okrzemki Baniak już ma przeszło 2 miechy od zalania Link to comment Share on other sites More sharing options...
ricco Posted June 17, 2011 Share Posted June 17, 2011 Czyli banik jest nadal niestabilny i to normalne ze mogly sie pojawic okrzemki. Jak rosliny sie dobrze ukorzenia i zaczna pobierac co trzeba z podloza to okrzemki powinny minac, ale za to jest szansa na zielenice. Mozesz kupic ampularie ktora dobrze sobie radzi z okrzemkami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szpenio78 Posted June 17, 2011 Author Share Posted June 17, 2011 Czyli banik jest nadal niestabilny i to normalne ze mogly sie pojawic okrzemki. Jak rosliny sie dobrze ukorzenia i zaczna pobierac co trzeba z podloza to okrzemki powinny minac, ale za to jest szansa na zielenice. Mozesz kupic ampularie ktora dobrze sobie radzi z okrzemkami. ampularie sobie nie radzą ale za to z ampulariami świetnie sobie radzą helenki Link to comment Share on other sites More sharing options...
ricco Posted June 17, 2011 Share Posted June 17, 2011 Moja rada. Nie przejmuj sie za bardzo nimi bo tak jak mowilem baniak jest nadal niestabilny. Za jakis czas same znikna. A ile oswietlasz baniak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szpenio78 Posted June 17, 2011 Author Share Posted June 17, 2011 10h ale zwiększę do 12tu. Może to coś pomoże bo wyczytałem gdzieś tam że trzeba zwiększyć czas oświetlenia i że one się robią przy zbyt niskim oświetleniu. Przez 1,5 miesiąca oświetlałem tylko 1x39w 6500 i 1x39w 8500 wiec może to jest przyczyną. Ale w takim razie czemu przy zaciemnieniu znikają Link to comment Share on other sites More sharing options...
ricco Posted June 17, 2011 Share Posted June 17, 2011 Mozesz sprobowac zwiekszyc swiatlo czytalem ze tak sie robi. Ja mialem okrzemki przez dwa miesiace jak byl swiezy baniak a pozniej same zniknely i pojawily sie zielenice:) Nie martw sie znikna i Tobie nie ma obawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts