Jump to content

Jak prawidłowo ułożyć dno pod roślinki?

Recommended Posts

Witam, mam pytanie dotyczące dna, do akwarium ogólnego.

Jakie są dostępne ziemie, lub inne specyfiki na których roślinki będą prawidłowo rosły?

czy mogłabym prosić o radę jak zorganizować prawidłowo dno, żeby nie "namieszać" w akwarium?

Podstawowe pytanie jakie roślinki Ci się podobają i jakie chciałabyś mieć w takim akwarium? Jak duży to ma być zbiornik?? Jakie oświetlenie? Czy zamierzasz nawozić CO2? Jest tego trochę i zależy jakim funduszem dysponujesz. Ja ze swojej strony mogę polecić substraty ADA moim zdaniem to I klasa podłoży.

Chcę zrobić nowe dno do 120 l

bo teraz mam tylko żwirek,

oświetlenie 25 W

roślinki rosną dosyć dobrze, są zielone itd,

ale chciałabym dodać eleocharis parvula czy coś w tym stylu, a słyszałam, że tak drobne mają większe wymagania.

No i wolałabym żeby się rozrosła bardziej naturalnie...

No to nie poszalejemy, niestety substraty typowo pod rośliny są dość drogie. Np taka Ada Amazonia kosztuje 109-129zl za 9l na twój zbiornik potrzeba by jakieś 2 opakowania. No i dołożenie światła też będzie troszkę kosztowało. Masz pokrywę czy zbiornik otwarty??

Mam zbiornik otwarty .

I jeszcze jedno oświetlenie 25 w nie używane, tylko muszę w nim przewód naprawić bo gryzoń mi przegryzł...

Nie wiedziałam, że tak drogo wychodzą te podłoża..

Mod.Janusz--Pisownia,dbaj o nią.

To proponuję dołożyć jeszcze oświetlenia. Ja akurat podałem najdroższą wersję podłoża, są trochę tańsze i też o zadowalających efektach odpowiedniki. Ale jak chcesz mieć piękne roślinne akwarium to niestety trochę będzie to kosztowało.

Skoro już jest założony temat o podłożu nie bd zakładać nowego.

Mam pytanie. Może mi ktoś doradzić w zakupie żwirku do akwarium. Akwarium bd miało 30l w akwa bd głównie krewetki. Chodzi mi o piasek w średniej cenie i żeby był w miarę dobry.

Jaka to jest średnia cena?? Jakie krewetki masz zamiar trzymać w tym akwarium?? Czy chcesz tam mieć jakieś rośliny??

Średnia cena hmmm niewiem wiem że jest żwir p 2.80zł i 58;00 tak ok 20zł. Co do krewetek to przede wszystkim Red Chery. Oczywiście że chce mieć tam roślinki.

Share

• Create New...