Dulle Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Witam! Wiem, że takich tematów jest już sporo, ale przewertowałam dużą część z nich i nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Jakiś czas temu "odziedziczyłam" obsadę: 2x zbrojnik n. 1+2 molinezja 1+1 mieczyk 1+2 gupiki Chciałabym się dowiedzieć czy mogę coś do tego dołączyć, tak żeby nie wywołać wojny, lub których rybek liczbę powiększyć. w Akwarium jest korzeń i kilka roślinek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Jakie to konkretnie molki? Bo mieczyki zakładam że Hellera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted May 18, 2011 Author Share Posted May 18, 2011 molinezje ostrouste, czarne, wszystkie rybki są jeszcze młode wiec czekam z dodawaniem czegokolwiek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 No to mamy fajną bazę do stworzenia ciekawej obsady. Wymiary akwa standardowe 80cm długości? Zakładam że tak więc: - 1+2 molki - ok. - 1+1 mieczyki - tu dokup samiczkę do haremu. - 1+2 gupiki - najlepiej oddaj. Ciasno na 3 gatunek żyworódek, będą problemy z nadmiarem narybku i mogą krzyżować się z molkami dając hybrydy międzygatunkowe. - 2x zbrojnik niebieski - ok. Jesteś jednak 100% pewna że to niebieski, a nie inny gatunek? No więc po przestawieniach mamy taką bazę: - 1+2 molki. - 1+2 mieczyki. - 2x zbrojnik niebieski. Do tego dokupić: - 20x neon/razbora - 1x bojownik samiec i wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted May 18, 2011 Author Share Posted May 18, 2011 no zbrojniki podobno są właśnie "niebieskie", na razie mają po 2 cm długości i chowają się za korzeniem, więc trudno mi to ocenić dokładnie. zastanawiałam się właśnie nad tym dodatkowym mieczykiem. A neony nie będą skubać im płetw? akwa ma 80 cm na 35 na 40 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Nie będą. No chyba że podoba Ci się specjalnie jakiś inny gatunek, to można względem niego też dobrać obsadę. Ja podałem to tak jakbym układał dla siebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted May 18, 2011 Author Share Posted May 18, 2011 neonki mi się podobają szkoda mi tylko gupików, bo się do nich przywiązałam dziękuję za odpowiedź nie spodziewałam się takiej szybkiej a jakieś przydenne rybki? widziałam w zoologicznym takie jakby sumy, ale nikt mi nie umiał powiedzieć ani jak się naprawdę nazywają, ani jakiego litrażu wymagają... (oprócz kirysków) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faggo Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 To pewnie były giętkozęby wielkopłetwe nie kupuj rosną WIELKIE i mogą zjeść mniejsze rybki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted May 18, 2011 Author Share Posted May 18, 2011 nie, to było coś innego, takie długie wężowate grubości około centymetra, miało wąsy i maluteńkie płetwy po bokach za głową Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faggo Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Kiryśnik Czarnoplamy może Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted May 18, 2011 Author Share Posted May 18, 2011 Przejdę się przy okazji do tego sklepu i zrobię im zdjęcie to może wtedy łatwiej będzie rozpoznać a wracając do mojego pytania, znasz może jakieś fajne, nieduże rybki jakie mogłabym dodać do swojego akwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faggo Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Zależy co się podoba kolorowe czy rzadkie popatrz na encyklopedie ryb na superakwarium.pl i wybierz te które ci się podobają a powiem czy się nadają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted May 18, 2011 Author Share Posted May 18, 2011 tam w większości nie ma zdjęć podobają mi się nieduże, raczej rzadkie niż kolorowe jakieś przydenne i raczej spokojne rybki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faggo Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Ameki wspaniałe,Hokejówki amazońskie(nie takie najmniejsze ale stadne i przepiękne według mnie),Prystelki barwne(Posiadam i polecam),żwawiki czerwieniaki.Jeszcze dużo jest gatunków rzadkich ale trudno tak na szybko coś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted May 18, 2011 Author Share Posted May 18, 2011 Dziekuje w takim razie Bardzo mi pomogłeś a te rybki co widziałam to sumy indyjskie, są za duze na moje akwarium, tylko szkoda mi ich bo w sklepie widze je juz drugi miesiąc i są w akwa okolo 50l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faggo Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 btw gdzie mieszkasz a właściwie ile kosztowały te sumy?U mnie w sklepie duży kosztuje 100zł a mały 50zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted May 18, 2011 Author Share Posted May 18, 2011 mieszkam w warszawie, te chyba kosztowały około 30 zl za sztukę, są dwa jeden biały, a drugi w ciapki. wyglądały tak : http://www.animalsholding.cz/zvirata/cl ... rachus.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faggo Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Ciekawe hm u mnie są 2 czarne i do tego strasznie drogo ale to chyba z powodu wielkości spore są nawet ten mały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted May 18, 2011 Author Share Posted May 18, 2011 mnie strasznie męczy, że one się tam tak cisną, ale nie bede miała dla nich warunków więc ich nie kupię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts