marcos Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Mam akwarium które służy mi za kotnik. Stoi na dolnej półce pod głównym akwarium i nie mam tam oświetlenia. czy sa jakieś rośliny co rosna bez światła, czy mysleć cos nad oświetleniem. Akwarium ma ok 15 litrów. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECIK-GFC Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Są trufle Zapraszam do lektury http://www.superakwarium.pl/poradnik-ak ... -id19.html Rośliny wykorzystują światło do fotosyntezy – procesu, w którym zmniejszają ilość dwutlenku węgla w wodzie. Odpowiednio zachodzi ona tylko przy prawidłowo długim czasie oświetlenia w ciągu doby. Dostateczna ilość światła potrzebna jest także dla dobrego samopoczucia ryb i innych zwierząt wodnych. Dla prawidłowego wzrostu roślin potrzebne jest światło o właściwym natężeniu i składzie (widmo). Rośliny różnią się między sobą pod względem optymalnego czasu oświetlenia, a także długością fal świetlnych najbardziej właściwych dla fotosyntezy. Ponadto oświetlenie pozwala na zachowanie w akwarium przemienności dnia i nocy, co jest istotne zarówno dla roślin jak i ryb, oraz umożliwia obserwację akwarium Jak ie starczy proszę http://nyzio.com/artyk/swiatlo_takashi_amano.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Pomijając rośliny, rybki bez światła też szczęśliwe nie będą. Jeśli akwarium jest bez pokrywy to pomyśl coś nad belką akwarystyczną... http://sklep.mcten.pl/oswietlenie-akwar ... ath=53_143 ...oczywiście nie taką mocną bo na Twoje 15L to trzeba szukać bardzo słabej, jakieś 7-8W, rośliny cieniolubne do środka i gra gitara. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 ...oczywiście nie taką mocną bo na Twoje 15L to trzeba szukać bardzo słabej, jakieś 7-8W, rośliny cieniolubne do środka i gra gitara. Jeśli tak,to dlaczego cieniolubne? Przecież tam będzie ok. 0,5W/L Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Jeśli tak,to dlaczego cieniolubne? Skoro chłopak pyta czy rośliny potrzebują światła to raczej nie ma w tej kwestii dużego doświadczenia... Dodatkowo przy bardziej wymagających roślinach/lepszym świetle będzie konieczność nawożenia i podawania CO2. To kotnik. Nie wiem co tam chce odchowywać, ale lepiej dać byle jaką biurkowa lampkę i nawet do akwarium bez podłoża wrzucić kilka pędów moczarek. Kotnik nie musi wyglądać, ma służyć do odchowania ryb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Chyba mnie nie zrozumiałeś. Chodziło mi o to,że z propozycji Red Eye co do lampki 7-8W przy 15L wychodzi ok.0.5W/L i nie koniecznie przy takim oświetleniu muszą być rośliny cieniolubne.Bo te o większych wymaganiach też będą dobrze rosły. Ps.Myślę,że kotnik może też wyglądać-to moje 7L http://1.1.1.4/bmi/w634.wrzuta.pl/sr/d/5T4VOjsaiYC Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Te przeliczniki W/l przy małych i dużych zbiornikach nie mają prawa bytu. Ale tak, bardzo możliwe że utrzymałby bardziej wymagające zielsko, ale nie ma sensu z nim się bawić w kotniku, szczególnie że pewnie kolega nie ma testów wody. Przenawożenie takiego zbiornika, w tym wypadku nie tylko odbiło by się na roślinach i glonach, ale także na wzroście narybku. Ja bym zrobił tak jak pisałem, parę pędów moczarek, względnie jakieś szybko rosnące pływające zielsko pobierające masę związków azotu. Zarówno dobre schronienie dla ryb, jak i naturalny bardzo wydajny filtrator wody z szkodliwych dla narybku związków. Zresztą chłopak pyta o rośliny rosnące bez światła... co2, nawożenie, to pewnie tutaj też odpada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 jakieś szybko rosnące pływające zielsko pobierające masę związków azotuNp rogatek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcos Posted May 17, 2011 Author Share Posted May 17, 2011 ok. dziekuje za informacje, i chyba bez oświetlenia sie nie obejdzie, coś bede musiał kupić może diodowego. A kotnik służy do rozmnażania mieczyków, molinezji i gupików. Dzieki za wszystkie informacje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 ...oczywiście nie taką mocną bo na Twoje 15L to trzeba szukać bardzo słabej, jakieś 7-8W, rośliny cieniolubne do środka i gra gitara. Jeśli tak,to dlaczego cieniolubne? Przecież tam będzie ok. 0,5W/L A to już Atreyu mnie wyprzedził z wyjaśnieniem, dzięki . Dodam też od siebie, że ja też mam kotnik, co prawda troszkę większy bo 70L + standard oświetlenie a w nim nurzańce, anubiasy i jakieś mchy. Nie zauważyłam aby roślinom szkodziło te magiczne 0,5W/l. A kotnik to kotnik, tam się wlewa wodę, wrzuca kilka chwastów, słabe światło, nawet zwykłą lampkę z biurka tak jak pisał Atreyu jeśli akwarium jest małe i tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts