Jump to content

Bardzo duży brzuch u samca gurami!!

Recommended Posts

Wczoraj zauważyłam, że mój gurami swuplamisty (ma zostrzoną płetwę odbytową, więc samiec) ma dziwnie uwydatniony brzuch. Z lewej strony bardziej niż z prawej. Czy to jest jakaś choroba? Jeszcze nigdy nie miałam takiego przypadku u rybki. Załączam zdjęcia i przepraszam za ich jakość - robiłam na szybko.

Dodam jeszcze, że w akwarium znajduję się parka gurami: ten, którego opisuję i złota samica.

post-6906-13685164060034_thumb.jpg

post-6906-13685164060836_thumb.jpg

post-6906-13685164061436_thumb.jpg

Może po prostu się przejadł. Poczekaj i poobserwuj co się z nim dzieję i jak się zachowuję . Z tego co wiem lepiej trzymać parkę tego samego gatunku gurami i to w haremie 2 samice i 1 samiec aby lepiej się czuły i ewentualna agresja przy tarle rozchodziła się na dwie samice.

pozdrawiam

Z tego co wiem to złote gurami to nie jest inny gatunek tylko barwna odmiana gurami dwuplamistego. A po za tym ryba żeruje normalnie, jest ruchliwa jak zawsze, temperatura wody 12 stopni .C i się nie ociera o przedmioty?

Nie podałeś żadnych info o akwarium...a to być może by pomogło. Czym karmisz ryby?

W sumie gdyby ryba się najadła to miała by w miarę równomiernie napęczniały brzuch a nie z jednej strony. Chyba że się mylę.

Z tego co wiem to złote gurami to nie jest inny gatunek tylko barwna odmiana gurami dwuplamistego. A po za tym ryba żeruje normalnie, jest ruchliwa jak zawsze, temperatura wody 12 stopni .C i się nie ociera o przedmioty?

Nie podałeś żadnych info o akwarium...a to być może by pomogło. Czym karmisz ryby?

W sumie gdyby ryba się najadła to miała by w miarę równomiernie napęczniały brzuch a nie z jednej strony. Chyba że się mylę.

Chyba 25 C ? No może się pomyliłem, że to inny gatunek ale chodziło mi o tą samą rodzinę. Mam gurami i czasem lekko nierówne te brzuchy mają i są u mnie długo więc chyba nic im nie jest, a potem to rozpływają i się wyrównuje :D

Wątpię, żeby to było przejedzenie. Rybka już trzeci dzień ma tak wydatny brzuch, a wczoraj miały głodówkę.

Przepraszam, że zapomniałam podać info o akwarium - ma 115 litrów, temperatura 26 stopni (nie rozumiem, czemu niger1317 celowo napisał 12 stopni??). Rybki karmię produktami firmy SERA: 4 rodzaje pokarmów w płatkach i 4 w granulkach, "kostki" artemia schrimps, małe krewetki, tabletki o-nip. Poza tym rybka zachowuje się tak samo jak wcześniej. Jedyne, co zauważyłam, to więcej czasu spędza pod powierzchnią wody. Nie ociera się o przedmioty, jest ruchliwa.

Obawiam się, że są to jakieś zaburzenia z pęcherzem pławnym. Czytałam, że przyczyną tych zaburzeń jest suchy pokarm, który zalega w jelitach ryb. To jest całkiem możliwe... Jak myślicie?

Share

• Create New...