clumsy Posted May 16, 2011 Share Posted May 16, 2011 Wczoraj zauważyłam, że mój gurami swuplamisty (ma zostrzoną płetwę odbytową, więc samiec) ma dziwnie uwydatniony brzuch. Z lewej strony bardziej niż z prawej. Czy to jest jakaś choroba? Jeszcze nigdy nie miałam takiego przypadku u rybki. Załączam zdjęcia i przepraszam za ich jakość - robiłam na szybko. Dodam jeszcze, że w akwarium znajduję się parka gurami: ten, którego opisuję i złota samica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
keraj27 Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Może po prostu się przejadł. Poczekaj i poobserwuj co się z nim dzieję i jak się zachowuję . Z tego co wiem lepiej trzymać parkę tego samego gatunku gurami i to w haremie 2 samice i 1 samiec aby lepiej się czuły i ewentualna agresja przy tarle rozchodziła się na dwie samice. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
niger1317 Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Z tego co wiem to złote gurami to nie jest inny gatunek tylko barwna odmiana gurami dwuplamistego. A po za tym ryba żeruje normalnie, jest ruchliwa jak zawsze, temperatura wody 12 stopni .C i się nie ociera o przedmioty? Nie podałeś żadnych info o akwarium...a to być może by pomogło. Czym karmisz ryby? W sumie gdyby ryba się najadła to miała by w miarę równomiernie napęczniały brzuch a nie z jednej strony. Chyba że się mylę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
keraj27 Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Z tego co wiem to złote gurami to nie jest inny gatunek tylko barwna odmiana gurami dwuplamistego. A po za tym ryba żeruje normalnie, jest ruchliwa jak zawsze, temperatura wody 12 stopni .C i się nie ociera o przedmioty? Nie podałeś żadnych info o akwarium...a to być może by pomogło. Czym karmisz ryby? W sumie gdyby ryba się najadła to miała by w miarę równomiernie napęczniały brzuch a nie z jednej strony. Chyba że się mylę. Chyba 25 C ? No może się pomyliłem, że to inny gatunek ale chodziło mi o tą samą rodzinę. Mam gurami i czasem lekko nierówne te brzuchy mają i są u mnie długo więc chyba nic im nie jest, a potem to rozpływają i się wyrównuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
niger1317 Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 temp 12 st specjalnie napisałem... po prostu nie rozumiem jak ludzie piszą żeby pomóc a podstawowych informacji nie podają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
clumsy Posted May 17, 2011 Author Share Posted May 17, 2011 Wątpię, żeby to było przejedzenie. Rybka już trzeci dzień ma tak wydatny brzuch, a wczoraj miały głodówkę. Przepraszam, że zapomniałam podać info o akwarium - ma 115 litrów, temperatura 26 stopni (nie rozumiem, czemu niger1317 celowo napisał 12 stopni??). Rybki karmię produktami firmy SERA: 4 rodzaje pokarmów w płatkach i 4 w granulkach, "kostki" artemia schrimps, małe krewetki, tabletki o-nip. Poza tym rybka zachowuje się tak samo jak wcześniej. Jedyne, co zauważyłam, to więcej czasu spędza pod powierzchnią wody. Nie ociera się o przedmioty, jest ruchliwa. Obawiam się, że są to jakieś zaburzenia z pęcherzem pławnym. Czytałam, że przyczyną tych zaburzeń jest suchy pokarm, który zalega w jelitach ryb. To jest całkiem możliwe... Jak myślicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts