GhousT Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 Witam Dzisiaj zaobserwowałem jak mi skalar się trze Film do obejrzenia na youtube: Mógłby ktoś powiedzieć co teraz najlepiej zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 Witam Dzisiaj zaobserwowałem jak mi skalar się trze Film do obejrzenia na youtube: Mógłby ktoś powiedzieć co teraz najlepiej zrobić? Ale z czym? Ze skalarem, akwarium,ikrą , lodówką ?? Określ się. Jeśli z ikrą to przełóż ją do innego akwarium lub kotnika bo skalar lub inne rybki mogą ją zjeść. Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor1996sa Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 Podaj jaką masz obsadę. Jeśli masz osobny zbiornik lub kotnik to przełóż tą ikrę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GhousT Posted May 15, 2011 Author Share Posted May 15, 2011 Podaj jaką masz obsadę. Jeśli masz osobny zbiornik lub kotnik to przełóż tą ikrę. Obsada: 1x glonojad 1xLabelo 1xkosiarka 2xwelon 5xneon 3xskalar osobny zbiornik mam ale nie zalany - tzn. ze smiało mogę przełożyć ikrę? chyba najlepiej bez rodziców - tylko samą ikrę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 Podaj jaką masz obsadę. Jeśli masz osobny zbiornik lub kotnik to przełóż tą ikrę. Obsada: 1x glonojad 1xLabelo 1xkosiarka 2xwelon 5xneon 3xskalar osobny zbiornik mam ale nie zalany - tzn. ze smiało mogę przełożyć ikrę? chyba najlepiej bez rodziców - tylko samą ikrę? Zalej zbiornik tą wodą z akwarium, włóż jakiś filtr grzałkę itp. Tak samą ikrę włóż. Jakie masz akwarium ( to w którym trzymasz ryby) ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GhousT Posted May 15, 2011 Author Share Posted May 15, 2011 A czy ta ikra jest już gotowa, aby ją przenieść ? Czy raczej trzeba poczekać, aż samiec mlekiem ją poleje ? // edit Pytam, bo jestem laikiem w tych sprawach agunia997-Pisownia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
voltar Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 Na filmie było widać, że samiec odrazu zapładniał ikrę więc możesz ja przenieść jak samica złoży cała Link to comment Share on other sites More sharing options...
GhousT Posted May 16, 2011 Author Share Posted May 16, 2011 akurat na filmie widać dwie samice zauważyłem ze parę jajek jest już białych - więc co zrobić w takim przypadku ? przenieść czy jeszcze poczekać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor1996sa Posted May 16, 2011 Share Posted May 16, 2011 Musisz usunąć te białe jajka bo są spleśniałe. Musisz ograniczyć dostęp światła które pada na ikrę oraz upewnij się że woda jest dobrze napowietrzona oraz jest tam sprawny filtr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted May 16, 2011 Share Posted May 16, 2011 Po pierwsze:welony do oddania.(zimnolubne-reszta tropikalna) Po drugie:jeśli to pierwsze tarło to prawdopodobieństwo wyklucia praktycznie zerowe. Po trzecie:jeśli bieleją jajeczka to znaczy,że pleśnieją.Nic z tego nie będzie.Zostaw,nie przenoś,nie ma sensu. Po czwarte:najlepiej podnieść temperaturę do ok.27st. Po piąte:żeby przenieść z dobrym efektem lepiej poczekać aż wyklują się larwy i wtedy razem z liściem hop do kotnika. Wypowiedź w oparciu o własne doświadczenia.Moje skalary od stycznia trą się co jakieś 2-3 tygodnie,z czego 2 tarła bardzo udane-efekt:młode skalarki sztuk 8. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts