brandoncampbell Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 Postanowilem stworzyć nowy baniaczek chce wpuscic do niego same neony inessa. Posiadam zbiornik 112 litrów. I teraz pytanie ile wpuść sztuk do niego zeby bylo ich jak najwiecej i zeby prezentowaly sie naprawde fajnie , ale zeby nie bylo im za ciasno . Z góry dziekuje za rade Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
auch78 Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 Z 20 - 30 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 Jeśli mają być same Innesy i nie nadejdzie Cię myśl w stylu "o potrzebuje coś na glony kupie otoski", albo "o dla kontrastu kupię ...." to myślę że śmiało możesz hodować 40 sztuk. pod warunkiem zapewnienia odpowiedniej filtracji i parametrów. PS: Przenoszę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brandoncampbell Posted May 15, 2011 Author Share Posted May 15, 2011 nie nie to bedzie typowo neonowe akwarium zero innych ryb , tak tez wlasnie myslalem zeby wrzucic tam okolo 40-50 sztuk, o parametry wody i filtracje to sie nie boje , posiadam fluvala 203 wiec chyba starczy ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 50 to za dużo, 40 moim zdaniem max. Do 40 można dołożyć nawet bojka żeby wprowadzić trochę życia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pappa2 Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 Miałem 50 szt neonek ok 2cm (zostało 29 szt - ziemiojady podjadały sobie w nocy) i powiem Ci strzeże że mało widoczne były w moim akwarium (te 50szt). Ale mam większe akwarium. Tobie bym polecił ok 50 szt + kiryski na dno (kilka sztuk tego samego gatunku). Aha pozostałe neonki mam na sprzedaż Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 Zazwyczaj: - Do 54l kupuje się max 15 neonów. - Do 112l kupuje się max 30 neonów. 40 to i tak dużo, miałem 30 w większym baniaku i jak najbardziej były widoczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pappa2 Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 40 to i tak dużo, miałem 30 w większym baniaku i jak najbardziej były widoczne. U mnie w większym akwarium słabo wyglądało 50 szt ok 2cm. Ale skoro piszesz że podana przez Ciebie taka ilość fajnie wygląda w takim akwarium (bo sam miałeś) to musi być to prawda. Kup mniejszą ilość w razie czego zawsze będziesz mógł później dokupić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 Kup mniejszą ilość w razie czego zawsze będziesz mógł później dokupić I to jest chyba najlepsze rozwiązanie. Nieporównywalnie łatwiej kupować nowe ryby niż oddawać nadmiar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pappa2 Posted May 15, 2011 Share Posted May 15, 2011 Zapomnieliśmy o najważniejszym - wystroju akwarium. Jeżeli założysz akwarium higieniczne to podana przez nas ilość ryb będzie mała. A jak zrobisz porządne BW to nawet niewielka ilość neonków będzie robiła niesamowite wrażenie. Czyli najpierw urządź akwarium a później dobierzesz pod to ilość ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts