Faggo Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 A więc chcę wam przedstawić nowy zbiornik na tym forum jest to akwarium 140l teraz trochę danych technicznych: wymiary 80x35x50h profil Filtracja HW 302 Grzałka jeszcze nie ma Oświetlenie 2x18W Planowana Fauna 4 Żaglowiec Skalar(docelowo 1+1) 4 Pielęgniczka Ramireza(docelowo 1+1) 1+1 Zbrojnik niebieski(nie do czyszczenia po prostu mi się podobają) 1+2 Molinezja żaglopłetwa 13 Prystelka Barwna 8 Kirys(nie wiem jeszcze jaki) Planowana Flora Jeśli chodzi o rośliny to jestem zielony Polecicie coś Powiem że mają być mało wymagające i tu pytanie czy da radę lotos tygrysi przy takim świetle bez nawożenia jeśli nie to chyba skoczę się po nawozy i czy potrzebne do niego co2? Foto nie wiem kiedy będą aparat w naprawie więc pewnie foto to będzie komórka i tak nie ma co fotografować(chyba że chcecie oglądać szkło zapakowane w styropian Ze zbiornikiem wystartuję za jakiś czas(tata mi wisi kasę więc wypłata taty = start zbiornika) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriszo Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Witam.Obsada może być,tylko jeżeli chcesz tylko parkę ramirezek to kup dwie,a nie cztery(potem będziesz je oddawał???? Rośliny mało wymagające to np. -sagittaria subulata -bacopa monnieri -lysimachia nummularia -limnophila sessiliflora -hygrophila polysperma -bacopa caroliniana -egeria densa -hydrocotyle leucocephala -rotalia indica -ludwigia repens -vallisneria asiatica to tyle przykładów,to wszystko możesz też znależć na forum i w necie . Napisz też jakie masz podłoże.Na pewno nawozy są potrzebne macro+micro+easy carbo,do co2 za małe oświetlenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Rośliny mało wymagające to np. -rotalia indica He he he. Mało wiem o roślinkach, ale do zielska rosnącego w każdych warunkach tej rośliny bym nie zaliczył. Tu masz rośliny stosunkowo proste w utrzymaniu: viewtopic.php?f=5&t=9355 Dno 80x35, do tego profil, moim zdaniem za małe na skalary. Poza tym to galeria, a nie ma fot, ani obecnych, ani z budowy baniaka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriszo Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 To faktycznie nic nie wiesz o roślinach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 To faktycznie nic nie wiesz o roślinach. Urośnie ładnie na standardowym 0.3w/l, bez jakiegokolwiek nawożenia i co2 jak większość roślinek z mojego linku? Nie? To jednak chyba coś wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriszo Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Tylko jest małe ale jeżeli chodzi o link,albo same cryptocoryny ,lub reszta roślin.Cryptocoryny najczęściej wszystko co dobre wyciągną z wody dla siebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Dobrze że edytowałeś wcześniejszy post, ale co2 ma sens nawet przy takim świetle. Nie trzeba magicznego 0.5w/l. Może nie butla, ale EC można z powodzeniem dawać. Wzrost roślin będzie szybszy. Sprawdzałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Dno 80x35, do tego profil, moim zdaniem za małe na skalary. Na jedną parę?Nie sądzę.Kwestia wysokości,która w tym akwarium jest O.K.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Nawet na parę moim zdaniem. Dorosły skalar to spora ryba. Nie tylko wysoka. Profil, więc szerokość po bokach to tylko 30cm. Na ryby tak duże jak skalary przydałby się większy baniak. W takim to może mieczyki na styk, a skalary [dorosłe] są od nich nieporównywalnie masywniejsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 To jest dział galeria, temat zamykam, będzie baniak stał już zalany i będą foty do wstawienia to proszę o PW i otworzymy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts