sahara25 Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Witam, od pewnego czasy borykam się z pewnych dziwactwem które porasta roślinki, kamienie i szyby mojego akwarium. Kolor od ciemnej zieleni niemal do czerni. Jeszcze do niedawna wydawało się że mam wszystko pod kontrolą ale niestety przegrywam na całej linii. Proszę o info co to jest i jak się tego pozbyć?? Od razy napiszę że wodę w akwa podmieniam regularnie co 2 tygodnie ok 15l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yap88 Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 To są glony nitkowate. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sahara25 Posted May 12, 2011 Author Share Posted May 12, 2011 Jak się tego pozbyć? Gąbka sobie nie radzi i uszkadza liście? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yap88 Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Jedynie i wyłącznie naturalnie, chemią nie warto. Podaj obsadę, a doradzę- kosiarka, otosek, czy krewetka amano. Pozdrawiam. Odp na jutro, lub wieczorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sahara25 Posted May 12, 2011 Author Share Posted May 12, 2011 Akwa 54l, 3 pielęgnice ramireza, kilka krewetek RC i leniwy glonuś Więcej nic nie chcę dokładać z rybek bo boję się wysypu młodych i tak jakoś nie podobają mi się całe stada pływające w baniaczku. Filtr Bioflow Mini 280, Pokrywa Korallux zawierająca świetlówkę 15 W, grzałka 50 W z termoregulacją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
troja1410 Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 U mnie w akwarium świetnie sprawdziła się kosiarka na niewielkie ilości tych glonów,które na chwilę się pokazały.Długi czas mam spokój. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECIK-GFC Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 To są glony nitkowate. Zgadzam się jednak nie do końca jest to jedna z odmian krasnorostów dokładnie zdjęcie przedstawia nitkowatą formę Compsopogon ,uwielbiającego prąd wody i tworzącego tzw. brody na liściach .Więcej o krasnorostach i ich zwalczaniu jest na forum poszukaj . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts