Jump to content

Sumik Rekini

BartekLUU
 Share

Recommended Posts

Moje pytanie brzmi następująco:

Czy to normalne, że jeden sum odróżnia się od drugiego? A dokładniej jest jaśniejszy od od drugiego sumika??

:help::help::help:

Pierwszy raz mam sumiki rekinie a nawet ich nie planowałem ale znajomym :?: niespodziewanie :?: pękło akwarium i nie mieli co zrobić z jego członkami...ni z gruszki ni z pietruszki przygarnałem je bo po co miały by się męczyć w misce lub nawet jeszcze gorzej.

Z góry dzięki.

Zależy. Sumy zmieniają trochę ubarwienie z wiekiem, mogą być też drobne różnice między poszczególnymi osobnikami. Jeśli jednak jedna rybka jest dużo bledsza od drugiej, może to być objawem chorobowym. Najlepiej by było pokazać zdjęcia obu rybek na forum.

Aha i w ramach informowania. Jest to ryba, pokroju szczupaków, lub karpi. Ba, jest nawet od nich dużo większa. To co masz w akwa to narybek. W naturze rybki osiągają maksymalnie - uwaga 1metr 30cm. W akwariach dobijają do pół metra. Zastanów się czy masz warunki na rybkę która urośnie dużo większa od wigilijnego karpia który ledwo mieści się w wannie. ;)

Róznica w ubarwieniu nie jest duzaa co do rozmiarow tych sumikow to wiem jakie rozmiary osiagaja mialem je na wakacje ulokowac w oczku ale balem sie czy przezyja czy nie. A w oczku pewnie urosly by szybciej bo akwarium to dosc duze musi byc zeby nie karlowacialy.

PS. Ja tych sumikow nawet nie planowalem tak samo jak sumika nakrapianego i bagr kobaltowy-one tez byly w ''gratisie''

I dzięki wielkie za odpowiedz :D

Nie radze trzymać tych ryb w małych akwariach bo prędzej czy później zaczną się obijać o ścianki akwarium i robić spustoszenie. W oczkach wodnych nie przeżyją. U mnie w oczku zdechły po tygodniu a miały wszystko i było lato.