bedicooper Posted May 10, 2011 Share Posted May 10, 2011 Witajcie, mam w ogródku oczko wodne od paru lat ale jeszcze nigdy moje ryby nie zapadły na taką chorobę. ------ Na początek trochę informacji: W zeszłym roku trochę przebudowałem zbiornik i wpuściłem całkiem nowe karasie i orfy, które nie były na nic chore [zakładam, że choroba ujawniłaby się szybciej]. Ryby zimowały w oczku tak jak zwykle – przez całą zimę na wodzie był styropianowy pływak z którego usuwałem ewentualny lód wiec ryby miały dostęp do tlenu. Parę tygodni temu czyściłem oczko przed wiosną. Ryby karmię regularnie ale nie przekarmiam od lat tym samym to jest karmą pełnoporcjową firmy sera i nigdy problemów nie było. Zbiornik ma ~2000 litrów. Do filtracji zawsze stosowałem pompkę z gąbkami i kamyczkami z małą fontanną-grzybkiem do napowietrzania W oczku mam 7 karasi i 7 orf + 1 mały karaś [jeszcze niewybarwiony] jedyny urodzony w oczku który przetrwał zimę i orfy. ------ Zmiany: zachowanie: co chyba rzadko spotykane w przypadku chorób nie zauważyłem ŻADNYCH zmian w zachowaniu ryb. Są żwawe tak jak były, Mają apetyt i chętnie bawią się – pływają w strumieniu wody [czy to z bocznej dyszy pompki czy śledząc siatkę którą odławiam liście z powierzchni] wygląd: Jakiś tydzień temu wydawało mi się ze niektóre z karasi mają dziwne blade skrzela [białe łuski na boku miała od nowości]: ale przedwczoraj zauważyłem z niepokojem, że pojawiły się czarne plamy, wydaje mi się też, że pociemniały niektóre łuski na boku. Dwie rybki chyba wchodzą w jakieś stadium krytyczne, jednej pociemniały wargi a druga ma wyraźnie większe zmiany. poniżej zdjęcia Panowie i Panie, POMOCY z góry dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
diabloo132 Posted May 10, 2011 Share Posted May 10, 2011 Bardzo możliwe że to jakaś choroba, ale nie koniecznie karasie mogą zmienić ubarwienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yap88 Posted May 10, 2011 Share Posted May 10, 2011 To na pewno jakaś choroba skrzel. Coś poszperam w . Link to comment Share on other sites More sharing options...
bedicooper Posted May 10, 2011 Author Share Posted May 10, 2011 dzięki, czekam na więcej info zastanawiam się czy nie odłowić chorych ryb ale nie mam dużego zbiornika i trochę boję się stresować dodatkowo ryby póki nie wiem co im jest i czym leczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo130 Posted May 10, 2011 Share Posted May 10, 2011 Może zmieniają ubarwienie to normalne u karasi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bedicooper Posted May 10, 2011 Author Share Posted May 10, 2011 Wydawało mi się, że wysypka tarłowa to białe punkciki. jeden z karasi ma na skrzelach białe kropeczki, tylko na skrzelach a nie na całym ciele więc to chyba nie ospa w własnie tarłowa -> http://imageshack.us/photo/my-images/580/simg7645.jpg/ Myślałem o wybarwianiu, bo za tym przemawia zachowanie ryb. Dotychczas karasie wybarwiały mi się do czerwonego lub białego nigdy nie dostawały czarnych plam, choć to może możliwe tylko rzadkie? Problem, w tym że pojawiło się to w tym samym czasie, w tym samym miejscu u paru osobników, to chyba dziwne żeby aż tak koordynowały wybarwianie. narazie będę obserwował, ale jeżeli ktoś ma trochę więcej pewności co do ich stanu to proszę o info pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo130 Posted May 11, 2011 Share Posted May 11, 2011 Na 100% jest to wysypka tarłowa . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts