daniel15 Posted May 9, 2011 Share Posted May 9, 2011 Wymiary: 60x30x30 Oświetlenie: 36W Czy taka obsada może być? 1+1-Pielęgnica Ramireza 1+1-Pielęgnica Kakadu 1+3-Gupiki/Płatki (chodzi mi o pokarm wysoko białkowy) 6 Otosków/Kirysków (sprzątanie) x- krewetek Red Cherry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted May 9, 2011 Share Posted May 9, 2011 Obsada ok tylko jedna zastrzeżenie: Jeśli ramirezy to nie kakadu Jeśli kakadu to 1+3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daniel15 Posted May 9, 2011 Author Share Posted May 9, 2011 Może ktoś jeszcze ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 9, 2011 Share Posted May 9, 2011 Może ktoś jeszcze ? AsFeron ma rację. W tej kwestii więcej nie wymyślisz. Ja bym dodał jeszcze małe stadko np. neonów czy razbor i tyle. Jak kiryski to tylko pandy/pigmeje. Co prawda to nie kwestia obsady, ale warto o tym wspomnieć. Przy tym świetle planujesz dozowanie co2 i rozważne nawożenie? Bez tego zjedzą Cię glony i nawet otosy i krewety nie pomogą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daniel15 Posted May 9, 2011 Author Share Posted May 9, 2011 Atreyu czyli uważasz ze przy tak mocnym oświetleniu inwazja glonów to pewniak... Hmm nad CO2 myślałem jedynie w kwestii bimbrowni ze względu na koszty ale nie wiem czy jest sens. Myślałem jeszcze nad easy-carbo. Co o tym sądzisz? A jeśli chodzi o nawozy to co proponujesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 9, 2011 Share Posted May 9, 2011 Kolego osada to jedno ale przy takim oświetleniu powinieneś napisać jakie masz podłoże i roślinność. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daniel15 Posted May 9, 2011 Author Share Posted May 9, 2011 Jeśli chodzi o podłoże to mam zwykły żwir ze sklepu (kwarcowy). Roślinki: Echinodorus Tropica Coś podobnego do trawy najprawdopodobniej Blyksa japońska (5cm-6cm wysokości) Anubias karłowaty Jeszcze planuję coś dokupić ale to w późniejszym czasie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 9, 2011 Share Posted May 9, 2011 Nie ma szans, żeby przy tak mocnym świetle obyć się bez CO2 i nawożenia. Przy standardowym oświetleniu da się to ominąć, ale im lepsze światło tym wyższa szkoła jazdy. EC może zastąpić bimbrownie, szczególnie w takim baniaku. Jedyny problem że trzeba to dozować codziennie. Bimbrownie konstruujesz raz i co +/- 2 tygodnie uzupełniasz. W butle moim zdaniem nie ma co inwestować na początku. Co do nawożenia muszą wypowiedzieć się roślinniacy, ale najlepszym wyjściem byłoby gdybyś w odpowiednim dziale założył temat o roślinności w Twoim akwarium, a tutaj skupilibyśmy się tylko i wyłącznie na obsadzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts