Metaxa Posted May 9, 2011 Share Posted May 9, 2011 Co zrobić, moje ryby żyją w akwarium 120l i chyba maja się dobrze skoro jedzą nie wyglądają na chore, maja kolory bardzo żywe więc chyba nic im nie jest, a jak dam glonojady to góra 2 godziny i jest po glonojadach, kupiłam 4 myślałam że chore dlatego sie przekręciły ale przyniosłam 2 takie 7 cm od koleżanki i nie trwało 20 minut jak zdechły, co jest nie tak jakie testy wykonać jaki preparat podać. Zmieniam wodę co sobotę przynajmniej w ilości połowy zbiornika, mam 2 kulki do napowietrzania dodatkowo filtr wewnętrzny też z napowietrzaniem i filtr kaskadowy zewnętrzny wszystko czyszczone co sobotę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 9, 2011 Share Posted May 9, 2011 Wymieniasz połowę wody co tydzień? Pierwszy i najważniejszy błąd. Czyścisz filtry co tydzień? Kolejny. Po co tyle napowietrzania? Żadnego napowietrzacza nie potrzebujesz, wystarczy sama kaskada. Ona napowietrza wodę równie dobrze co te magiczne bąbelki które prawie nie rozpuszczają się w wodzie. Skoro ryby zdychają, to warunki w akwarium nie są ok. Masz testy wody? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metaxa Posted May 9, 2011 Author Share Posted May 9, 2011 Ryby nie zdychają,ryby się właśnie czują dobrze, zdychają tylko glonojady, tylko i wyłącznie Właśnie zamawiam na allegro tester Ph no2 co2 no3 jakieś 3 różnych testów do wykonania. w zoologicznym mi powiedzieli że glonojady potrzebują dobrze natlenionej wody dlatego ja tak natleniam pożądnie Mod.Janusz-Pisownia i regulamin.Następnym razem przyznam ostrzeżenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 9, 2011 Share Posted May 9, 2011 Zbrojniki to też ryby i nie padają bez przyczyny. Ilość zawartego tlenu w wodzie, między kaskadą, a kaskadą i trzeba napowietrzaczami... nie będzie się różnić. Pozory w tym wypadku mylą. Co najwyżej wybijesz co2 które jest potrzebne roślinom. Nie słuchaj rad ludzi w sklepach... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metaxa Posted May 9, 2011 Author Share Posted May 9, 2011 Zakupilam te testy zobacze jakie beda wyniki moze jest czegos za duzo albo czegos za malo ale tego sie dowiem jak przyjda. wtedy zobacze co jest nie tak bo skoro to tylko dotyczy umierania glonojadów i otosków to chyba jest cos co im szkodzi mam jeszcze kiryski, piskorki danio czerwone i niebieskie, i neony oraz zlota rybke. Mod.Janusz-Przyznaję ostrzeżenie za pisownię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ktoś Posted May 11, 2011 Share Posted May 11, 2011 Czy przy podmianach wody coś dodajesz? Jakaś sól czy coś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted May 11, 2011 Share Posted May 11, 2011 to tylko dotyczy umierania glonojadów i otosków to chyba jest cos co im szkodzi Obstawiam wysokie Ph i niską temperaturę. Filtr pracuje 24h ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metaxa Posted May 12, 2011 Author Share Posted May 12, 2011 Zrobiłam test i wszystko wygląda nie ciekawie. Wiec proszę o pomoc co mam zrobić. no3 wyszło 250mg/l o2 0.5mg/l GH >21d KH 15d ph 7,6 cl2 0 Co mam zrobić, podmieniłam połowę wody, ale może lepiej wszystko wylać i zalać od nowa ? Temperatura jest cały czas 26 stopni, a filtr chodzi 24 na dobę. Mod Janusz.Kolejne ostrzeżenie,bo widzę że nie dociera.Edytuj posty. eskulap-suw napisał(a): Czy przy podmianach wody coś dodajesz? Jakaś sól czy coś? Po podmianie wody dodaje tylko eskalarin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ktoś Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Po pierwsze pisz używając polskich znaków. co mam zrobic podmienilam polowe wody ale moze lepiej wszystko wylac i zalac od nowa temperatura jest caly czas 26 stopni a filrt chodzi 24 na dobe Nie wiem czy wiesz ale jak byś podmieniła całą wodę w akwa to byś zrobiła restart, a dalej byś musiała czekać aż woda dojrzeje - czyli odczekać ponad 2tyg żeby ryby wpuścić. Jak byś mogła podać parametry wody w kranie, filtr i zdjęcie baniaka. Z tym środkiem do podmian to chodzi Ci o to http://www.tropical.com.pl/esklarinzall ... ,0,pl.html ??? Nie znam tego środka i nie wypowiem się, ale może mieć jakiś czynnik który szkodzi Zbrojnikom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Zrobilam test i wszystko wyglada nie ciekawie Wiec prosze o pomoc co mam zrobic no3 wyszlo 250mg/l o2 0.5mg/l GH >21d KH 15d ph 7,6 cl2 0 co mam zrobic podmienilam polowe wody ale moze lepiej wszystko wylac i zalac od nowa temperatura jest caly czas 26 stopni a filrt chodzi 24 na dobe Dla Zbrojnika Ph jest za wysokie. Ty masz wodę lekko zasadową, a on lubi lekko kwaśną do obojętnej (Ph max 7). Musisz zejść z Ph do przynajmniej 7, np poprzez filtrowanie przez torf. Jeśli masz jakieś muszelki albo białe kamienie w akwarium to je usuń. Nie wymieniaj całej wody. Wymień max 20 litrów (przy twojej pojemności akwarium). Lej tą z kranu do wiadra i dodaj antychlor lub esklarin tropicala. Uzdatnia natychmiast kranówkę. Temperatura wody w akwa i wiadrze najlepiej jakby była taka sama. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metaxa Posted May 12, 2011 Author Share Posted May 12, 2011 Tak chodzi mi o ten właśnie środek. Nie ma problemu ze zrobieniem restartu i odczekaniem 2 tygodni, teraz czekałam ponad miesiąc z wpuszczeniem ryb. Mam drugie akwarium gdzie też mam ryby i mogę je przenieść będzie ciężko, bo zrobi się przerybienie, ale może to przeżyją. Podmieniłam połowę wody, mam filtr wewnętrzny z wkładem węglowym i gąbką i drugi kubełkowy miał 2 gąbki i 2 filtry węglowe na wacie. Zostawiłam 2 gąbki w środku węglowo waciane wyciągnęłam, włożyłam zeolit w siatce, który może wyciągnie amoniak z wody. Poczekam 48h i zmierzę jeszcze raz parametry ryby, nie zdychają czyli się przyzwyczaiły, a glonojadów, czy otosków na razie po prostu nie będę wkładać. Mod.Janusz.Jestem cierpliwy ,ale do czasu-Proszę o poprawną pisownię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Nie ma problemu ze zrobieniem restartu Nie rób restartu. Podmieniłąm połowe wody Za dużo. mam filtr wewnętrzny z wkładem węglowym i gąbką i drugi kubełkowy miał 2 gąbki i 2 filtry węglowe na wacie. Zostawiłam 2 gąbki w środku węglowo waciane wyciągłam, włożyłam zeolit w siatce który może wyciągnie amoniak z wody. Wymień jeden wkład w filtrze na torfowy. Musisz obniżyć Ph. Pamiętasz? A muszelki i białe kamienie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 A możesz napisać jak wyglądają u Ciebie porządki w akwarium:odmólanie jak często,karmienie jakie ilości pokarmu spadają na dno,jak często karmisz czy usuwasz obumarłe części roślin?Masz no3 do granic wytrzymałości większości rybek,no2-0,5 nie powinno go być wcale,skąś się to wzięło.Myślę że to no3 i no2 zabija zbrojniki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metaxa Posted May 12, 2011 Author Share Posted May 12, 2011 Co sobotę jest podmiana wody około 30 l. Mam rurkę z filtrem i zbieram pokarm z dna i odchody, myje filtr czyszczę gąbki. Pokarm 2 razy dziennie. Rano suche wieczorem suche. Co drugi dzień na wieczór ochotka mrożona. W sobotę też staram się pozbyć wszystkich liści, które zaczynają brzydko wyglądać. Nie mam żadnych kamyczków i innych tego typu rzeczy, jest roślinność i korzeń, nic więcej tam nie pływa. Mod.Janusz---ostatnie upomnienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Zmieniam wodę co sobotę przynajmniej w ilości połowy zbiornika, mam 2 kulki do napowietrzania dodatkowo filtr wewnętrzny też z napowietrzaniem i filtr kaskadowy zewnętrzny wszystko czyszczone co sobotę. Co sobotę jest podmiana wody około 30 l. Nic na to nie poradzę to są Twoje słowa,więc jak jest naprawdę?Zmieniasz połowę zbiornika czy 30 l? Atreyu już wspominał coś o tym.Pisz proszę prawdę bo bez niej nie otrzymasz pomocy. Zaczynam wątpić w pozostałą treść. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 @Metaxa Tu znajdziesz bardzo przydatne informacje. Przeczytaj to. http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=10&t=12257 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ktoś Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Dla Zbrojnika Ph jest za wysokie. Ty masz wodę lekko zasadową, a on lubi lekko kwaśną do obojętnej (Ph max 7). Musisz zejść z Ph do przynajmniej 7, np poprzez filtrowanie przez torf. Wybacz, ale w tym przypadku się z tobą nie zgodzę. Cały czas czekam na podanie parametrów kranówy. Jeżeli się okaże że ph i twardość jest taka jak w akwa to znaczy że w sklepie zoologicznym czy u znajomych zbrojnik/otoski też żyją w takich warunkach i nie powinno im to zaszkodzić. Przecież w sklepach zoo nie bawią się w mieszanie wody z Ro czy filtrowanie przez torf. tak samo dodawanie preparatów do podmian - to jest koszt - a sklepy nie chcą robić dodatkowych kosztów. Po raz drugi proszę cię o używanie polskich znaków. Jeżeli masz w dup.... regulamin, to skończy się kolejnymi ostrzeżeniami i banem Co sobote jest podmiana wody okolo 30 l. Mam rurke z filtrem i zbieram pokarm z dna i odchody, myje filtr czyszcze gąbki. Jeżeli do soboty zalega u ciebie żarcie na dnie to wybacz, ale będziesz miała zawsze za wysokie NO3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metaxa Posted May 12, 2011 Author Share Posted May 12, 2011 Dobrze mogę się postarać pisać z polskimi znajami ale no sorry mam dysortografie i robie błędy ortograficzne i nie panuje nad tym choć zasady pisowni znam. Pokarm podaje w podajniku i niewiele go spada na dno. No niestety nie mam więcej czasu żeby to robić co 2 dzień, pracuje po 18 godzin. Więc w takim razie co mi teraz poradzicie wylanie wody?? Ph kranówki jest 5 Miałam kilka ze sklepu i 2 wielkie odhodowane od koleżanki ale niestety po 20 minutach zdechły Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Nie wracajmy do punktu wyjścia, po prostu jak kilka osób zajmuje się akwarium to nigdy porządku nie będzie.NO3 masz za wysokie, bo zapewne w akwarium zalegają nie zjedzone resztki i odchody i to zapewne zabija rybki, do tego podmiany raz piszesz że podmieniasz 25%, a innym razem połowę,dobra już nie chcę wiedzieć jak jest naprawdę. Odmulanie robisz za pomocą nie wiadomo czego,rurka i filtr, po czym te drobne zanieczyszczenia wracają z powrotem do wody zalecam kupienie normalnego odmulacza i podmieniać wodę Wraz z odmulaniem nie raz to raz tamto.Filtr płukaj w wodzie odlanej z akwarium nie zabijesz w ten sposób potrzebnych bakterii jak masz możliwość ,a jest w nim gąbka to zastąp ją wata perlonową ,jest o wiele lepsza jednak nie rób tych wszystkich czynności co tydzień podziel je na:1 tydzień podmiana wody i odmulanie.2 tydzień czyszczenie filtra.Na pewno się poprawi NO3 dobrze wyczyść podłoże. NO3 na poziomie 250 mg/l masakra podmiana jak nic się kłania to nie wina ph. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metaxa Posted May 12, 2011 Author Share Posted May 12, 2011 Postaram się co 2 dzień sprzątać dno, do tego mam elektryczny odmulacz kupiony w zoologicznym, filtr zawsze myje w odlanej wodzie z akwarium. Staram się przynajmniej co 2-3 dzień poruszać ręką miedzy roślinami żeby wzbóżyć wszystko co się miedzy nimi znalazło resztki pokarmu itd. Z myślą że filtr choć troche tego zbierze. Tak jak mówie już układam plan co zrobić i jak podzielić czas żeby to odmulać co 2 dzień. Włożyłam w jedną przegrodę kaskadowego zamiast gąbki zeolit co pomoże zmniejszyć zawartość amoniaku, drugą przeciełam wzdłóż i pomiędzy wsadziłam siatkę z granulatem torfowym. Zobacze jakie będą paramety w sobote. odlewam 25% wody bo tam mam na akwarium zaznaczone gdzie jest 120l do tego momentu wode leję i mam zaznaczone gdzie jest 90l żeby orientacyjnie wiedzieć ile wody odlać. Dziwne w tym wszystkim jest to, że drugie akwarium ma normalne parametry a postępuje z nim tak samo jak z tym 120 l. Tam mam przepiękną parkę Glonojadów Gold które nie wyglądają na chore. Zaczełam się nawet zastanawiać czy to nie wina naświetlenia czy może tego że obudowa jest z surowego drewna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ktoś Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Dobrze mogę się postarać pisać z polskimi znajami ale no sorry mam dysortografie i robie błędy ortograficzne i nie panuje nad tym choć zasady pisowni znam. Ja też mam dysleksję, dysgrafię i dysortografię, ale zainstalowałem mozille która mi błędy podkreśla. Jak się chce to da rady, a tak olewasz forum i nas - użytkowników. Nie słuchasz się co do ciebie piszą. Nie musisz odmulać co drugi dzień tylko raz w tygodniu. Ja dalej czekam na zdjęcie zbiornika. Jakoś nie wierze już w twoje słowa, a z przykrością muszę się zgodzić z grzegrzółką - kręcisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted May 12, 2011 Share Posted May 12, 2011 Wydaje mi się ,że pora już zakończyć tą niekończącą się opowieść :zamieszany: i pora zacząć realizować to,co ci już moi koledzy napisali wcześniej. Proponuję ci wrócić do podstawy przy pielęgnowaniu akwarium i poczytać na forum w działach co i jak się robi. Temat zamykam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts