smok Posted May 7, 2011 Share Posted May 7, 2011 Witam. Mam dwutygodniowy narybek Prystelki. Z około 100-150 jaj wykluło się około 30 larw. Niewykluta ikra została usunięta. Przez ten czas było wszystko ok. Karmione są planktonem Liquirfy. Mają teraz ok 5mm. Dziś zauważyłem , że rybki są wyraźnie apatyczne. Ledwo pływają, a przynajmniej 2 snęły. Wcześniej wszystkie były całkiem żwawe, jak nie pływały, to siedziały gdzieś sobie. Dziś część poddaje się lekkiemu prądowi od kostki napowietrzającej, pozwalają się nawet "odwracać". Zbiornik: 20 litrów, woda RO: ph=6.5, KH=2, GH=0, NH4=0, NO2=0, NO3=0, Napowietrzanie - jest, grzałka - temp 26,3°C, oświetlenie LED. Zbiornik sterylny (samo szkło, bez roślin, bez podłoża). Czy ktoś ma pomysł czemu? W necie niestety nie ma dobrego opisu wychowu prystelek, a większość to przyrównanie do neonków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faggo Posted May 7, 2011 Share Posted May 7, 2011 Czy jest tam filtr wody? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smok Posted May 7, 2011 Author Share Posted May 7, 2011 Nie - nie ma żadnego filtra, bo posiadam tylko turbinkowe. Nawet ograniczone na maxa, dają za duży strumień wody Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faggo Posted May 7, 2011 Share Posted May 7, 2011 I tu się pojawia problem ale jest do opanowania dziwne że NO2=0, NO3=0to jest w normie kiedy testy były robione? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smok Posted May 7, 2011 Author Share Posted May 7, 2011 Testy - przeciętnie robię raz na tydzień, u maluchów częściej - już 4 razy było tak samo. A jak zobaczyłem co się dzieje to było pierwsze co zrobiłem. Też mnie to zdziwiło, ale "winę" zrzuciłem na wielkość rybek. W każdym razie zrobiłem podmianę wody, by w przypadku błędu testów wyeliminować tą przyczynę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faggo Posted May 7, 2011 Share Posted May 7, 2011 A woda odstała przed przybyciem małych? Jeśli tak to może choroba albo masz jakieś dziwne testy i nie wszystko jest zgodne z prawdą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smok Posted May 7, 2011 Author Share Posted May 7, 2011 Tak, woda RO i odstana. Teraz ta dolewana - też RO i odstana przez tydzień. Dolewana też powolutku (ok 1 godz) wąskim strumieniem - tak, by nawet temperatura nie skoczyła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faggo Posted May 7, 2011 Share Posted May 7, 2011 Więc nasuwa się tylko jedno choroba lub lipne testy. Można markę testów?A jeśli to choroba to u młodych prawie przeźroczystych trudno jakąkolwiek zauważyć np. ospa rybia u dorosłych ryb nie trudno ją zauważyć ale u przeźroczystego narybku... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts