Jump to content

[Prystelka] Narybek pada

Recommended Posts

Witam. Mam dwutygodniowy narybek Prystelki.

Z około 100-150 jaj wykluło się około 30 larw. Niewykluta ikra została usunięta. Przez ten czas było wszystko ok. Karmione są planktonem Liquirfy. Mają teraz ok 5mm.

Dziś zauważyłem , że rybki są wyraźnie apatyczne. Ledwo pływają, a przynajmniej 2 snęły. Wcześniej wszystkie były całkiem żwawe, jak nie pływały, to siedziały gdzieś sobie. Dziś część poddaje się lekkiemu prądowi od kostki napowietrzającej, pozwalają się nawet "odwracać".

Zbiornik: 20 litrów, woda RO: ph=6.5, KH=2, GH=0, NH4=0, NO2=0, NO3=0, Napowietrzanie - jest, grzałka - temp 26,3°C, oświetlenie LED. Zbiornik sterylny (samo szkło, bez roślin, bez podłoża).

Czy ktoś ma pomysł czemu? W necie niestety nie ma dobrego opisu wychowu prystelek, a większość to przyrównanie do neonków.

Testy - przeciętnie robię raz na tydzień, u maluchów częściej - już 4 razy było tak samo. A jak zobaczyłem co się dzieje to było pierwsze co zrobiłem. Też mnie to zdziwiło, ale "winę" zrzuciłem na wielkość rybek. W każdym razie zrobiłem podmianę wody, by w przypadku błędu testów wyeliminować tą przyczynę.

Tak, woda RO i odstana. Teraz ta dolewana - też RO i odstana przez tydzień. Dolewana też powolutku (ok 1 godz) wąskim strumieniem - tak, by nawet temperatura nie skoczyła.

Więc nasuwa się tylko jedno choroba lub lipne testy. Można markę testów?A jeśli to choroba to u młodych prawie przeźroczystych trudno jakąkolwiek zauważyć np. ospa rybia u dorosłych ryb nie trudno ją zauważyć ale u przeźroczystego narybku...

Share

• Create New...