Jump to content

biała kulka na Neonkach

Recommended Posts

Witam!

Mam przypadek z neonkami: na 3 neonkach pojawiła się biała mała kulka, która rosła na skórze (różne miejsca), ale jest przykryta śluzem.

Kulki mają rozmiar ok. 1-2mm Jeden neon, który miał 2 takie - wyszły mu najszybciej, padł. 2 inne żyją. Umieściłem je osobno - w krótkiej kompieli w nadmanganianie i potem długotrwałej w Melafix-ie. Teraz już jest jakoś 3 tygodnie, a ta kulka nadal jest. Nie urosła więcej, ale jakby delikatnie odczepiła się od skóry (albo to złudzenie), lecz nadal ją trzyma śluz.

Wcześniej miałem 2 inne neonki z podobnymi objawami i 1.5 tygodniowa kuracja j.w. dała dobry rezultat.

post-8205-1368516390662_thumb.jpg

Czy ktoś ma pomysł co to może być?

Nie pasuje mi to do żadnej z chorób.

Zbiornik: 500l, obsada ryb spokojnych (gurami-6, neonki-30, prystelki-6, kosiarki-3, otoski-3, krewetki-5, prętniki-3, bojowniki-3, molinezje-3, gupiki-10, piskorki-3), rośliny, sump 60l, oświetlenie HID, grzałka 300W - 25.5°C, NO3-50, NO2-0; GH-16; KH-3; PH-7,2; CL2-0. Podmiany co tydzień ok 100l wodą RO. Karma: urozmaicona - różne płatki, mrożone różności - 2 razy dziennie.

Ostatni dodatek do obsady: ponad 2 mies. przed pierwszymi objawami.

post-8205-13685163906979_thumb.jpg

myślę że jest to jakiś pasożyt.... ja jak spotkałem się z tym czymś nie wiedząc co to jest ...zdecydowałem się niestety na odłowienie chorej ryby i zlikwidowanie jej.... wolałem ratować całe stado kosztem jednej czy drugiej sztuki

Śmiał bym twierdzić że może to być mikrosporidioza. Jest nieuleczalna z tego co czytałem o niej. Chyba że jest to jakaś pleśniawka łatwiejsza do usunięcia. Zastosuj AQUASAN , może pomóc na pleśniawkę a i pierwotniaki ponoć niszczy więc może była by szansa na uratowanie ryb.

Mikrosporidioza raczej wykluczyłem, gdyż nie było żadnego z objawów tej choroby. A ryby maja się świetnie. Jedzą, pływają i zachowują się jak wszystkie inne. Jedynie teraz ogranicza je "szpitalne" 10 litrów.

No wiesz w początkowej fazie choroby wszystkie objawy nie muszą występować. Obym się mylił. Ale tak czy inaczej lek który napisałem wlej do akwa. Powinien pomóc. Po za tym Możesz rybę wyjąć z wody i rywanolem krostę przepędzlować.

Właśnie pogooglowałem nieco temat sporozy - i tak, to ta choroba.

Swoją drogą to wczoraj popełniłem największy błąd.

Przez ponad 3 tygodnie izolacji i kuracjach:

- nadmanganianem potasu 0.5g/10L - 10min - raz na tydzień

- długotrwała kąpiel z odrobiną melafix - cały czas kwarantanny

ryby były już wg mnie gotowe do ponownego wpuszczenia do ogólnego. U jednej narośl zniknęła, a da pozostałe, które miały znacznie mniejsze objawy (narośle) - nieco się zmniejszyły (ale nie znikły całkowicie, lecz uznałem że choroba nie postępuje a zanika).

Profilaktycznie chciałem jeszcze je "odkazić" na koniec, więc krótka 5 minutowa kąpiel w roztworze nadmanganianu potasu.

Niestety czynniki wyższe "wygoniły" mnie z domu i neonki kąpały się 3 godz. - niestety nie przetrwały :(

W każdym razie mogłem dokładniej się przyjrzeć chorobie - to sporoza.

Aczkolwiek JEŚLI to by miało jeszcze w jakiś sposób zarazić inne - to może dobrze się stało.

Temat można zamknąć

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...