Jump to content

[150l] zarybione, pytanie o neony

SkuMuM
 Share

Recommended Posts

Witam, mam nie za wielkie, 150 litrowe akwa w którym znajdują się obecnie 3 ramirezki, 8 A.macmasteri oraz 2 różnego gatunku zbrojniki, z czego jednego muszę się chyba pozbyć ale nie ważnie :)

Zbiornik jest narożny, więc jest wyższy niż szerszy.

Żeby nadać akwarium trochę "kolorku" myślałam dodać kilka sztuk neona inessa lub czerwonego. Czy to dobry pomysł? Czy raczej bezpieczniej zostać z tym co mam?

dużo w sumie masz pielęgniczek.... powinno być w zbiorniku bardzo dużo kryjówek, inaczej problemy się zaczną jak dojdzie do tarła.... co do neonek to nie powinny być problemem.... kiedyś w jednym zbiorniku miałem pielęgniczki kakadu z neonami i nic się nie działo.... jednak innym razem w 100l zbiorniku miałem neony z pielęgniczkami boliwijskimi .... wszystko grało do momentu tarła.... wtedy wszystko co żyło w zbiorniku potraktowane zostało jako wróg, utrzymała się tylko para tarlaków ich młode i 3 inne pielęgniczki tego gatunku(schowane za kamieniem) .... reszta obsady nie miała tyle szczęścia....

W takim razie chyba nie będę ryzykować. Moi podopieczni mają dosyć sporo kryjówek, a będzie jeszcze kilka więc się nie martwie na razie :) Ale neony jednak odpuszczę.