kris11 Posted May 7, 2011 Share Posted May 7, 2011 Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich serdecznie.Od dłuższego czasu przeglądałem to forum i w koncu postanowiłem pokazac swój skromny zbiornik.Niestety nie jest to szczyt moich osiągnięć i marzeń gdyż był on zakładany awaryjnie bo wcześniejsze akwa(70litrów) pewnego wieczora sie rozszczelniło i na szybko musiałem cos zorganizować i tak powstał ten baniak. Filtracja: AQUA-SZUT TURBO 550 Ogrzewanie: 200W Aquael Podłoże: Drobny żwir Oświetlenie: 2x 18 W Osram Lumilux Cool daylight 865 Tungsram daylight F74 Obsada Gurami całujący x 1(do oddania) Gurami Dwuplamisty x 2(do oddania) Molinezja Słoneczna x 3 +7 szt narybku Kirysek x 4 Neon czarny x 10( dojdzie jeszcze 10) Dojdą jeszcze Pielęgniczki Boliwijskie 1+1 Ślimak Ampullarius x 1 Rośliny Niestety z tym juz bedzie gorzej wiem, że mam: Zwartka malajska Zwartka aponogetonowa Żabienica pozioma (Echinodorus horizontalis) Nurzaniec olbrzymi Microsorium pteropus 'Windelov' i Microsorium pteropus Marsilia Mech taiwan Pewnie coś jeszcze ale nie wiem co Poza tym 2 korzenie 1 kokos i kamienie Z góry przepraszam za jakość zdjęć,ale chwilowo nie mam nic innego,porady sugestie mile widziane W dniu restartu I po 3 tygodniach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted May 7, 2011 Share Posted May 7, 2011 Akwarium fajne, ale masz złą obsadę. Mój sąsiad też ma gurami i molinezje i z to co sam widziałem to jak gurami atakowało molinezje i właśnie przez to one zdychały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris11 Posted May 8, 2011 Author Share Posted May 8, 2011 U mnie nic nie zdycha i raczej gurami nie sa agresywne poza tym trzymam z nimi narybek molinejzi który został wpuszczony do akwa jak miał około 1 cm i nie zostały pożarte,wiec albo moje gurami są wyjątkowo spokojne,albo te u twojego sąsiada sa wyjątkowo agresywne.A co do obsady to tak jak widac gurami idą do adopcji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yap88 Posted May 8, 2011 Share Posted May 8, 2011 Na twoim miejscu oddałabym nawet molinezje, a gurami całujące drugie dokupiła. Poza tym wystrój niezły, akwa niczego sobie, a co do obsady: 1x gurami całujące- dokupić drugie, nie oddawać 2x gurami dwuplamisty- do oddania Molinezja słoneczna- 3+7 szt narybku- zostawić 4x kirysek- dokupić jeszcze 2 neon czarny x10- zostawić, nie dokupywać kolejnych pielęgniczki boliwijskie1+1- raczej nie kupować, zainwestować w całuski Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris11 Posted May 10, 2011 Author Share Posted May 10, 2011 Yap88 może i mógł bym zostawić całujące ale obawiam sie ze mój zbiornik jest za mały,bo one dorastają do 30 cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris11 Posted May 12, 2011 Author Share Posted May 12, 2011 Dzisiaj doszła parka(mam nadzieje) Pielęgniczek Boliwijskich więc losy Gurami poniekąd przesądzone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts