Jump to content

Zakładam akwarium... 60l pomozcie troche

Recommended Posts

Więc...

- Baniaczek 60 L

- Oświetlenie 1x świetlówka AquaGlo (DayLight) 15W

- Filtr zewnętrzny Tetratec Ex400

- Grzałka 50 W

- Żwirek Filtus Kwarc średni (obojętny chemicznie)

- Podłoże pod rośliny Filtus Flora

- Temperatura wody 24 stopnie

- Roślinność

- 2 x moczarka

- 1 x kabomba

- Gipsowa dekoracja "zatopiony okręt wojenny" (sory... nie mogłem się powstrzymać- kosztował grosze).

Obsady brak...

Pytania...

1. W sumie w akwarium planuję tylko Neony Innesa w liczbie około 15 szt. chyba że polecicie mi coś łatwego i ładnego do hodowania o podobnej wielkości do neonek :)

2. Tak jak wspomniałem w wyposażeniu bańki pod żwirkiem mam podłoże do roślin... na etykiecie nie ma nic napisane jak wpływa na równowagę chemiczną w akwarium, może ktoś wie?

3. Jak często i w jakiej ilości podmieniać wodę?

4. Jak często i czy w ogóle podmienia się żwirek w akwarium?

4. Jak często należy stosować testy do wody?

5. Jeśli neonki lubią wodę miękką to jak zrobić taką miękką wodę jeśli mam wodę twardą, lub ewentualnie na przyszłość jakbym chciał zrobić wodę twardszą to jak to się robi?

To samo z zakwaszeniem wody itd...

6. Czy rośliny, które mam można bez stresu przycinać?

7. Nie mam jeszcze żadnego tła... generalnie jestem pewien że jeśli jakiekolwiek będzie to będzie to tło naklejane po zewnętrznej stronie i tu pytanie...

Czy tło ma jakikolwiek wpływ na życie ryb? Jeśli tak to jakie wybrać dla moich rybek :)?

8. Czy wpuścić do akwarium jakies glonojady olbo coś innego do oczyszczania dna? Jeśli tak to co?

9. Moje akwarium stoi w miejscu gdzie nie ma dostępu światła słonecznego... to dobrze czy źle i dlaczego źle lub dlaczego dobrze :D?

Akwarium zalałem 3 dni temu, ryby planuję wpuścić na początku czerwca... bardzo proszę o odpowiedzi doświadczonych akwarystów :) Serdecznie pozdrawiam

post-9383-13685163897284_thumb.jpg

post-9383-13685163897731_thumb.jpg

post-9383-13685163898088_thumb.jpg

1.Jeśli jesteś nastawiony na ławice to neonki będą ok. Mogę też być razbory galaxy.

2.

3.Co tydzień 10-20% wody

4.Nie żwirku nie podmieniamy

5.Dać liście dębu i szyszki olchy, wtedy PH się zmniejszy

6.Jeśli będą duże to można przyciąć i posadzić do żwirku, może urosną.

7.Nie tło nie ma nic do życia rybek, chodzi o wygląd akwarium. Na tło może być czarny bristol.

8.Zbrojnik Niebieski potrzebuje akwarium przynajmniej 80cm. Jeśli chcesz coś na dno to proponuje Kiryski Pigmeje LUB Pandy 6 sztuk.

9.Dobrze, bo światło słoneczne wspiera wzrost glonów.

Witam, widząc twoje pytania trochę pozytywnie się zdziwiłem, że aż tak chcesz dbać o dobro wszystkiego. To dobrze :D

1) Polecam 20x Boraras urophthalmoides lub w takiej samej ilości razbory galaxy + otoski w ilości 10 sztuk

2) Nie miałem tego podłoża więc Ci nie pomogę.

3) Co tydzień 25% objętości akwa

4) Żwirku się nie podmienia ;)

4) Ja zawsze testuję wodę przed podmianą wody, czyli co tydzień. Testy stosujemy również wtedy kiedy akwarium atakują glony lub zobaczymy jakieś inne niepokojące rzeczy.

5) Szyszki olchy, liście buku, kokosy itp. Najlepszym rozwiązaniem był by filtr odwróconej osmozy, ale przy neonkach to zbędny wydatek.

6) Rośliny które masz najlepiej sadzić na tyle akwarium. Przycinać je możesz wtedy kiedy będą już za duże tzn. będą się wykładały pod taflą wody. Jeżeli zauważysz na roślinie korzenie boczne to możesz ją uciąć nieco pod tymi korzeniami i posadzić w podłożu wtedy otrzymasz kolejną "sztukę"[zabrakło mi słowa] tej roślinki.

7) Tło nie ma żadnego wpływu na kondycję ryb. Polecam czarną folię samoprzylepną, która można nabyć w każdej agencji reklamowej. Zresztą kolor zależy od ciebie.

8) Glonojady to raczej błędna nazwa, dlatego ,że zjadają glony tylko jak są młode i nie nadają się do twojego litrażu>[Zbrojniki]. Jak już to polecam otoski w ilości 7-10 sztuk ryby, które na prawdę zjadają glony. Co do czyszczenia dna polecam kiryski pigmeje lub jakieś inne małe kiryski.

9) Dobrze, że stoi w miejscu gdzie nie ma dopływu światła słonecznego, ponieważ światło słoneczne w niektórych przypadkach powoduje wysyp glonów.

10) Rybki możesz wpuścić po 14 dniach po zalaniu akwa, wtedy masz pewność, że cały cykl azotowy został w pełni ukończony.

11) Wywal statek, bo pogarsza jakość wody i wygląda nie naturalnie zamiast jego wsadź jakiś fajny korzonek obsadzony np. mchem ;)

12) Co do światła to dołóż jedną świetlówkę 15w jeżeli masz zamiar hodować rośliny wymagające [do nich dochodzą jeszcze nawozy, co2 itp.]

Jeżeli masz zamiar hodować rośliny cieniolubne dołóż jeszcze świetlówkę 8w, bo przy takiej ilości światła jaką masz teraz to ciężko będzie coś wyhodować [z roślin oczywiście].

15) Jeżeli masz taką możliwość dosyp troszkę żwirku, tak żeby było ok 4cm wtedy będzie to ładniej wyglądało i roślin będą lepiej rosły.

16) Filtr oczywiście 24/7

Strasznie dziękuję za odpowiedzi :) Na pewno się przydadzą... generalnie rzecz biorąc to moje drugie podejście do akwarium więc chcę to potraktować bardziej na poważnie niż za pierwszym razem, kiedy to już na wstępie dałem ciała montując molinezje ze skalarami :/ w sumie to nawet w akwarium był spokój ale jedna molinezja się okociła i skalary zjadły część narybku zanim zdążyłem nabyć kotniak. Moim kolejnym błędem było zbyt długie naświetlanie, które spowodowały glonoinwazję :/ Było tego więcej... na szczęście rybki przeżyły i pływają sobie w akwariach u rodziny i mają się świetnie.

Słuchajcie statek mi się strasznie podoba i nie chcę z niego rezygnować...

Dziś jest czwarty dzień po zalaniu, zrobiłem test wody i wyszło mi coś takiego:

PH - 7.6

KH - 6

GH - >10

NO2 - 0

NO3 - 10

Proszę powiedzcie mi czy to dobrze czy źle... ulotkę mam po niemiecku i nie umiem tego odczytać :) A w ogóle powiedzcie czy te testy to w ogóle są coś warte.

A co do roślin to powiem że przy tym oświetleniu kabomby i moczarki rosły jak szalone więc chyba nie będę dawał większego... przynajmniej w tej chwili... potem sie okaże!

post-9383-13685163899773_thumb.jpg

OK :) Świetnie :)

To teraz tak... dodałem jeszcze moczarki, dosypałem żwirek bo ubogo jakoś się zrobiło jak posadziłem wiecej roślin, no i myślę nad tym korzeniem... w sensie zamiast statku :) ale to jeszcze pomyślę.

Pytanie na dziś...

Dziś mija 7 dzień po zalaniu akwarium... czy mam dziś podmienić wodę? Dodam, że rybki jeszcze nie pływają :)

No i mam kolejne pytania ;)

1. Patrzę sobie na swój baniaczek i widzę, że jest w wodzie całe mnóstwo białych kropek (wydaje mi się, że to tlen :) ) Jeśli to tlen to zastanawiam się, czy to dobrze, że jest go tak dużo...?

2. Dziś zrobiłem testy wody po raz drugi... zastanawiam się czy to możliwe, że twardość wody mi się zmieniła, mimo że nie było żadnych wymian wody ani nic... co by było ciekawiej to zmieniła się w tą gorszą stronę... mianowicie to miałem 6 stopni a teraz wychodzi na to że mam koło 10 :/

3. Mam w pracy dostęp do JONITU (stosuje się go w filtrach przepływowych do zmniejszenia zawartości związków wapnia w wodzie czyli de facto do zmiękczenia wody). Tak sobie myślę... czy jakbym ten jonit zapakował w jakąś pończoszkę albo coś i wsadził do filtra, to czy było by to dobrze, czy raczej bym przesadził. Dlaczego? Bo tak jak wspomniałem jonit stosuje się do filtrów przepływowych a tu mamy obieg zamknięty... czy ktoś próbował czegoś podobnego?

• Administrator

Pytanie:

2. Dziś zrobiłem testy wody po raz drugi... zastanawiam się czy to możliwe, że twardość wody mi się zmieniła, mimo że nie było żadnych wymian wody ani nic... co by było ciekawiej to zmieniła się w tą gorszą stronę... mianowicie to miałem 6 stopni a teraz wychodzi na to że mam koło 10 :/

Odpowiedź:

Słuchajcie statek mi się strasznie podoba i nie chcę z niego rezygnować...

Co ja mogę dodać od siebie ? ;)

Co do stateczka to popieram pomysł postawienia go obok akwarium - i tak przestanie ci się podobać z czasem (docenisz urok natury). Gdzieś wyczytałem w necie (na kilku forach poruszano ten temat), że domniemanym sprawcą podnoszenia twardości wody jest właśnie Floran Filtusa, mimo, że sam producent zaprzecza... Podejrzewam, że przejdzie z czasem, ale ja jestem jeszcze przed wykorzystaniem tego podłoża (start nowego baniaka około lipca), więc trudno mi mówić coś konkretniej. Niektórzy radzą dawać wodę z RO, ale (choć chyba powinienem) nie przerobiłem zbyt dokładnie tematów z tym związanych i nie powiem czy to konieczność...

Nie wiem po co sobie zawracasz głowę obniżaniem twardości wody i korygowaniem ph. Neonki spokojnie będą żyć w zwykłej kranówce. Ja hodowałem paletki i altumy w zwykłej kranówce i żyły mi bez problemu, a są to ryby wymagające. Teraz trzymam titeye, razbory klinowe, prętniki, piskorki, w warszawskiej twardej kranówce bez dodawania uzdatniaczy a przecież te ryby żyją w naturze w miękkiej wodzie. Chyba, że chcesz rozmnażać neonki w co wątpię. Najważniejsze jest utrzymanie na właściwym poziomie azotynów i azotanów. Ale z tym nie powinieneś mieć kłopotu z taką obsadą jak planujesz, masz odpowiedni filtr. Powinieneś tylko dodać jeszcze jedna świetlówkę i więcej roślin. Polecam ci cryptocoryny Wendetii, Lutea, Paradentufilia bo są łatwe w utrzymaniu. Do neonek możesz dorzucić z 6 otosków taka ekipa sprzątająca mini wersja zbrojnika, zajmą ci się ewentualnymi glonami. Wyrzuć statek włóż jakiś fajny nieduży korzonek bedzie to wyglądało naturalnie i dużo lepiej. Ja podmiankę robię przy użyciu odmulacza raz na tydzień 20-30% wody.

1. Co to jest woda z RO?

2. Roślin już mam więcej... ale wciąż to tylko moczarki i kabomby. Chciałbym jakiś trawnik zrobić przy tylnej ścianie, coś niskiego żeby mi deszczownica tego nie wichrowała, co myślicie o Eleocharis parvula?

Polecam ci cryptocoryny Wendetii, Lutea, Paradentufilia

Wkradł Ci się jakiś błąd w te dwie ostatnie rośliny... wujek google nie wie o czym do niego mówię :P zwłaszcza jeśli chodzi o tą trzecią :D

3. Oświetlenie? hmm A zamiast jednej dodatkowej świetlówki może dać jedną mocniejszą? Aktualnie mam 15 W. Występują 30 W?

4. Te nieszczęsne otocinklusy mnie unikają jakoś... byłem już w kilku sklepach i nigdzie ich nie trafiłem. Rozchodzą się strasznie szybko :/

5. Sprzedam statek... tanio :D

• 2 weeks later...
 Share

• Create New...