adi23 Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Witam. Posiadam zbiornik 112l (STANDARD 80X35X40) Oświetlają go 2 świetlówki POLAMP 18W T8 6500K (standard, kupione z pokrywą) Zamierzam zmienić te świetlówki na takie które są jak najlepsze dla roślin. Jakie według was byłyby odpowiednie do mojego akwarium ??? Chciałbym też założyć dodatkowe oświetlenie . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Takie są ok. Można jedną zamienić na "roślinną" np. Aquarelle 10000K, a drugą wymienić na nową 6500K jeśli stara jest starsza niż rok. Można pokrywę obkleić folią aluminiową, albo o wiele lepiej - dodać odbłyśniki. Tak czy siak, oświetlenie o takiej mocy wystarczy tylko do podstawowych roślinek. Kolejny krok to dodawanie nowych źródeł światła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adi23 Posted May 4, 2011 Author Share Posted May 4, 2011 Tak czy siak, oświetlenie o takiej mocy wystarczy tylko do podstawowych roślinek. Kolejny krok to dodawanie nowych źródeł światła. Właśnie ja jestem zdecydowany i chce dodać jakieś nowe oświetlenie ale nie wiem jakie . I jeszcze jedno chce wraz z oświetleniem zainwestować w CO2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martino74 Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Jeśli chcesz zainwestować w co2 to czeka cię na początek niemały wydatek nie mówiąc już o dalszych wydatkach (później) na butle ale efekt jest oszałamiający jeśli chcesz osczędzić na butlach kup sobie co2 w płynie ja takiego używam i też się dobrze spisuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
axidus821 Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Nie ma CO2 w płynie- jest węgiel.CO2 to gaz! jak oddychasz to wdychasz tlen a wypuszczasz CO2 czyli co?plujesz płynem? jeżeli chcesz dołożyć oświetlenie to z autopsji polecam 2x24W T5 ale wtedy nie obejdzie się po 1.bez testów 2.CO2 ale nie żaden filtus z allegro tylko albo butla albo bimbrownia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adi23 Posted May 4, 2011 Author Share Posted May 4, 2011 OKI ale jak zamontować dodatkowa oświetlenie - może jakieś zdjęcia . Link to comment Share on other sites More sharing options...
axidus821 Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Są gotowe zestawy na allegro więc poza śrubkami, wiertarką i czasem nic więcej nie trzeba.Ale zestawy bez świetlówek żeby nie było za chwilę tematu że chcesz zmienić świetlówki a nie wiesz na jakie.Świetlówki dokup oddzielnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natalia1984 Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 http://allegro.pl/zestaw-oswietlenia-2x ... 33977.html Znalazłam chyba najtańszy zestaw na Allegro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
axidus821 Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Dzięki Pani mod za pomoc.bez Panie nie dałbym sobie rady;P Właśnie o taki zestaw mi chodziło a do tego dokup sobie świetlówki 6500+10000K i inwestycja w TESTY(co każdemu powtarzam), CO2 i nawozy Link to comment Share on other sites More sharing options...
w2k2 Posted May 5, 2011 Share Posted May 5, 2011 Znalazłem tańszą ofertę: http://allegro.pl/atti-uniwersalne-dosw ... 60310.html A tu jest Sprzedawca i jego aukcje: http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=5619756 Link to comment Share on other sites More sharing options...
theng Posted May 5, 2011 Share Posted May 5, 2011 Wg mnie kup statecznik elektroniczny T8 3x18W, świetlówkę T8 18W, uchwyty i oprawki bryzgoszczelne. Wywal oryginalny statecznik z obudowy, w jego miejsce wstaw trzecią świetlówkę. Nowy statecznik daj na tył obudowy i podłącz. Zaletą tego rozwiązania będzie wykorzystanie tego co już masz i 54W światła. Można kupić coś takiego http://allegro.pl/atti-uniwersalne-dosw ... 60311.html lub inny pasujący zestaw. Ale zostajesz z dwoma pracującymi statecznikami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adi23 Posted May 5, 2011 Author Share Posted May 5, 2011 Oki już powoli powstaje pomysł w mojej głowie .Ale jeszcze mam parę pytań świetlówki 6500 i 10000 ale jakiej marki najlepsze . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts