Jump to content

Wymiana oświetlenia w akwarium 112l

Recommended Posts

Witam. Posiadam zbiornik 112l (STANDARD 80X35X40) Oświetlają go 2 świetlówki POLAMP 18W T8 6500K (standard, kupione z pokrywą)

Zamierzam zmienić te świetlówki na takie które są jak najlepsze dla roślin. Jakie według was byłyby odpowiednie do mojego akwarium ???

Chciałbym też założyć dodatkowe oświetlenie .

Takie są ok. Można jedną zamienić na "roślinną" np. Aquarelle 10000K, a drugą wymienić na nową 6500K jeśli stara jest starsza niż rok. Można pokrywę obkleić folią aluminiową, albo o wiele lepiej - dodać odbłyśniki.

Tak czy siak, oświetlenie o takiej mocy wystarczy tylko do podstawowych roślinek. Kolejny krok to dodawanie nowych źródeł światła.

Tak czy siak, oświetlenie o takiej mocy wystarczy tylko do podstawowych roślinek. Kolejny krok to dodawanie nowych źródeł światła.

Właśnie ja jestem zdecydowany i chce dodać jakieś nowe oświetlenie ale nie wiem jakie .

I jeszcze jedno chce wraz z oświetleniem zainwestować w CO2

Jeśli chcesz zainwestować w co2 to czeka cię na początek niemały wydatek nie mówiąc już o dalszych wydatkach (później) na butle ale efekt jest oszałamiający jeśli chcesz osczędzić na butlach kup sobie co2 w płynie ja takiego używam i też się dobrze spisuje.

Nie ma CO2 w płynie- jest węgiel.CO2 to gaz! jak oddychasz to wdychasz tlen a wypuszczasz CO2 czyli co?plujesz płynem?

jeżeli chcesz dołożyć oświetlenie to z autopsji polecam 2x24W T5 ale wtedy nie obejdzie się po 1.bez testów 2.CO2 ale nie żaden filtus z allegro tylko albo butla albo bimbrownia.

Są gotowe zestawy na allegro więc poza śrubkami, wiertarką i czasem nic więcej nie trzeba.Ale zestawy bez świetlówek żeby nie było za chwilę tematu że chcesz zmienić świetlówki a nie wiesz na jakie.Świetlówki dokup oddzielnie.

Wg mnie kup statecznik elektroniczny T8 3x18W, świetlówkę T8 18W, uchwyty i oprawki bryzgoszczelne.

Wywal oryginalny statecznik z obudowy, w jego miejsce wstaw trzecią świetlówkę. Nowy statecznik daj na tył obudowy i podłącz.

Zaletą tego rozwiązania będzie wykorzystanie tego co już masz i 54W światła.

Można kupić coś takiego http://allegro.pl/atti-uniwersalne-dosw ... 60311.html lub inny pasujący zestaw.

Ale zostajesz z dwoma pracującymi statecznikami.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...