DavyJones Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Mam pytanie. Zamówione Akwarium już dotarło, a roślinki jeszcze nie. Czy czekać następny tydzień na rośliny i wtedy wystartować akwarium? Czy już teraz ułożyć podłoże i dekoracje, zalać wodą, dodać uzdatniacze, włączyć filtr, ogrzewanie, oświetlenie, a rośliny posadzić kiedy wreszcie je przyślą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Bez uzdatniaczy. Można teraz, choć rośliny będą mile widziane przed wpuszczeniem ryb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natalia1984 Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Popieram Atreyu. Co wy macie z tymi uzdatniaczami? Po co i na co? A tak z ciekawości. Jakie masz dekoracje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted May 4, 2011 Author Share Posted May 4, 2011 Bez uzdatniaczy. Można teraz, choć rośliny będą mile widziane przed wpuszczeniem ryb. Dlaczego bez uzdatniaczy? Miałem na myśli Antychlor, Esklarin i BactoActive Tropical'a. Ryby zamierzam wpuścić na koniec maja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted May 4, 2011 Author Share Posted May 4, 2011 Popieram Atreyu. Co wy macie z tymi uzdatniaczami? Po co i na co? A tak z ciekawości. Jakie masz dekoracje? Korzeń zakupiony w sklepie akwarystycznym i kilka kamieni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natalia1984 Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Po co Ci ten antychlor skoro nie masz tam ani ryb, ani roślin? Chlor się ulatnia z wody w ok dobę, wodę do podmianek cotygodniowych trzymaj w butelkach, te bakterie to pic na wodę fotomontaż. Nie lepiej żeby akwarium dojrzało bez żadnej chemii? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrs.Wolf Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Popieram Atreyu. Co wy macie z tymi uzdatniaczami? Po co i na co? A tak z ciekawości. Jakie masz dekoracje? Korzeń zakupiony w sklepie akwarystycznym i kilka kamieni. To dobrze. Już myślałam, że jakiś zamek czy coś takiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Dlaczego bez uzdatniaczy? Miałem na myśli Antychlor, Esklarin Już była kiedyś o tym dyskusja. Chemia. Pierwszy preparat nie usuwa fizycznie chloru z wody tylko wiąże go w chlorki. Drugi to ten pierwszy z aloesem dla ozdoby. Bez tego sam chlor z nowo zalanego akwarium wyparuje w ciągu 24h, oczywiście jeśli masz chlorowaną wodę. BactoActive Tropical'a. A to pic na wodę. Nie widziałem jeszcze udokumentowanego przypadku żeby takie preparaty przyśpieszyły znacznie dojrzewanie akwarium, natomiast widziałem przynajmniej kilka dowodów popartych testami kropelkowymi że takie rzeczy nic nie dają. Z tym czy bez tego, akwarium i tak musi samo dojrzewać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted May 4, 2011 Author Share Posted May 4, 2011 Po co Ci ten antychlor skoro nie masz tam ani ryb, ani roślin? Chlor się ulatnia z wody w ok dobę, wodę do podmianek cotygodniowych trzymaj w butelkach, te bakterie to pic na wodę fotomontaż. Nie lepiej żeby akwarium dojrzało bez żadnej chemii? Bakterie to raczej nie chemia. Zresztą już kupiłem to wszystko co wymieniłem, więc korci mnie żeby użyć przy pierwszej okazji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrs.Wolf Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Po co Ci ten antychlor skoro nie masz tam ani ryb, ani roślin? Chlor się ulatnia z wody w ok dobę, wodę do podmianek cotygodniowych trzymaj w butelkach, te bakterie to pic na wodę fotomontaż. Nie lepiej żeby akwarium dojrzało bez żadnej chemii? Bakterie to raczej nie chemia. Zresztą już kupiłem to wszystko co wymieniłem, więc korci mnie żeby użyć przy pierwszej okazji. Nie potrzebnie wydałeś pieniądze. Jak tak Cię korci to raczej możesz wlać, choć to i tak niewiele da. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natalia1984 Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Ok skoro Cię korci, by wlać wszystko co masz to sądzę, że dalsza dyskusja jest bez sensu. Temat do zamknięcia Nie potrzebnie wydałeś pieniądze. Jak tak Cię korci to raczej możesz wlać, choć to i tak niewiele da. Rybki odczują na własnej skórze to wszystko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted May 4, 2011 Author Share Posted May 4, 2011 A to pic na wodę. Nie widziałem jeszcze udokumentowanego przypadku żeby takie preparaty przyśpieszyły znacznie dojrzewanie akwarium, natomiast widziałem przynajmniej kilka dowodów popartych testami kropelkowymi że takie rzeczy nic nie dają. Z tym czy bez tego, akwarium i tak musi samo dojrzewać. Ok. Czyli uległem reklamie... Ale podsumowując: Zalać zbiornik i niech się filtruje, a rośliny posadzić, kiedy dostawca mi je przyśle. Tak? Mod.Janusz---I tak zrób. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natalia1984 Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Dokładnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts