jatojaija Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 Zamierzam kupić akwarium 150l, teraz mam 45l. Chciałabym w nim hodować grubowarga dwubarwnego, 6 sumików szklistych i jeszcze coś... Co do grubowarga, to wiele o nim słyszałam i wiem, że są terytorialne itp. Możecie mi napisać jakie ciekawe ryby do tej obsady mogłyby być z ryb azjatyckich? Dopowiem jeszcze, że podobają mi się ryby z duże i z wąsami:D Z góry dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 Mam labeo bicolor. Nie przegania ryb poza tymi czerwonymi/czarnymi, lub takimi które go zaczepiają. Minimum z minimum długości baniaka dla niego to 100cm. To na prawdę spore ryby. Podaj wymiary baniaka. Litraż to nie wszystko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jatojaija Posted May 2, 2011 Author Share Posted May 2, 2011 Jeszcze nie zamówiłam akwarium. Czyli mam wziąć o długości ponad 100cm? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yap88 Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 Grubowargi i sumiki szkliste ok. Nie podam Ci innej azjatyckiej obsady, bo za bardzo się na tym nie znam, ale chcę Cię przestrzec: Welony te z są z Azji. NIE kupuj ich! Grubowarg zniszczy je jedną po drugiej. Co do litrażu- Atreyu ma rację. Musimy wiedzieć jak długie jest akwa, by dopasować je do długości ryb. Nie powiemy Ci zbyt dużo nie znając rozmiarów. Tyle na razie ode mnie. Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 Jak masz wybór, to tak. Ja kupiłem 120x40x35 168l i jestem bardzo zadowolony. Im większa długość i szerokość, tym więcej przestrzeni dla ryb. Wysokość ma od pewnej granicy drugorzędne znaczenie przy większości ryb. Lepiej mieć baniak o 20cm dłuższy niż wyższy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jatojaija Posted May 3, 2011 Author Share Posted May 3, 2011 A gdybym jednak zamówiła akwarium 120-litrowe o wymiarach 100x40x30, mogłoby dalej tak być, czy lepiej nie? I dziękuję za odpowiedzi tak w ogóle:D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 3, 2011 Share Posted May 3, 2011 Powiedzmy że to minimum dla Labeo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts