Jump to content

Chora Ramireza

Recommended Posts

Witam,

mam problem wczoraj u mojej ramirezy zauważyłem na głowie 3 białe narośla 2 po bokach nad oczami i jeden na środku czoła, wyglądają jak pryszcze u nastolatki. Dziś 2 z 3 ten na czole i nad jednym okiem pękły. Proszę o podpowiedź co to może być?

Zachowuję się normanie pobiera pokarm 5 dni temu złożyła ikrę u inncyh rub z obsady nie zauważyłem jakichkolwiek zmian tem. na poziomie 25C.

Pozdrawiam

Też moja to miała, na początku również pobierala pokarm, ale później już stracila paetyt. Szukalem i nie wiedziałem czy to bylo powodem śmierci czy inna choroba, bo też takową miała.

Miałem to samo, prawdopodobnie wrzody podskórne. Wyciągnij rybkę i namoczonym wodą utlenioną wacikiem posmaruj te pryszcze. Możesz spróbować je usunąć w ten sposób, ale delikatnie.

Dzięki spróbuje wodą utlenioną zobaczymy, jeśli chodzi o limfo-coś tam to mam rybki od jakiś 2 miesięcy więc nie wiem czy to jest możliwe żeby przez ten czas choroba była utajniona.

Aha te syfki pękły w ciągu 24 h od momentu pokazania się na ciele ryby?

"wirus limfocystozy dostaje się do wody wraz z żywym pokarmem lub z pasożytniczymi skorupiakami..." Karmisz żywym pokarmem albo mrożonym? Ryby mogą zapaść na różne choroby, gdy ich warunki życiowe ulegają pogorszeniu. Czasem jest tak, że nie przynosisz do akwarium żadnych nowych ryb a twoje ryby dostają ospy. Jak myślisz dlaczego? Masz tak samo jak ja w swoim akwarium pewnie różne choróbska, tylko póki utrzymujesz odpowiednie warunki życia dla ryb, póki nie są osłabione to nie chorują. Jeśli chodzi o przemycie wodą utlenioną, jodyną czy rywanolem to spoko - na pewno nie zaszkodzi, pomóc też pewnie nie pomoże.

Jakie masz inne ryby w akwarium? Jakie w ogóle masz akwarium? W ogóle to jest akwarium, słoik czy kula? Przyczyn choroby może być wiele - może zacząć się od psychozy strachu a skończyć na martwicy płetw. Może się zacząć od żywego pokarmu a skończyć się na limfocystozie. Tak więc polewaj wodą utlenioną albo dostosuj temat do regulaminu i daj sobie pomóc.

Akwarium 54l załozone w grudniu ubiegłego roku.

temaperatura 25 C.

Podmiana wody raz w tygodniu 16 litrów wodą odstaną przez 48h i uzdatnioną preparatem JBL biotopol.

Karmię rano suchym Tetra i JBL a wieczorem mrożonym czarny komar, wodzień, dafnia, artemia.

obsada 1+1 ramireza, 2 kiryski pstre, 2 kiryski lamparcie, 3 głupiki, 3 tetry, 4 krewetki amano.

6 roślin.

Filtr sera fil60 z podwójną gąbką i ceramiką.

oświetlenie 10-12 h doba.

mam nadzieje że te dane wystarczą, stan ramireza bez zmian, cały czas pobiera pokarm a wręcz się na niego rzuca gdy zaczynam karmienie.

Poza tymi 3 krostami które juz pękły nie ma żadnych dodatkowych nigdzie zarówno na ciele jak i na płetwach.

Tak... a po tym co napisałem wcześniej jakie kroki poczyniłeś? Odizolowałeś rybę w innym zbiorniku czy dopuściłeś do tego żeby owy pryszcz pękł w zbiorniku ogólnym. Jeśli czytałeś to co napisałeś to pewnie odizolowałeś rybę tak? Czytałeś coś o chorobie którą podałem?

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...